Továrna Panasonic se o svoji budoucnost neobává – zahájila výrobu Ultra HD modelu (reportáž)

vydáno 24. 10. 2013 | autor Tomáš Jirásko | sekce Novinky | téma Televizory, Z domova

Tagy: 4K, Samsung, Samsung W600, televize, televizory, UHD, UHD TV, Ultra HD, Ultra HD TV

V den, kdy Reuters přinesl zprávu o březnovém konci výroby plazem Panasonic, jsme shodou okolností zavítali společně s dalšími novináři ze středoevropského regionu do plzeňské továrny této japonské značky. Důvodem návštěvy bylo zahájení výroby 4K modelu W600 pro evropský a ruský trh.

Překvapivě jsme se při úvodním slově pana Takahashiho dozvěděli něco málo čísel z historie i o současné produkci a stavu, což opět na japonskou prezentaci představuje nadstandard – obvykle bývá z asijských managerů obtížné získat skoro i to, jak se jmenují. A tak to vypadalo, že návštěva továrny bude mít smysl.

Továrna Panasonicu Rychlým tempem jsme se dostali k ukázkám obrazu WT600 a zde se objevil hlavní a velice zásadní problém celého tripu. Ultra HD rozlišení prezentované na hře Final Fantasy vypadlo úchvatně, míra detailů, stínování, vykreslení rychlých scén; perfektní. Bohužel na náš požadavek aby nám Panasonic ukázal, jak vypadá zobrazení běžného vysílání (UHD zde vzniká interpolací z Full HD) jaksi neměli v továrně potřebný signál. Je to trošku s podivem, že továrna, která má rozhodně ve svých útrobách vývojovou část by neměla k dispozici potřebný zdroj signálu. Takže i po skvělé prezentaci, jak UHD TV zobrazuje UHD obrazový zdroj, zůstává velkým otazníkem, jak to bude vypadat při běžném provozu. Je to tak špatné, že se Panasonic rozhodl ho raději neukázat? I když po absolvování několika prezentací Panasonicu v zahraničí není neuvěřitelné, že nikoho nenapadlo, že by novináři snad chtěli vidět i standardní vysílání. Největším poznatkem tak z této části bylo bohužel zjištění, že mladí Japonci v plzeňské továrně mají stejného krejčího a ševce. Takže vzhůru do výroby.

Továrna Panasonicu

Plzeňská továrna nese oficiální označení AVC Networks Czech a na ploše 166 000 m2 Panasonic zaměstnával v březnu 2 060 lidí, včetně agenturních. Továrna kompletuje jak LCD LED, tak i plazmové televizory. Měsíčně továrna může vyrobit až 279 000 televizorů LCD/PDP. Nejnovějším přírůstkem, jehož montáž byla zahájena právě v den naší návštěvy, je 4K UHD WT600. Jde o první 4K model Panasonicu pro běžného uživatele a i když s ním Panasonic přichází později než konkurenční značky, jeho výhodou by měla být vybavenost. Kromě standardu HDMI 2.0, který splňuje potřebné parametry pro přenos Ultra HD rozlišení, čekal Panasonic na certifikaci THX, která je známkou kvality především pro filmové nadšence. Návštěva výroby také zodpověděla jednu otázku, na kterou se Panasonicu nechtělo moc odpovídat, i když možností není zrovna mnoho. WT600 je osazována panely LG, i když samozřejmě stále záleží na tom, jak si elektronika poradí s jeho samotným řízením. Právě kvalita řídící jednotky stojí za různým barevným podáním v případech, kdy máte stejný panel, ale různé výrobce televizorů. Kompletace jednoho WT600 trvá přibližně 30 minut. Panasonic přitom nevyužívá tradiční pás, ale televizor se ukotví na autonomní vozík, která má vlastní zdroj energie i bezdrátovou jednotku. Po celou dobu montáže tak televizor tento vozík neopustí a jak je postupně kompletován, je díky napojení na bezdrátovou síť, přes kterou jsou do něj nahráván firmware i testovací software, odzkoušen okamžitě, jakmile dorazí na dané pracoviště (colorimetr apod.). Řada kontrolních rutin nevyžadujících externí snímače pak probíhá během cesty mezi jednotlivými stanovišti. Použití vozíků umožňuje značnou flexibilitu linky. Je v podstatě jedno, co se v daném prostoru vyrábí, záleží pouze na kvalifikaci lidí. Takže ani případné zrušení montáže plazem nebude mít na továrnu v podstatě žádný dopad. Teoreticky lze překonfigurovat „linku“ během 24 hodin. Po dokončení montáže je 1 z 10 kusů vždy podroben výstupní kontrole. Jde vždy o finálně zabalený televizor, kdy je kromě jeho funkčnosti kontrolován i manuál, zda jsou správně seskládány všechny stránky. Po kontrole je televizor vrácen k zabalení zpět výrobě, protože potřebné know-how mají její zaměstnanci. Poté, co máme za sebou několik let vracení zápůjček, to považujeme za více než rozumné. Vrátit TV správně do krabice se všemi výstelkami a papíry není zrovna legrace.

Továrna Panasonicu

Co ovšem činí z plzeňských hal skutečnou továrnu a ne pouze montovnu, je vlastní výroba základních desek televizorů (A Board). V Plzni je jedna hala věnována pouze této činnosti, kde linky s osazovacími automaty dosahují chybovosti 1 chyba na milion operací. Továrna aktuálně drží přes 500 různých konfigurací, které je schopna kdykoliv začít podle požadavků na odbyt jednotlivých modelů vyrábět. Přeprogramování linky na jinou desku (podle vzoru) trvá přibližně 25 minut. A zatímco montážní část továrny spoléhá na lidskou pracovní sílu, protože člověk je stále nejjednodušeji programovatelný nástroj, výroba desek je v maximální míře automatizována – včetně robotických ramen zajišťujících posun desek.

Při povídání s lidmi z továrny je patrná jejich vysoká odbornost, ale i stále ještě přítomné nadšení či spíše hrdost z toho, že dokáží kvalitně vyrobit natolik sofistikované zařízení, jakým bezpochyby 4K UHD televizor je a dopravit ho do místa určení v celé Evropě do 48 hodin. Je pěkné v současné době vidět hrdost na vlastní zaměstnance a i podle stavu a organizace výroby (alespoň tak jak jsme ji proběhli) nejde o koncentrační tábor s 12hodinovou šichtou bez vody. Při prohlídce jsme narazili právě i na téma pracovní zátěže. Panasonic odmítl, že by vůbec umožnil odpracovat extrémní nadčasové hodiny, se kterými je však kalkulováno, když jsou například agenturou nabírání v zahraničí zájemci o práci. Těžko posoudit jak je tomu v reálu, nicméně již vůbec ochota o tomto tématu hovořit, je posun oproti minulým rokům.

Továrna Panasonicu

I přes výkon továrny zůstává nad Panasonicem stále Damoklův meč nízkých prodejů a podílu na trhu, kdy efektivně nedokáže čelit levnější a především více marketingově viditelné konkurenci. Bude tak zajímavé sledovat, jak si, snad již probouzející se Panasonic, povede v posledním čtvrtletí tohoto roku a speciálně pak UHD televizor, kterým firma konečně vyrovnala náskok konkurence, která má UHD model již nějaký ten pátek v nabídce.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře