TÝDEN S PANASONICEM: Mikrosystém Panasonic SC-PMX7, který miluje mobily a tablety (recenze)

vydáno 16. 4. 2013 | autor Lukáš Erben | sekce Recenze | téma Hi-Fi audio, Z domova | 7 komentářů

Tagy: mikrosystém, mobilní telefon, Panasonic, Panasonic SC-PMX7, SC-PMX7, tablet, Týden s

Žhavá novinka, kterou Panasonic uvedl na trh před měsícem, přistála na našem redakčním stole s lakonickou poznámkou: „prej to umí ajfoun pět, tak se vám to určitě bude líbit.“ Při rozbalování jsme se proto v prvé řadě vrhli na zkoumání dokovací stanice – a skutečně, na jejím dně se ukrýval malý nenápadný konektor „lightning“.

Mikrosystém SC-MX7 je tak jedním z prvních systémů, který na zásadní změnu u Apple reagoval. Do dokovací stanice tudíž můžete přímo zasadit iPhone 5 nebo iPod Touch 5. generace, na druhou stranu pokud máte některý z předchozích iPhonů, touchů nebo třebas klasický iPod s pevným diskem, nemáte smůlu – jen musíte zvolit alternativní cestu a pro připojení použít místo dokovací stanice na horní straně mikrosystémů USB port na straně čelní, který si rozumí nejen s flash diskem obsahujícím MP3, ale také iZařízeními včetně iPadů.

Tím ale kamarádění SC-MX7 s mobilními přístroji zdaleka nekončí. Vestavěný Bluetooth hudební přijímač totiž umožňuje přenos zvuku z drtivé většiny chytrých telefonů a tabletů – pro majitele zařízení s iOS či Androidem dokonce Panasonic nabízí speciální aplikaci (ta ovšem není nutná) která je zdarma v App Store či na Google Play. Přiznáme, že jsme namísto aplikace raději vyzkoušeli podporu Bluetooth audio přímo v systému iPhone 4 a vše fungovalo naprosto bezvadně. Kromě USB portu, dokovací stanice a A2DP Bluetooth, má SC-MX7 také CD mechaniku která pochopitelně zvládne i čtení MP3 formátu nebo FM rádio (paměť na 30 stanic), marně ale přemýšlíme, koho by to dnes zajímalo nebo vzrušilo. Snad jen naše (pra)rodiče nebo starší kolegy v kanceláři. Poučený posluchač raději naladí na chytrém telefonu nebo tabletu přes Wi-Fi internetové rádio, archiv podcastů nebo službu typu Sky.FM či Last.FM a pošle vše přes USB, dock nebo Bluetooth do mikrosystému. Připojit lze i další zdroj zvuku přes linkový vstup – například síťový přehrávač Squeezebox nebo stolní PC.

Panasonic SC-PMX7

Při vybalování jsme si vedle dokovacího konektoru všimli i několika dalších podstatných detailů – malá hmotnost vlastního mikrosystému napovídá, že použitý zesilovač bude nejspíše pracovat ve třídě D (pro kterou se vžilo označení „digitální zesilovač“, což není správně, ale k tomu se vrátíme v blízké době v samostatném článku), čemuž odpovídá i označení registrovanou značkou Panasonicu „LincsD-Amp“ – stejnou technologii používá Panasonic i ve svých domácích kinech. Máme sice raději zesilovače pracující ve třídách A nebo A/B, nicméně moderní zesilovače třídy D dokáží hrát skvěle. Podobně odlehčené jsou i regálové reproduktory, konstruované jako třípásmové (což se nám zdá zbytečné, ale inženýři Panasonicu k tomu nejspíš měli své důvody). Jsou osazeny 14 cm středobasovým reproduktorem s relativně měkkou patrně polypropylenovou membránou, 1,9 cm výškovým reproduktorem s látkovou kalotou a druhým 1,5 cm výškovým reproduktorem piezoelektrického typu. Nízká hmotnost regálových reproduktorů jde patrně na vrub neodymiovým magnetům i použitému typu a tloušťce dřevotřísky. Naopak překvapivě masivní jsou šroubovací terminály na reproduktorech i samotném mikrosystému, jen reproduktorový kabel, byť z kvalitních materiálů, je až nepochopitelně tenký – jeho nahrazení za jiný je ale snadné. Vzhledem k zadnímu výstupu basreflexu je lepší umístit reproduktory buď na otevřenou polici či komodu – v případě že je budete umísťovat do knihovny či regálu, je nezbytné ponechat za reproduktory a kolem nich dostatek (alespoň 5–10 cm) volného prostoru.

Protože jsme byli první redakcí, kam mikrosystém dorazil, dali jsme reproduktorům před poslechovým testem raději pár desítek hodin na zahoření. První poslech nás překvapil jak obstojnými detaily, tak celkovou mohutností zvuku. SC-PMX7 se tak nemusí bát ani hlučnějších žánrů s menší dynamikou pasáží jako je tvrdší rock nebo techno. U poslechově náročnějších a detailnějších žánrů jako je blues, jazz nebo bluegrass už bylo snazší odhalit slabiny, které pochopitelně mikrosystém této kategorie nevyhnutelně má. Basy jsou mohutné a pevné, nicméně reproduktory mají mírnou tendenci dunět – to je buď důsledek plastové membrány, která není dostatečně pevná, nebo menší tloušťky či hustoty použité dřevotřísky, případně kombinace obojího. Dvojice výškových reproduktorů pokrývá široké frekvenční spektrum bez výrazné agresivity, nicméně rozlišení detailů při reprodukci většího počtu nástrojů opět trochu pokulhává.

Bylo by ale nefér od mikrosystému s bohatou výbavou a cenou necelých devět tisíc očekávat, že nabídne reprodukci srovnatelnou s hi-fi komponentami značek jako je Elac nebo Cambridge Audio. Panasonic v SC-PMX7 nabízí vyváženou kombinaci funkcí, kvality zvuku, praktických rozměrů a elegantního vzhledu (snad jen povrchová úprava reproduktorů by mohla být lepší). Panasonic plánuje na evropský trh uvést též vyšší model SC-PMX9, který bude navíc nabízet podporu DLNA či AirPlay. Jeho cenu ani případnou dostupnost v Česku bohužel neznáme.

Základní údaje

Rozhraní: USB 2.0 s podporou MP3, iPod, iPhone, iPad, dokovací kolébka pro iPhone 5 /iPod touch 5, linkový vstup, Bluetooth A2DP
Reproduktory: třípásmové s bassreflexem (140, 19 a 15 mm)
Výkon: 120W RMS (1 kHz, 3 ohm, 10% THD)
Cena: 8 800 Kč

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Mikrosystém Panasonic SC-PMX7, ...

Vložil Anonym (bez ověření), 16. Duben 2013 - 17:04

Obrázek uživatele Anonym

Jaký je tam displej? Ten stejný co u pmx5-Fl nebo dot matrix?

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Mikrosystém Panasonic SC-PMX7, ...

Vložil L. Erben (bez ověření), 16. Duben 2013 - 22:45

Obrázek uživatele L. Erben

Je tam dot matrix displej, nicméně informace o přehrávané skladbě nezobrazuje (jedno zda je iPhone připojen přes Bluetooth nebo USB), takže je to vlastně skoro jedno. Jen to o fous líp vypadá.

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Mikrosystém Panasonic SC-PMX7, ...

Vložil Anonym (bez ověření), 17. Duben 2013 - 7:20

Obrázek uživatele Anonym

Super, iprd stejně nemám, písničky přehrávám z flešky nebo cd, případně rádio přes kabelovku:) Teď ještě zbývá otázka, zda tu bude i pmx9, i když podle Panasonicu jsme „specifický“ trh, takže s tím moc nepočítám, byť je to docela škoda-o fous lepší repro, kvalitnější audio součástky a dlna nezní špatně:) Jen tak mimochodem, co jsem koukal, pmx7 ještě není v prodeji, naskladnění začátkem května, jsem zvědav na cenu, čekal jsem trochu nižší než uvádíte:)

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Mikrosystém Panasonic SC-PMX7, ...

Vložil tjirasko, 17. Duben 2013 - 22:16

Obrázek uživatele tjirasko

Cena se pravdepodobne pohne, tohle je naceneni Panasonicu ted v dobe testovani. Hodne s cenou mohou udelat v kvetnu samotni prodejci, jak moc si snizi nebo nesnizi marzi.

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Mikrosystém Panasonic SC-PMX7, ...

Vložil Anonym Richard (bez ověření), 28. Duben 2013 - 13:25

Obrázek uživatele Anonym Richard

Já radši komponenty,je to sice dražší ale má to zvuk.

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Mikrosystém Panasonic SC-PMX7, ...

Vložil Anonym (bez ověření), 30. Duben 2013 - 12:52

Obrázek uživatele Anonym

Pokud bydlíš v paneláku, tak jsou ti komponenty k prdu. A za mě osobně radši něco s logem Panasonic:P

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Mikrosystém Panasonic SC-PMX7, ...

Vložil Anonym (bez ověření), 30. Duben 2013 - 12:51

Obrázek uživatele Anonym

Tak už jsem objednal, cena 6990, včera Panasonic naskladnil:) PMX9 u nás v prodeji nebude, za tu cenu 14000 by to stejně skoro nikdo nekoupil.