Transformers 3 ve 3D světlejší

vydáno 23. 6. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma 3D, Filmy | 6 komentářů

Tagy: 3D, IMAX, Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, Transformers, Transformers 3

Vzpomínáte, jak jsme naříkali nad špatnou čitelností obrazu u 3D projekcí čtvrtých Pirátů z Karibiku? Nebyli jsme jediní a filmu se to svým způsobem podepsalo na tržbách. Jasně, Piráti už celosvětově utržili téměř miliardu a s penězmi producenti problémy rozhodně mít nebudou, od čtvrtého dílu veleúspěšné série se ale čekaly podstatně větší divy a to právě kvůli 3D. Dražší vstupenky se rovnají vyšším tržbám, to je jednoduchá matematika.

Transformers: The Dark of the Moon

Jenže tentokrát se Hollywood přepočítal. Nízká kvalita 3D spolu s klesajícím jasem projekcí (což je v Americe stejný problém jako u nás) se zapřičinily o to, že lidé chodili více na 2D projekce, ačkoliv bylo 3D kopií nasazených podstatně víc než těch klasických. Jinými slovy: 3D už ani zdaleka neznamená automatický úspěch a jeho reputace jde hodně rychle k čertu. S tím budou muset studia začít něco dělat.

Paramount je první, kdo je ochotný nějak rozumně zakročit. Docela opodstatněně má totiž strach o svůj největší film tohoto roku: o třetí Transformers. Michael Bay závěrečný díl své trilogie natočil částečně ve 3D, částečně ho prohnal konverzí, nic to ale nemění na tom, že by se mělo jednat o největší kasovní trhák roku. Ano, možná větší než v případě čtvrtých Pirátů.

Transformers: The Dark of the Moon

Proto je potřeba se ujistit, že budou lidé chodit do kina nejen na 2D verzi, ale především na tu 3D. Jak dokazují Piráti – samo to nejde. Studio se proto na popud Michaela Baye rozhodlo k něčemu, co už se mělo začít dělat dávno: dva tisíce 3D kopií filmu pošle ve speciální verzi, která bude mít softwarově zvýšený jas a kontrast a bude mírně přiostřená. Po nasazení zatmavovacích brýlí a hlavně po prohnání nedostatečně nastaveným projektorem by tahle kopie měla udělat naprosto ideální projekci, při jejímž sledování člověk nebude muset mžourat jak při noční procházce lesem.

Diváci by Paramountu měli být za tenhle tah vděční, na druhou stranu je trochu nepochopitelné, proč ho studio provedlo „jen“ u dvou tisíců kopií. Nemělo by to udělat u všech?

V Česku samozřejmě můžeme doufat, že se k nám tyhle zesvětlené zdrojové soubory dostanou také, ale bude nám to asi k ničemu – je vysoce pravděpodobné, že se to nestane. A tak tuzemským divákům nezbývá, než dát na naší minulou radu: hlídat si kvalitu sálů na vlastní pěst. A nebo na Transformers vyrazit do pražského IMAXu, kde bude film promítán o den dříve než v ostatních kinech (tedy 29. června).

Transformers: The Dark of the Moon

A ještě bychom se měli modlit za jedno: aby studio zmíněnou – softwarově značně poupravenou – kopii nepoužilo jako master pro Blu-ray. Zní to jako praštěný nápad, vezmete-li ale v potaz, že se to samé stalo s Temným rytířem Christophera Nolana, už to jako tak šílené sci-fi nezní.

My se třetím Transformerům a hlavně kvalitě jejich „třidéčka“ podíváme na zub v první polovině příštího týdne. Do té doby se můžete kochat HD trailerem a doufat, že třetí díl bude takový nářez, jaký si všichni tajně představujeme.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Transformers 3 ve 3D světlejší

Vložil mondy (bez ověření), 23. Červen 2011 - 21:10

Obrázek uživatele mondy

link na trailer broken ;)

Re: Transformers 3 ve 3D světlejší

Vložil st39.6, 23. Červen 2011 - 21:14

Obrázek uživatele st39.6

ou. opraveno, děkuji :)

Re: Transformers 3 ve 3D světlejší

Vložil kyssling (bez ověření), 24. Červen 2011 - 14:16

Obrázek uživatele kyssling

Píšete že byl T3 prohnán konverzí, ale tady http://realorfake3d.com/ píšou že je film plně točen ve 3D – kde je pravda ? Díky

Re: Transformers 3 ve 3D světlejší

Vložil st39.6, 24. Červen 2011 - 17:23

Obrázek uživatele st39.6

¨jak se pise ve clanku, pravda je nekde v puli – film je castecne toceny nativne, castecne prevadeny a nektere sceny by mohly dokonce byt ve 2D (alespon jsem to tak pochopil z tech nekolika rozhovoru, ve kterych o tom Bay mluvil)

Re: Transformers 3 ve 3D světlejší

Vložil KARLOS (bez ověření), 25. Červen 2011 - 11:07

Obrázek uživatele KARLOS

On o tom mluvil tak, že sice vše bude stereo, ale 3D efekt nebude výrazný pořád. V tom rozhovoru s Cameronem to přirovnávali k hudební aranži. Jednou je to téměř 2D, podruhé je hloubka obrovská, potřetí je to něco mezi… JInak ty poměry jsou takové, že všechny detaily jsou točeny na analog a překonvertovány, což tvoří cca 25% materiálu, 15% je plný render (samozřejmě ve 3D) a zbytek je stereoskopický záznam z digitálek (Sony CineAlta F35)…

Jinak mě teda trochu štve, proč ty zesvětlené kopie neudělali všechny (a původní záznam nenechali jen pro IMAXy). Myslím, že by to hodně prospělo stereu celkově…

Re: Transformers 3 ve 3D světlejší

Vložil free (bez ověření), 26. Červen 2011 - 20:17

Obrázek uživatele free

Cele 3D si mozu strcit niekam.Film ma mat kvalitny scenar,naslapany dynamicky zvuk,dobru kameru,strih a krystalovy obraz.Mna ako fanusika filmu zaujima presne toto.Okrem toho ze som fanusik filmu ako takeho tak som aj fanusik kvalitneho obrazu a zvuku,to je presne to co od filmu vyzadujem,ale 3D ma absolutne nezaujalo.Film je dobry aj 2D ked ma to co som napisal a ziadne 3D nieje treba.