Twin Peaks (mini recenze Blu-ray)

vydáno 23. 3. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, David Lynch, film, Twin Peaks, Twin Peaks: Fire Walk with Me

Twin Peaks (Twin Peaks: Fire Walk with Me, 1992) (Blu-ray)

Zdá se příhodné, že zatímco do amerických kin, VOD služeb a paralelně s tím i na ilegální torrenty přichází dost možná definitivní, fanoušky doslova vydupaná (a zaplacená) tečka za Veronicou Mars, na tuzemském Blu-rayi vychází dovětek, bez něhož by se mnozí fandové kultovního Městečka Twin Peaks zřejmě obešli.

Ohni, se mnou pojď za sebou při pohledu na nejrůznější filmové databáze rozhodně nemá názorově sevřené publikum. A to ani v tom, jestli je dobré vidět film před samotným seriálem, nebo až po něm. A v tomto ohledu pomoc také nenabídnu, neboť pro mě byl Lynchův celovečerákový prequel oficiálně prvním výletem do záhadami opředeného městečka, o jehož seriálové podobě se mluví jako o výjimečném počinu již přes dvacet let.

Výletem nesmírně opojným vzhledem k Lynchově zdařilé snaze kombinovat detektivku s rodinným dramatem, které jsou navíc obohaceny o abstraktní výjevy plné logicky pasujícího symbolismu a náznaků. Divácky vstřícnější je úvodní třicetiminutovka, v níž se s detektivním žánrem pracuje v rámci konvencí. Lynch si sice neodpustí netradiční záběrování, ujeté postavičky a dialogové výměny, které byste v učebnicích scenáristiky nenašli. Daří se mu však budovat mystérium okolo vraždy Teresy Banksové i městečka, jež je plné podivínů a ještě podivnějších událostí.

Twin Peaks (1992) Twin Peaks (1992) Twin Peaks (1992) Twin Peaks (1992)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Po žánrovém odklonu k rodinnému dramatu detektivka ustupuje do pozadí. Jí rozdané karty se však postupně zužitkovávají a staví diváka do pozice tichého přihlížejícího, jenž se stává svědkem zvráceného života školní královny Laury a zároveň se snaží dojít k odhalení, co se uvnitř její rodiny a v uličkách a zákoutích Twin Peaks vlastně děje. A samozřejmě, jak je na vše navázané úmrtí Teresy Banksové a co s tím má společného zmizení jejím pátráním pověřeného agenta.

Lynch přitom režíruje doslova virtuózně a činí z amerického maloměsta soukromé peklo na zemi, v němž nikdy není zřejmé, jaké motivace postavy vlastně mají a co číhá v následujícím pokoji, skladu či mezi stromy. Včetně vraha Banksové, s jehož motivací k dalšímu vraždění Lynch na poslední chvíli umně ucukne, aby naservíroval zvrácený obraz lidské sexuální frustrace a strachu v jedné z filmařsky nejpevněji uchopených finálních sekvencí, od které se jen těžko odtrhují oči.

Twin Peaks (1992) Twin Peaks (1992) Twin Peaks (1992) Twin Peaks (1992)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Technické provedení

Twin Peaks vypadá i po 22 letech naprosto skvěle. Připravte se na věrné tělovky, nádherně syté barvy (především sekvence „za závěsem“ na Blu-rayi uhranou), hustou černou a překvapivě parádní stínokresbu, ostrost, čistotu (žádné škrábance a skvrny) a úroveň detailů, které byste od podobně starého materiálu nečekali.

Lynchův dovětek za seriálovým mystériem sice nepatří v rámci dnešních blockbusterových standardů mezi referenční disky. V rámci katalogových titulů, které u nás Magic Box vydal, však jednoznačně patří mezi ty absolutně nejlepší. A to i přes drobnější výskyt umělého doostřování, kterého si však povšimne spíše cvičené než laické oko.

Twin Peaks (1992) Twin Peaks (1992) Twin Peaks (1992) Twin Peaks (1992)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Což platí i o zvukovém mixu DTS-HD Master Audio 5.1, který naplno splňuje i ta nejnáročnější divácká očekávání. Dialogy jsou čisté a adekvátně hlasité, soundtrack ladně doplňuje záhadnou atmosféru a ve vybraných sekvencích, v nichž Lynch otáčí hlasitost prudce doprava, o sobě dává mocně znát i dynamický rozsah disku a veškeré kanály vaší audio sestavy. A to i v českém dabingu, jenž se odlišuje pouze nižším datovým tokem.

Bonusy

Disk je bez bonusů.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Twin Peaks (mini recenze Blu-ray)

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 27. Březen 2014 - 11:31

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Bez anglických titulků… :-(