UHD Blu-ray přehrávače budou drahé. Ale ne extrémně

vydáno 19. 5. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Přehrávače, Ze světa | 3 komentáře

Tagy: film, UHD, Ultra HD

S nedávným dokončením Ultra HD Blu-ray standardu se vody 4K rozlišení v domácnostech začínají po delší době hýbat kupředu. Výrobci plánují první modely, obchodníci marketingové strategie a my – zákazníci – pomalu chystáme peněženky. Ptáte se, kolik vás případný přechod na UHD Blu-ray bude stát? Překvapivě ne tolik, kolik byste na základě předchozích technologických pokroků čekali.

Podle Panasonicu, který chce první použitelný model přehrávače (zatím jsme viděli pouze prototyp":/clanek/takto-vypada-historicky-prvni-ultra-hd-blu-ray-prehravac) uvést na trh ještě letos, by ceny měly být konkurenceschopné s vyššími modely „klasických“ FullHD přehrávačů. To znamená, že zatímco UHD Blu-ray přehrávač prozatím v obchodech nenajdete s cenovkou 2 tisíc korun, za nějakých 8–9 tisíc už byste pochodit mohli. Ne, stále se nejedná o žádný high-end pro fajnšmekry. Výrobci ovšem chápou, že prodat Ultra HD bude ještě těžší než FullHD, a tak musí jít s cenovou politikou do rozumných mezí.

Panosonic představil první UHD přehrávač

Týká se to i Blu-ray disků, od kterých by člověk čekal, že v první vlně nastoupí s cenou okolo tisíce korun. Podle Panasonicu by však cena mohla být podobná spíše těm nejvybavěnějším FullHD diskům. UHD Blu-ray s filmem za 7 stovek? To nezní zas tak špatně, ne? Obzvlášť vzpomene-li si člověk na uvedení DVD, kde šlo o pořádný cenový šok.

Více se zcela jistě dozvíme na letošním veletrhu IFA, kde chtějí svou UHD nabídku představit všichni velcí hráči. Těšíme se, ne že ne.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

UHD Blu-ray přehrávače budou drahé. Ale ne ...

Vložil S (bez ověření), 19. Květen 2015 - 12:52

Obrázek uživatele S

Je zvlastne ked sa 4K tv prijimace predavaju uz dost dlho a az teraz pride na trh prvy 4K Blu ray prehravac. Zatial som kupu 4K televizora odkladal nakolko naco mi je televizor ked nikto neponuka obsah? Tie pokusy s 4K satelitnym vysielanim to z biedy nevytrhne.

Re: UHD Blu-ray přehrávače budou drahé. Ale ne ...

Vložil Harmy (bez ověření), 19. Květen 2015 - 18:01

Obrázek uživatele Harmy

Mám sice 58" 4K televizi, ale používám jí víceméně jen na práci a na filmy se dívám pořád „jen“ na Full HD projektoru, takže 4K Blu-Raye si asi k pár nejoblíbenějším filmům u kterých by 4K mohlo stát za to začnu kupovat předem, ale s přehrávačem počkám do té doby než trochu klesne cena 4K projektorů.

A pak uvidím jak to bude vypadat s cenami vypalovaček pro počítač a prázdných médií – na 100GB disk už se dá solidně zálohovat a mohlo by to posložit i jako přehrávač, tak jako mi léta služila moje BD vypalovačka – stolní přehrávač jsem používal vždy spíš jen na bonusy, kde je potřeba menu, protože správně nastavený počítač poskytne lepší kvalitu obrazu než stolní přehrávač.

Re: UHD Blu-ray přehrávače budou drahé. Ale ne ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 19. Květen 2015 - 18:59

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Je to asi logické. I BD začínaly s cenou o něco níž než DVD a hlavně šly podstatně rychleji dolů. A 4K BD nepřinese oproti normálnímu BD zdaleka tak výrazný obrazový pokrok jako BD oproti DVD, takže na film za tisícovku se většina lidí vykašle (no, většina se vlastně nejspíš vykašle i na to BD).