TÝDEN S PANASONICEM: Všestranný fotoaparát Panasonic Lumix DMC-GH3 (recenze)

vydáno 19. 4. 2013 | autor Karel Mráček | sekce Recenze | téma Foto a video, Z domova | 1 komentář

Tagy: DMC-GH3, fotoaparát, LUMIX, Panasonic, Panasonic Lumix DMC-GH3, recenze, Týden s

Digitály pořizující také pohyblivé obrázky jsou už samozřejmostí, ale když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Důkazem je speciální model systémového fotoaparátu, beroucí na rozdíl od většiny konkurentů natáčení videa smrtelně vážně.

Kategorie „bezzrcadlovek“ neboli malých fotoaparátů s výměnnou optikou se od počátečního propagování menších rozměrů a hmotnosti v porovnání s digitálními zrcadlovkami už posunula dál, k hledání skutečných hodnot a zajímavých funkcí. Jen Panasonic ale v sérii GH vsadil na rovnocenné partnerství fotografických a videofunkcí, se kterým se dočkal příznivého ohlasu už dříve. Aktuální „fotokamera“ GH3 je jako celek zase o kus výš než úspěšný předchozí model. Nové provedení obrazového CMOS čipu formátu Four Thirds (jehož je Panasonic spoluzakladatelem a průkopníkem) znamená ještě lepší využití dopadajícího světla i větší dynamický rozsah. Ani u vyšších hodnot citlivosti se tudíž není třeba přehnaně obávat obrazového šumu a stejně tak barevné podání má správně rozloženou a vyrovnanou škálu. To všechno ještě víc vynikne při nasazení kvalitní optiky. Velkým překvapením je hlavně zvýhodněný kit s více než nadprůměrným zoomovým objektivem 12–35 mm (24–70 milimetrů v přepočtu na kinofilm). Jako první svého druhu nejen nabízí stálou světelnost f 2,8 v celém rozsahu, ale kromě optické stabilizace také velmi dobrou kresbu obrazu.

Panasonic Lumix DMC-GH3

To platí nejen pro fotografie, ale rovněž natáčení videa s funkcemi, zaměřenými na náročné videoamatéry i profesionálnější uživatele. Právě oni ocení a plně využijí výběr ze tří formátů pro ukládání videa AVCHD, MP4 a MOV s kodekem H.264 společně s vysokým datovým tokem ukládaných záznamů až 72 Mb/s při nižším rozlišení nebo 50 Mb/s ve Full HD. Pro sofistikovanější zpracování videa se jako novinka objevil i časový kód nahrávky nebo skoro skoro profesionální výstup signálu přes HDMI pro náhledový monitor nebo třeba externí záznamové zařízení. Potěší i zdánlivé drobnosti, které ale u systémových fotoaparátů nejsou vůbec samozřejmostí, jako výstup pro sluchátka nebo naopak vstup pro připojení externích mikrofonů pro vylepšení kvality zvukové stopy videa.

Panasonic Lumix DMC-GH3

Na náročný režim a intenzivní používání je připraveno i tělo fotoaparátu v odolném provedení z hořčíkové slitiny a utěsněné proti prachu nebo vnikání vlhkosti. Velký 76milimetrový OLED zobrazovač na jeho zadní straně je dotykový a odklopný. Doplňuje ho elektronický hledáček s vysokým rozlišením jasného obrazu, takže časté tesknění staromilců po optickém hranolu zrcadlovek by se tentokrát ozývat moc nemělo. Větší kontroverze ale může vyvolat fakt, že úkol dostat všechny věci „pod jednu střechu“ si vynutil znatelný nárůst velikosti a částečně i hmotnosti přístroje, který se tak od malých systémových fotoaparátů posunul poměrně blízko k zrcadlovkám. Tam ostatně trochu míří i svou cenou necelých 30 000 Kč za tělo, srovnatelnou s digitálními zrcadlovkami střední třídy a totéž platí i pro zmíněný objektiv, se kterým se cena zvýhodněného kompletu vyšplhá na nějakých 55 000 Kč. Nicméně kvalita snímků i videa, přesvědčivé zpracování i ušetřené gramy a centimetry v porovnání s běžnou zrcadlovkou za to přece jen stojí.

Panasonic Lumix DMC-GH3

Základní údaje

Rozlišení: 16,1 Mpix (efektivně)
Typ snímače: Live MOS
Citlivost: ISO 100–12800
Automatické zaostřování: 23 bodů
Displej: 7,5 cm (3,0"), rozlišení 614 000 bodů
Kontinuální snímání: 4,5 obr./s při plném rozlišení
Videozáznam: 1080p (1920 × 1080 px; 60 snímků/s)
Paměť: SD, SDHC, SDXC
Rozměry: 116,7 × 80,5 × 64,7 mm
Hmotnost: 534 g
Cena: 29 990 Kč (pouze tělo)

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Všestranný fotoaparát ...

Vložil Petr (bez ověření), 19. Duben 2013 - 22:48

Obrázek uživatele Petr

Já bych naopak řekl, že ty peníze za to rozhodně nestojí. To už bych si radši koupil za 30 000 Kč nějakého Nikona ze střední třídy s objektivem 18–105 mm, který video ve full HD zvládá také. A bude to opravdová zrcadlovka a ne nějaký hybrid s vyměnitelným objektivem. 55 000 Kč s objektivem je opravdu enormní částka.