USB flash disk Verbatim Store'n'Go Micro 8 GB (recenze)

vydáno 20. 3. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Datová média

Tagy: Carry it Easy Light, CoSoSys, flash disk, Linux, Mac OS X, SIP, Store'n'Go Micro, System-in-Package, USB, Verbatim, Windows ReadyBoost, Windows Vista

Verbatim - logo

Miniaturní přenosné USB flash disky – takzvané „flešky“ – jsou nedílnou součástí dnešního světa (nejen) výpočetní techniky. Už dávno dosahují běžných kapacit v řádech jednotek až desítek GB a kromě běžného ukládání často přenášených dat je lze využívat například jako rozšíření diskové cache operačního systému Windows Vista.

Nová řada USB flash disků společnosti Verbatim nazvaná Store'n'Go Micro zaujme už na první pohled svou miniaturní velikostí. Plátek umělé hmoty o rozměrech tří centimetrů na délku, dvanáct milimetrů na šířku a dvou milimetrů na výšku lze díky praktickému očku nosit skutečně kdekoliv, k čemuž přispívá i zanedbatelná váha něco málo přes pouhý jeden gram.

USB flash disk Verbatim Store'n'Go Micro

Této miniaturizace mohlo být dosaženo díky nové výrobní technologie System-in-Package (SIP), která zapouzdřuje veškerou elektroniku včetně konektoru do jediné hermeticky uzavřené jednotky. Disky bez problémů odolávají vodě, prachu, nárazu a elektrostatickému výboji, povrch nicméně vzbuzuje dojem křehkosti – nejedná se o žádné pogumované outdoorové řešení.

To ale není vůbec na závadu, disky totiž díky velikosti a pastelovému barevnému provedení vzbudí zájem hlavně u dívek a dam, v jejichž kabelkách mohou snadno najít své místo. Na tomto místě se sluší uvést, že tři barevná provedení souvisí s trojí dostupnou kapacitou flash disků Verbatim Store'n'Go Micro: oranžová barva znamená 2 GB, zelená 4 GB a fialová 8 GB.

Mezi třemi verzemi nejsou na první pohled žádné rozdíly, jeden celkem podstatný ale přece jen existuje. Nejmenší, tedy oranžová varianta s kapacitou 2 GB, čte data rychlostí 19 MB/s a zapisuje 9 MB/s. Zbylé dvě kapacitně vyšší varianty disponují lepšími parametry – 30 MB/s čtení a 13 MB/s zápis.

USB flash disk Verbatim Store'n'Go Micro

Přidanou hodnotou je software Carry it Easy Light společnosti CoSoSys, dodávaný ve formě instalačního souboru přímo na předformátovaném USB flash disku. Mezi hlavní funkce programu patří možnost snadné synchronizace určených adresářů mezi osobním počítačem a přenosným diskem, data kromě toho dokáže také zašifrovat, což se pro případ nechtěné ztráty „flešky“ může hodit.

Používání Carry it Easy Light samozřejmě není nutné, disk lze bez problémů připojit i k počítačům s operačním systémem Linux nebo Mac OS X a lze ho naformátovat na libovolný souborový systém.

Nové USB flash disky Verbatim Store'n'Go Micro jsou již v obchodech – 2 GB za cenu 229 Kč, 4 GB za 339 Kč a 8 GB za 599 Kč.

Verbatim - logo

USB flash disk Verbatim Store'n'Go Micro 8 GB k testu poskytla společnost Verbatim Europe. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře