Transformers? 3D událost roku!

vydáno 27. 6. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma 3D, Filmy | 20 komentářů

Tagy: 3D, James Cameron, Michael Bay, Steven Spielberg, Transformers, Transformers 3

Stejně jako raketovou rychlostí začal zájem o 3D filmy stoupat, teď začal klesat. Lidé už se na pozlátko prostorového efektu nenechají nalákat jen tak. Ti pozornější si dokonce hlídají, jestli byl snímek, na který se vydají do kina, točený ve 3D, nebo jestli se jedná o konvertované 2D. Přidejte k tom neustále propíranou „kvalitu“ projekcí a najednou to vypadá, že by mezi námi 3D nemuselo zůstat nijak dlouho.

„Obavy“ (v uvozovkách proto, že se na 3D zpravidla stejně spíš nadává) jsou to opodstatněné, ale svým způsobem bezpředmětné. 3D tu bude dál. A právě ve světle toho je pak člověk vděčný, že ještě existují filmaři, kteří dovedou stereoskopii doslova vyšťavit. Michael Bay natočil většinu třetích Transformerů v nativním 3D a to málo, které snímal ve 2D, se konvertovalo nejen pod jeho dohledem, ale také pod dohledem 3D guru Jamese Camerona, který Bayovi poskytl technologie potřebné k natočení pořádného 3D filmu. Přitom vás můžu, pln čerstvých dojmů z projekce, ujistit: rozdíl mezi konvertovanými a nativními 3D záběry nepoznáte.

Transformers: The Dark of the Moon

Co je důležitější, třetí Transformers sice nejsou kdovíjak skvělý film, ale splňují parametry ideálního letního blockbusterru a hlavně: 3D se tentokrát povedlo. A to hodně.

O tom, že ví, co dělá, vás Michael Bay přesvědčí už prvními záběry, kdy vás „pozve“ do vesmírné bitvy o Cybertron, rodnou planetu Transformerů a především jedno velké bojiště. Michael Bay tu pracuje s úplně jinými měřítky, než jsme zvyklí z jakéhokoliv sci-fi (otevíračce se přibližuje leda vesmírná bitva ze začátku Pomsty Sithů) a před divákem se tak rozevírá scéna, která svou velkolepostí doslova ohromuje.

Nejde jen o trikové orgie (ačkoliv jsou digitální efekty naprosto špičkové) nebo výbuchy, jde o to, že Bay umí prodat prostor tak, jako to nedokázal ani James Cameron v Avatarovi.

Transformers: The Dark of the Moon

Jistě, mnohem víc se tu hraje na efekt, ale o ničem jiném přece Transformers nikdy nebyli. Když se tedy před člověkem rozevře ohromné bojiště, kde i obří roboti vypadají jak neškodní mravenci, a kolem hlavy mu najednou proletí obří vesmírná loď, do které to šije letka Decepticonů, vnímá jen nekonečnost vesmíru, ohromnou kulisu v podobě Cybertronu a hloubku, kterou nepoměr maličkých vesmírných lodiček a obří planety záběru dodává.

Michael Bay tak na poli několika vteřin dokáže do sci-fi přinést něco, co se spoustě filmařů před ním nikdy nepodařilo: opravdu epické měřítko, ze kterého člověku spadne čelist na podlahu. Sbírat jí přitom nemá smysl, podobných scén se ve filmu ještě pár najde. Nejen kvůli úvodní scéně byste ale na Transformers měli vyrazit předně ve 3D. Bay totiž hloubku prostoru a jeho rozvrstvení podobným způsobem prodává napříč celou stopáží. Téměř z každého záběru je cítit, že byl komponován tak, aby působil skvěle při stereoskopické projekci a s téměř každým záběrem se to Bayovi daři.

Transformers: The Dark of the Moon

Kamera snímá herce a digitální roboty z nepřirozených podhledů a nadhledů, neustále se naklání tak, aby se do zorného pole vešlo co nejvíce předmětů, postav nebo co největší množství pozadí (v obou slova smyslech, protože Michael Bay je občas doslova posedlý zadečkem a nožičkama Rosie Huntington … a těžko mu to zazlívat). Snímání působí nepřirozeně, ale hodně rychle si na něj člověk zvykne a – jak jinak – prostorovost záběrů se díky němu jenom prohlubuje.

Ani v případě Michaela Baye se ale nedá stopáž filmu vyplnit pouze akcí a tady je problém třetích Transformerů, přes který se není snadné přenést. Ke kulervoucí akci se člověk musí prokousat skrz dlouhé desítky minut, během kterých se Bay snaží příběhově částečně navázat na předchozí díly a zároveň vybudovat zápletku toho třetího. To jsou hodně slabé okamžiky filmu, protože humor už Bayovi ani zdaleka nešlape tak jako v jedničce nebo dvojce. Jednak ho hodně ubylo, druhak mu chybí údernost.

Čeho naopak přibylo, je vážnost. Na pozadí infantilních vtípků se rozmotává klubko hodně temné látky. Michael Bay se s tím nepáře. Nechává umírat roboty, nevinné civilisty, bořit města, planety. Žádné troškaření. Mnohem více prostoru dostávají emoce a že je ze sebe Shia LaBeouf umí mačkat! Dramatické momenty tedy fungují, jediný problém je v tom, že hodně rychle odeznívají.

Transformers: The Dark of the Moon

Na roztahané stopáži se špatně dávkovanou akcí emoce nic nemění. Třetí Transformers mají dvě a půl hodiny a ta délka se v některých okamžicích zdá nekonečná. Nejnovější Transformers nešlapou tak dobře jako jednička, ačkoliv se většina příběhových motivů z ní doslova (a doslovně) opakuje. Od opravdové mizérie roboty v neakčních scénách zachraňuje jak zmiňovaný Shia, tak rozkošná Rosie a občas fungující humor. A hlavně fakt, že film není podobně roztříštěný jako druhý díl.

Prokousat se tou dávkou nudnějších okamžiků ale stojí za to. Jednak je Bay občas protká akční sekvencí, která se nenávratně zapíše do historie filmu jako „ten okamžik, kdy začaly nejvíce divákům vyskakovat bulvy z hlavy“, druhak je tu všudypřítomný příslib megalomanského finále, které vypadá, jako by na něm producenti utratili alespoň půl miliardy dolarů.

Michael Bay se v těchto okamžicích opravdu překonává. Ať už je to fantastická choreografie dálniční honičky, která přijde jako blesk z čistého nebe po hodně dlouhém úvodu, ve kterém se nic neděje (a můžete se spolehnout, že vám tu Bay vytře zraky!), nebo ono finále, kde padne polovina Chicaga a dějí se tu doslova neuvěřitelné věci: hrdinové přežívají pád budovy, Optimus Prime poletuje z jedné scény na druhou a nekompromisně kosí všechno, co se mu staví do cesty, vojáci tu vyskakují z hořících letadel a prolétávají kolem vybuchujících budov a Autoboti nakopávají zadky Decepticonům ve stylových zpomalovačkách.

Transformers: The Dark of the Moon

Bay si nenechal ujít to, na co jsme se těšili ze všeho nejvíc: bezhlavou akci plnou výbuchů a eye-candy okamžiků. Fungují skvěle. Režisér se totiž oproti svým předchozím filmům – a za to můžeme děkovat právě 3D technologiím – značně uklidnil. Mnohem méně střihá, často vede akční scénu na jeden jediný záběr a roboty si drží podstatně víc od těla, takže se člověk mnohem lépe orientuje v prostoru.

To je hodně důležité. Orientace v prostoru je velice snadná a Bay nám v ní pomáhá neustálým pohráváním si s „třidéčkem“. Obzvlášť v poslední třičtvrtěhodině (ano, akční finále je tak dlouhé) prodává rozbombardované Chicago a mezi ním poletující a pobíhající roboty naprosto famózně. Každý druhý záběr by mohl fungovat jako referenční 3D materiál. Občas si až člověk říká, že by to chtělo, aby se Bay se střihem ještě víc zdržel, protože jen stěží stíhá ten ohromný nápor vizuálních informací – velkolepých celků, kde se něco děje hned v několika plánech, jsou tu možná i desítky. Člověk se v nich doslova rochňá.

Je to audiovizuální koupel, ve které ze sebe divák smyje veškerou pachuť z předchozích 3D filmů. Transformers 3 jsou stereoskopickou událostí roku. Filmovou událostí, která nám připomíná, co to znamená opravdový mindless blockbuster, proč by se v některých filmech mělo 3D používat a proč ho okamžitě nezavrhnout.

Transformers: The Dark of the Moon

Bayovi se v člověku daří probouzet malé dítě. To dítě se samozřejmě mimo akci a mimo záběry na dlouhé nohy Rosie Huntington-Whiteley nudí, ale ta kopa akce mu to vynahrazuje.

Připravte se proto na větší investici, než jste původně plánovali. V posledních týdnech a měsících se na 3D filmy chodit nevyplácelo, protože jim 3D na efektu ani na kvalitě nepřidávalo. Kdežto Bayovi Transformers na 3D téměř stojí. Režisér mu přizpůsobuje téměř všechno a byla by ohromná škoda, nechat si ujít tak epickou záležitost jen kvůli odporu k technologii. Transformers ve 3D vypadají úchvatně. Jděte na ně tak, jak to po vás Bay, Spielberg a Cameron chtějí. Nejlépe rovnou do IMAXu!

. . .

BUĎTE V KONTAKTU, sledujte autorovy tipy a postřehy na Google+, HDmag.cz na facebooku a na twitteru

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil Ondřej Peterka (bez ověření), 27. Červen 2011 - 17:31

Obrázek uživatele Ondřej Peterka

Možná zbytečný dotaz, ale kdyby náhodou, v tom IMAXu to asi nebude v originále, co?

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil st39.6, 27. Červen 2011 - 18:16

Obrázek uživatele st39.6

Bohuzel, i IMAX pouze s dabingem. Ten samozrejme filmu nikterak nepridava, ale porad je to dan, kterou byste mel(i) byt ochotni zaplatit. 3D za to opravdu stoji a byla by skoda jit nejdriv na 2D verzi v puvodnim zneni

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil ZEUS (bez ověření), 28. Červen 2011 - 10:02

Obrázek uživatele ZEUS

Co máte všichni s tím dabingem. Chápu, že originál je originál (taky ho preferuju), ale na všech fórech je dabing pokládan za mor. Vzpamatujte se. S vydánim blúčka si můžete pouštět originál 24 hodin denně!

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil st39.6, 28. Červen 2011 - 10:09

Obrázek uživatele st39.6

o to prece nejde. dabing nikomu nevadi, kdyz ma moznost volby. ale ja bych treba rad TF3 videl v kine ve 3D a v originale. A to bohuzel nejde…

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil ZEUS (bez ověření), 28. Červen 2011 - 11:54

Obrázek uživatele ZEUS

Možnost volby tu je – 3D verze s dabingem, nebo klasická 2D verze s titulky. Je to jako u iPhonu – je k máni v bílem a černém provedení. Nic víc, nic míň, takže je to třeba brát jako fakt a nedramatizovat!!!

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil st39.6, 28. Červen 2011 - 12:31

Obrázek uživatele st39.6

ano, pri takovy demagogii uz opravdu neni treba nic dramatizovat

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil ZEUS (bez ověření), 28. Červen 2011 - 14:03

Obrázek uživatele ZEUS

Asi jste to celé nepochopil, tak jako význam slova demagogie! Tudiž nemá význam něco vysvětlovat…

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil st39.6, 28. Červen 2011 - 14:54

Obrázek uživatele st39.6

pochopil jsem to velice dobre. mel jste uplne zbytecnou pripominku, na kterou jsem reagoval tvrzenim, ze nemam moznost vyberu 3D projekce v originalnim zneni. a vy jste mi odporoval tvrzenim, ze mam moznost volby, a sice mezi 2D v or.zneni nebo 3D v dabingu. to je jako rict cloveku, ktery chce pantofle v hnede barve, ze si muze vybrat mezi hnedymi strevicky a hnedymi holinkami. vskutku inteligentni odpoved

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil ZEUS (bez ověření), 28. Červen 2011 - 17:20

Obrázek uživatele ZEUS

To nebyla připomínka milý pane, ale FAKTA!!! Každopádně máte skvělou možnost zajít si na 3D verzi Transformerů do UK. Nechápu lidi, jako jste Vy, kteří žíjí v ČR a pořád jsou s nečím nespokojení a dabing považuji za rakovinu!!! Dabing berte prostě jako FAKT, protože většina obyvatel ČR jej preferuje, nebo jako velký milovník originálniho znění jděte na 2D verzi s titulkami, popř. vycestujte do UK. Distribuce udělala to, co je v ostatních zemích zcela běžné, v nabídce jsou oba verze!

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil st39.6, 28. Červen 2011 - 17:30

Obrázek uživatele st39.6

pani, to ja jak do dubu. FAKTEM zustava, ze nemuzu jit na 3D v originalnim zneni. nez jste se svym „faktem“ prisel vy, nikdo si na to nestezoval ani zbytecne neremcal, jen tu byl zodpovezen dotaz. to je krasny, jak nekdo dokaze udelat z uplny prkotiny rozsahlou diskuzi … o nicem

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil ZEUS (bez ověření), 28. Červen 2011 - 18:07

Obrázek uživatele ZEUS

Prostě musíte mít poslední slovo, že?

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil KARLOS (bez ověření), 28. Červen 2011 - 20:32

Obrázek uživatele KARLOS

Tohle není o posledním slově… Ještě rok zpátky možnost 3D s originálním zněním v ČR existovala… Škoda, že se po několika organizačních změnách tahle možnost vytratila, cestovat za plnohodnotným zážitkem, tak, jak jej tvůrci zamýšleli, tj stereo a originální zvukové znění, se muselo cestovat prakticky jen do Brna, či Prahy… A ano, stčkovi v tomhle duelu dávám plně za pravdu. Včetně kroucení hlavou nad nesmyslností diskuze…

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil ZEUS (bez ověření), 29. Červen 2011 - 10:11

Obrázek uživatele ZEUS

Vážený Karlosi, kdysi byli k dispozici různe věci, nyní se píše rok 2011, a spousta věcí je jinak. Myslím si, že máte stejný problém jako stčko, že nedokážete akceptovat FAKTA, a jen tu lamentujete a dramatizujete. Jak typicky české!!!

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil Radek (bez ověření), 30. Červen 2011 - 13:37

Obrázek uživatele Radek

Pane ZEUS, vy jste přesně ten typ chytráka, který to tady dokáže oživit. Vašim argumentům se člověk může jen smát. Opravdu vám možnost volby 2D s dabingem vs 3D s dabingem přijde jako volba? Kdyby iPhone vyráběli v černém s polovičním displejem a v bílém s normálním displejem, doporučil byste tomu kdo chce černý ten s polovičním displejem? Přijdete mi jako z jiného světa, nejste zaměstnanec některého multiplexu?

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil ZEUS (bez ověření), 1. Červenec 2011 - 16:07

Obrázek uživatele ZEUS

Jak úsměvné Radku. Možnost volby tu je, protože 2D verze je v originále s titulky, a 3D verze je s dabingem. Takže nechápu význam Vašého omezeného komentáře! Blbost tady jen kvete…

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil Anonym (bez ověření), 1. Červenec 2011 - 16:19

Obrázek uživatele Anonym

Ale semeni ve vasich prispevcich. Tak uz si je odpustte

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil Papinak (bez ověření), 4. Červenec 2011 - 18:15

Obrázek uživatele Papinak

Tak po shlédnutí Transformers 3 ve 3D a s dabingem nemůžu souhlasit s autorem článku v tom, že je lepší jít nejdříve na 3D verzi i za cenu dabingu. Ten je totiž tak otřesný(výběr hlasů, intonace atd.), že jsem celou dobu přemýšlel jestli odejít, nebo ne. Nakonec jsem to vydržel, ale pouze z důvodu, že se mnou byla přítelkyně. Film se mi ale natolik zprotivil, že ani nejsem schopen ho férově ohodnotit. 3D je opravdu dobře řemeslně zvládnuté, ale pokud bych se měl rozhodnout nyní znovu, rozhodně bych šel nejdříve na 2D verzi v původním znění a až jako třešničku na dortu na 3D, což bych doporučil všem.Je opravdu smutné, že si nemůžeme vychutnat 3D v původním znění, protože to co předváděli naši „dabéři“ bylo opravdu utrpení. Zejména pak hlasy Sentinela a té nové „krasavice“ byly k smíchu.

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil Anonym (bez ověření), 4. Červenec 2011 - 18:56

Obrázek uživatele Anonym

Stále jsem váhal, zda mám vůbec hodnotit samotný film, dabing a všemi pochvalované 3D. Po nedělní návštěvě multikina v Plzni jsem se zapřísahl, že již NIKDY něco podobného už nechci vidět. A to jsem se do kina tak těšil. Po zaplacení nemalého vstupného jsem od pokladního obdržel 3D brýle, které mi přišly jako na jedno použití. Nejednalo se o aktivní brýle a místo skel byly jen měkké folie. Hned jsem se zeptal, zda se jedná o TY 3D brýle… Bylo mi odpovězeno že ano. Tak jsem doufal, že před samotným sálem mi výměnou dají ty „skutečné“. Nestalo se tak však. Abych dlouze nezdržoval. Film byl ve 3D naprosto šílený. Vše bylo bez barev, šedivé a kolem postav se objevovali duchové. Po 40 minutách jsem chtěl z přeplněného kina utéct. K tomu všemu mi stačil dabing překrásné modelky, která měla sexy hlas asi jako moje navigace do auta. A děj? Přiznám se, že jsem ke konci už nevěděl kdo je kdo a kdo proti komu vlastně bojuje. Omlouvám se všem, ale nic horšího jsem snad neviděl… :-(

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil ZEUS (bez ověření), 10. Červenec 2011 - 19:47

Obrázek uživatele ZEUS

Možná jste měl špatný brýle, možná trpíte oční vadou, ale říct o 3 Transformerech že jste snad nic horšího neviděl je silný kafe. Buď jste byl na jiném filmu, nebo vaše IQ nedovolí film pochopit, nebo jste se právě korunoval svým prohlášením na magora roku. Co jste proboha čekal od Transformeru? Druhou Královou řeč? Magore!!! Dokážu akceptovat názory jiných, ale ten Váš (zvláště závěrečná věta) je opravdu sila!!!

Re: Transformers? 3D událost roku!

Vložil Anonym (bez ověření), 15. Červenec 2011 - 18:41

Obrázek uživatele Anonym

Milý Zeusi, nechápu, proč urážíte pisatele z 4.7. Napsal jen svůj názor a svou zkušenost s 3D. Ani mě třetí pokračování nijak nenadchlo. A to jsem do Transformerů blázen.