Trojice filmových studií se upsala standardu Dolby Vision

vydáno 25. 1. 2017 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: 4K, Dolby Vision, formát, HDR, HDR 10, LionsGate, standard, Ultra HD Blu-ray, Universal Pictures, Warner Bros

Společnost Dolby oznámila, že se trojice hollywoodských studií – Universal Pictures, Lionsgate a Warner Bros – zavázala, že vydá filmy zpracované v Dolby Vision na Ultra HD Blu-ray.

Dolby VisionDolby Vision

Dolby Vision je volitelný HDR standard pro Ultra HD Blu-ray specifikaci, který využívá dynamická metadata pro správu HDR výkonu vašeho displeje. Standard HDR 10, který je pro Ultra HD Blu-ray povinný, využívá méně pokročila statická metadata.

Obsah je zpracováván ve 12 bitech a při vyšší úrovni jasu. Dolby Vision je u hollywoodských studií zároveň preferovaným HDR formátem pro postprodukci.

Není ale všechno tak růžové. Podpora Dolby Vision je totiž u 4K TV omezená – s technologií jsou zatím kompatibilní jen některé TV od LG. (Letos k nim přibydou ještě nějaké modely od Sony, uvedené na CES 2017). Samsung ani Panasonic se však prozatím neangažují.

Kromě toho potřebujete Blu-ray přehrávač s podporou Dolby Vision. Znovu nečekejte podporu od Samsungu a Panasoniku, brzy však budou vydány kompatibilní modely od LG a Sony a díky aktualizaci firmwaru můžete spolupráci s formátem očekávat i od modelu Oppo UDP-203. Pokud jde o filmy, zatím není ani jeden, který by formát podporoval (alespoň ne od výše zmíněných studií). Ale předpokládáme, že to je jenom otázkou času.

Zdroj: Homecinemachoice

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře