Toy Story - Příběh hraček dvakrát na Blu-ray

vydáno 25. 12. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 3D, Apple, Auta, BD-Live, Blu-ray, Disney, film, Pixar, Příběh hraček, Toy Story, Toy Story - Příběh hraček, Toy Story 2, Toy Story 2: Příběh hraček, Toy Story 3, Vzhůru do oblak

Toy Story - Příběh hraček / Toy Story (1995) Toy Story 2: Příběh hraček / Toy Story 2 (1999)

V roce 1995 se začala psát zcela nová kapitola dějin celovečerního animovaného filmu: studio Pixar, v té době vlastněné Stevem Jobsem (spoluzakladatel a nynější výkonný ředitel Apple), uvedlo do kin první kompletně počítačově animovaný (CGI) snímek. Rodinná komedie Toy Story – Příběh hraček (Toy Story, FDb.cz) zaznamenala obrovský úspěch a po čtyřech letech se dočkala ještě úspěšnějšího pokračování.

Čistě technicky se v případě prvního Toy Story skutečně jednalo o revoluci; dokonce takového kalibru, že způsobilo těžkou hlavu samotnému studiu Disney. To totiž až do roku 200 stále preferovalo tradiční ruční animaci, která se v porovnání s CGI začínala vzhledem k nutnému počtu animátorů těžce nevyplácet.

Film Toy Story – Příběh hraček měl zajištěn úspěch v podstatě už jen tím, že byl svého druhu první. Studio Pixar ale na druhou stranu dokázalo stvořit i dějově bohatý a kvalitní příběh, což později vždy zopakovalo ještě v devíti dalších filmech. Jedním z nich bylo v roce 1999 i pokračování Toy Story 2: Příběh hraček (Toy Story 2, FDb.cz)

To svého předchůdce ve všech směrech překonalo a dokázalo získat stoprocentně kladné hodnocení diváků i kritiků (dle mnohých z nich se jedná o bezkonkurenčně nejlepší animovaný film). Bylo by tedy záhodno, aby se oba Příběhy hraček objevily jako naprostá klasika i na Blu-ray, ale zatím se tak nestalo.

Z deseti dosavadních filmů studia Pixar zatím ve vysokém rozlišení vyšlo pouze šest titulů, u nás je pak k dispozici pouze jediný – nejčerstvější pixarovka Vzhůru do oblak (v únoru by se měly přidat ještě Auta). Blu-ray vydání obou Toy Story je ale na dobré cestě!

V červnu příštího roku se totiž do kin chystá Toy Story 3, kompletně ve 3D. Při té příležitosti se studio Disney, které Pixar v roce 2006 koupilo (ano, i tak se dají řešit problémy…), rozhodlo vydat první dva Příběhy hraček na Blu-ray už 23. března jako vhodnou marketingovou návnadu.

Informace je to sice neoficiální a k dispozici ještě nejsou ani technické parametry disků (každý film bude mít samozřejmě svůj vlastní), zveřejněn už ale byl seznam bonusů, který si dovolíme citovat v původním znění:

  • Toy Story – Toy Story 3 Sneak Peek: The Story, Buzz Lightyear Mission Logs: Blast Off, Paths to Pixar: Artists, Studio Stories (John's Car, Baby AJ, Scooter Races), Buzz Takes Manhattan, Black Friday: The „Toy Story“ You Never Saw
  • Toy Story 2 – Toy Story 3 Sneak Peek: The Characters, Buzz Lightyear Mission Logs: International Space Station, Paths to Pixar: Technical Artists, Studio Stories („Toy Story 2“ Sleep Deprivation Lab, Pinocchio, The Movie Vanishes), Pixar's Zoetrop, Celebrating Our Friend Joe Ranft, BD-Live Portal
Toy Story - Příběh hraček / Toy Story (1995)

V podstatě se dá prostě počítat s tím, že oba Příběhy hraček příští rok na Blu-ray skutečně vyjdou. Březnový termín sice zatím platí pouze pro region A (USA) a vždy chvíli trvá, než se tituly studia Disney dostanou až k nám do Evropy (region B), ale ta trocha čekání se jistě vyplatí.

Blu-ray vydání studia Disney totiž bývají ve většině případů regionálně kódovaná, americké edice Toy Story bychom si tedy u nás stejně nemohli přehrát. O české jazykové podpoře ani nemluvě, ta ostatně není vůbec jistá ani na evropském vydání.

Toy Story – Příběh hraček / Toy Story (1995)

První celovečerní animovaný film, který kompletně vznikl prostřednictvím počítačů.

Kdo si myslí, že hračky nemají vlastní život, ten se mýlí. Sotva dítko vyjde ze dveří, začnou se v jeho pokoji dít podivné věci. Všechny hračky si vydechnou, protože mohou být konečně samy sebou, místo aby předstíraly, že jsou pouhými neživými předměty.

Nejoblíbenější hračka – kovboj Woody – má pochopitelně hlavní slovo a všichni ostatní dnes pod jeho vedením připravují speciální průzkumnou akci. „Jejich“ chlapec má totiž narozeniny a Woodyho přátelé se obávají, že budou ve svém středu muset přivítat nové (a lepší) hračky.

Toy Story 2: Příběh hraček / Toy Story 2 (1999)

Nejhorší tušení se naplňují a Woodyho konkurentem se stává narozeninový dárek – mluvící superkosmonaut Buzz Rakeťák. Už na první pohled si Woody s Buzzem nepadnou do oka, ale když Rakeťák nešťastnou náhodou vypadne z okna na dvorek sousedního domu, ve kterém bydlí chlapec, jehož nejoblíbenější zábavou je mučení hraček, Woody se rozhodne vydat na záchrannou výpravu.

Spolu s Buzzem je čeká největší dobrodružství jejich „života“…

Toy Story 2: Příběh hraček / Toy Story 2 (1999)

Pokračování prvního kompletně počítačem animovaného trháku z roku 1996.

Věci se dávají do pohybu, když Andy odjede tábořit a nechá hračky doma svému osudu. Posedlý sběratel hraček unese Woodyho, který nemá ani nejmenší tušení, že je velmi cennou sběratelskou raritou.

Je pak na Buzzovi Rakeťákovi a jeho partě z Andyho pokojíčku, aby vyrazili do akce a zachránili kámoše před potupným osudem muzejního exponátu. Na cestě domů zažijí spousty dobrodružných a vzrušujících okamžiků při překonávání překážek.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře