TÝDEN S PANASONICEM: Akční kamera Panasonic HX-A100 (recenze)

vydáno 18. 4. 2013 | autor Tomáš Jirásko | sekce Recenze | téma Foto a video, Z domova

Tagy: HX-A100, kamery, Panasonic, Panasonic HX-A100, recenze, Týden s

Panasonic v lednu představil sportovní kameru HX-A100, která se celkem rychle dostala do prodeje i u nás. Japonský gigant zřejmě při hledání nových trhů vzhlédnul v úspěchu GoPro a přilákán v podstatě stále se rozvíjejícím segmentem zkusí nějaký ten podíl urvat i pro sebe a vylepšit. A bude hodně zajímavé tuto oblast sledovat. Podíl v GoPro má totiž například i Foxconn (největší akcionář Sharpu), a i když hodnota převážně soukromého GoPro se odhaduje na „pouhých“ 2–2,5 miliardy dolarů, má za zády silného společníka.

Panasonic HX-A100

HX-A100 vypadá na první pohled zajímavě a má vzhledově blíž k videokamerám, než samotné GoPro. Nemůžeme se ubránit pocitu, že Panasonic v tomto ohledu vsadil u kupujících na určitý stereotyp ve vnímání a jejich představivosti. Válcovitý tvar optiky, její propojení kabelem s nahrávací částí totiž subjektivně vzbuzuje daleko akčnější dojem, než hranatá konkurence. Většina potencionálních zájemců přece jenom spojuje pojem sportovní nebo akční kamera s profesionálními kamerami, které viděli v televizi nebo filmu – a ty mají právě blíž k A100. A navíc je aerodynamičtější :-). I když na náš vkus je kamera na tváři stále moc masivní, možnost pořídit videozáznam vlastního pohledu je vynikající – máte totiž volné ruce a kreativnějším jedincům tak nebrání nic ve vzniku reportáží „na vlastní oči“ nebo „jak na to“. Možné je i využití pro záznam prováděných kontrol, servisních prohlídek apod. Zároveň je blíž i integrovaný mikrofon pro zachycení komentáře. Čeho jsme se celou dobu báli, bylo poškrábání čočky, která je na náš vkus málo krytá. Musíme ale zároveň dodat, že ač jsme se snažili, přestála to optika bez úhony.

Nicméně celková koncepce využívající dvou částí – objektivu a těla propojeného kabelem – bude určujícím faktorem pro nákup. V balení se společně s kamerou dodává kromě náhlavního držáku i pouzdro na paži. To je velice elastické a vsunout do něj A100 není vůbec pohodlné – sice se tím rozhodně zabrání vypadnutí, otázkou ovšem zůstává jeho výdrž při opakovaném vyndávání. I když jde o podobné řešení, jaké používají třeba běžci pro svůj iPod, běhat s A100 na paži rozhodně není zábava. Propojovací kabel totiž nejsou sluchátka, a když vás při běhu opleskává, raději toho necháte – nepomůže ani speciální běžecké oblečení – protože kabel je napevno a nejde ho tedy provléknout. Kamera je tak vhodnější pro sporty jako skateboarding, jízda na kole nebo lyžování. Ke kameře je možné dokoupit ještě variabilní držák, která lze přichytit na přilbu, batoh apod. Výrobce zmiňuje i lezení, ale s volným kabelem, byť není extrémně dlouhý (60 cm), je to spíše na individuálním zvážení rizika. V případě batohu je pak samozřejmě lepší umístit tělo do něj. Jako lokální úložiště slouží microSD/microSDHC karty.

Panasonic HX-A100

To, co dělá z A100 zajímavou kameru a proč o ní vůbec uvažovat, je integrace Wi-Fi rozhraní a chytrých funkcí. Kamera totiž dokáže pracovat jak v existující sítí (například domácí DLNA), tak sama vytvořit přístupový bod (AP) s vlastním SSID, takže se k ní dá připojit přímo. Jde tedy s kamerou „spárovat“ například mobil a ten následně použít pro ovládání kamery nebo na něm pouze sledovat co kamera zabírá. Aplikace Panasonic Image App je k dispozici pro iOS i Android. Díky ní máte plnou kontrolu nad nastavením kamery a jejím ovládáním. Vlastně je to jediná možnost, protože na těle kamery je pouze 5 tlačítek – zapnutí/vypnutí, Wi-Fi/WPS, videozáznam, fotografie a pozdržení. Mobilní zařízení zároveň může suplovat funkci hledáčku. Na válci objektivu je totiž pouze výstupek, který můžeme s trochou fantazie označit za mušku, díky němuž poznáte, kde je nahoře a nenatočíte tak třeba vzhůru nohama. Aplikace dovolují využít také cloudové úložiště v podobě služby Panasonic Club nebo pokud jste hodně tvořiví, můžete se s kamerou pustit do živého vysílání – video lze streamovat s využitím portálu Ustream. Připojit a sdílet jde samozřejmě i na další sociální sítě – YouTube, Flickr, Facebook apod. V případě streamu samozřejmě závisí jak na kvalitě mobilní sítě, tak vzdálenosti mobilního zařízení – za maximálně použitelnou vzdálenost považujeme 5 metrů mezi kamerou a mobilem/tabletem. Přenos je navíc hodně citlivý na okolní vlivy a tak v přírodě byl díky menšímu počtu jiných elektronických zařízení plynulý, ve městě díky dalším sítím a řadě zařízení produkujících šum, docházelo k občasnému zadrhnutí (na kartě však byl záznam plynulý).

A100 nabízí několik širokoúhlých i standardních módů s různým rozlišením. K dispozici je i zpomalený záznam (slow motion). Kvalita pořizovaného záznamu je dobrá – odpovídající prvním GoPro Hero2, ale Panasonic potřebuje ještě zapracovat v oblasti obrazu za šera, přesněji na podmínkách v době, kdy den přechází v noc. Přes den, v tmavých prostorách, v noci, dokonce při zatažené obloze a dešti nebo sněhu, dostane uživatel velmi slušný výsledek – světelnost f/2.5 u 1/4,1” BSI snímače je znát – ale na rozhraní dne a noci se to ne vždy ideálně povede. Subjektivně nejlepším režimem byl pro nás 720/60p. Kamera je vybavena dostatečně účinným stabilizátorem obrazu, který zajistí, aby obraz nebyl roztřesený i při jízdě z prudkého kopce nebo na sjezdovce. Není to samozřejmě steadycam, kamera kopíruje otřesy a změny směru, ale obraz zůstává ve střední ose, čistý, bez výraznějších artefaktů.

Panasonic HX-A100

Monoaurální mikrofon dostačuje pro zachycení okolní atmosféry „sportovního nadšení“ i případné komentáře videonávodů. Kameru napájí integrovaná baterie, takže ji nelze vyměnit. Její nabíjení probíhá přes USB port a nám vydržela na dvě hodiny záznamu – při intenzivním používaní (streamování s Wi-Fi) počítejte s výdrží okolo hodiny.

Panasonic HX-A100 není převratná videokamera, není ani ultraodolná (1,5 metru vodotěsná, prachuvzdorná), ale nabízí trochu jiné možnosti využití než její konkurence – a zaměřila se i na lehce odlišnou cílovou skupinu. Velký důraz je u ní kladen nejenom na sociální sítě, ale i samotnou image vlastnictví kamery. Ne nadarmo se na vizuálech spojených s propagací možností využití kamery objevuje vedle fotbalisty, skejťáka, hudebníka i modelka. A100 totiž není „outdoor“, ale „wearable“. Nicméně již to není pouhá stylová hračka, a pokud chcete zaznamenat svoji jízdu nebo šot pro svůj YouTube kanál, blog apod., A100 je na to plně postačující a vyhovující.

Základní údaje

Snímač: 1/4,1 BSI MOS
Rozlišení: 2,8/1,31 Mpix efektivně (video bez/se stabilizací); 5,3 Mpix (foto)
Videozáznam: MPEG-4 AVC/H.264; až 1920×1080/60p
Fotografie: JPEG
Rozhraní: USB 2.0, Wi-Fi 802.11b/g/n
Rozměry: Φ27×66 mm (kamera), 60×94×25 mm (tělo)
Hmotnost: 170 g
Cena: cca 7 000 Kč (v době testu nebyla oficiální cena stanovena)

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře