Toshiba XD-E500EK: Zázraky se nedějí (profil)

vydáno 3. 4. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Přehrávače

Tagy: 1080i, 1080p, 480p, 576p, 720p, Cell, DivX, Dolby Digital, DTS, DVD, eXtended Detail Enhancement, Faroudja DCDi, Full HD, HD Ready, HDMI, HQV Reon, JPEG, MP3, NTSC, PAL, PlayStation 3, přehrávač, PS3, Sony, Toshiba, upscaling, válka formátů, WMA, XD-E500, XD-E500EK, XDE, XviD, Zoran Corporation

Toshiba - logo

DVD přehrávač s XDE upscalingem

Majitelům rozsáhlých DVD kolekcí dělá nástup technologií vysokého rozlišení pořádně těžkou hlavu. HD televize s velkou úhlopříčkou totiž standardnímu rozlišení DVD filmů příliš nesvědčí, o HD projektorech ani nemluvě. Nedalo by se tedy z DVD dostat „něco víc“, aby ještě chvíli nebylo nutné pořizovat si k nové Full HD televizi i Blu-ray přehrávač a filmy?

Lékem na tento mezigenerační problém je samozřejmě upscaling, který se objevuje snad v každém lepším (a často i horším) DVD přehrávači novějšího data výroby. Model XD-E500EK není prvním upscalingem vybaveným přehrávačem značky Toshiba, jako první na světě ale používá novou firemní technologii XDE (eXtended Detail Enhancement).

DVD přehrávač Toshiba XD-E500KE

Při pohledu na přehrávač nic nenapovídá tomu, že by se mělo jednat o převratnou technologickou novinku. Příjemně nízká a lehká plechová krabička má lesklé plastové čelo, na kterém kromě několika ovládacích tlačítek a zářícího loga výrobce (které bohužel nelze vypnout) nalezneme už jen velmi jednoduchý segmentový displej.

Upscaling: proč, jak a kdo

Jedná se o relativně novou technologii, jejíž potřeba vznikla s masovým příchodem televizorů a projektorů s HD ready nebo Full HD rozlišením. Ty disponují dvakrát, resp. pětkrát větším počtem zobrazovacích bodů, než má zdrojový SD signál (typicky DVD nebo televizní vysílání), což se na výsledném obrazu negativně projevuje zejména pří větších úhlopříčkách.

Proces upscalingu spočívá v přepočítávání standardního PAL nebo NTSC rozlišení na 720p, 1080i nebo 1080p. Prosté zvětšení by ale příliš nepomohlo, takže se ke slovu dostanou i speciální algoritmy, snažící se různými metodami dopočítat chybějící detaily a obraz tak v rámci možností vylepšit. Jedná se o složité interpolační postupy, jejichž popis přesahuje rámec tohoto článku.

Nejlepších výsledků dosahují speciální čipy, jmenovitě HQV Reon, Faroudja DCDi a další, kterými mohou být osazeny přehrávače různých výrobců. Herní konzole Sony PlayStation 3 řeší upscaling výpočetní silou svého procesoru Cell, tedy v podstatě softwarovou cestou.

Možná až příliš – čtyři číselné pozice zobrazují pouze pořadí aktuálně přehrávané kapitoly, případně výzvy typu „OPEN“ nebo „LOAD“. Samostatné indikátory jsou pro zvolený výstupní režim, tedy 480p/576p, 720p, 1080i, 1080p a 1080p/24.

Další informace je možné sledovat pouze v rámci OSD přímo na obrazovce televizoru. Ani v tomto případě ale nejsou údaje nijak přehnaně podrobné a uživatelské rozhraní je celkem nevzhledné. Přístroj nedisponuje žádnými rozsáhlými možnostmi nastavení, to ale odpovídá jeho výbavě a účelu: v podstatě stačí propojit HDMI konektorem s TV nebo receiverem a nastavit výstupní rozlišení na „Auto“.

Ačkoliv XD-E500EK dokáže přehrávat DivX/XviD soubory, upscaling a funkce obvodu XDE jsou nejlépe viditelné na filmových DVD. To je první zádrhel umělého vylepšení obrazu – výsledky jsou přímo úměrné kvalitě zdrojového materiálu.

Obraz z dvouvrstvého DVD s vysokým datovým tokem a dobrým masterem dokáže přehrávač skutečně viditelně zlepšit. Jakmile se ale jedná například o zkopírovaný originální disk se sníženým datovým tokem nebo špatně připravený master plný kompresních artefaktů, algoritmus všechny nedostatky ještě více zvýrazní.

DVD přehrávač Toshiba XD-E500KE

XDE, na scénu!

XDE: válečný pohrobek

Toshiba stála před více než deseti lety u zrodu DVD. Od roku 2006 se snažila prosazovat nástupce této technologie – HD DVD, přímého a jediného konkurenta Blu-ray společnosti Sony. HD DVD nakonec takzvanou válku formátů v únoru 2008 prohrálo a zmizelo ze světa včetně přehrávačů.

Společnost Toshiba ovšem odmítla přistoupit na podporu Blu-ray formátu a místo toho se pustila do vývoje vlastního speciálního upscalovacího čipu, který by z DVD filmů – na trhu i mezi uživateli skvěle zavedených – vymáčkl kvalitu, odpovídající potřebám současných HD zobrazovačů.

Spekulovalo se o tom, že tento „zázrak“ bude postaven na základech výkonného procesoru Cell, známého z herních konzolí PS3 společnosti Sony. Právě továrnu na tyto čipy totiž Toshiba na jaře letošního roku od svého válečného konkurenta koupila. XDE (eXtended Detail Enhancement) je nakonec produktem Zoran Corporation, dobře známého výrobce účelových mikročipů.

Stejně tak se ale spekuluje, že platformu Cell si Toshiba schovává pro další generaci svých DVD upscalerů, na které teď soustředila všechnu svou pozornost. Obvod XDE se totiž bude objevovat nejen v samotných přehrávačích, ale i noteboocích a televizorech značky Toshiba.

Další rozpaky vzbuzuje samotný „zázračný“ obvod XDE. Ten sice poskytuje celkem tři obrazové režimy (Sharp, Colour a Contrast), nejlepších výsledků je ale paradoxně dosaženo při jeho úplném vypnutí. Režim Sharp zvyšuje celkovou ostrost obrazu; výsledek se projevuje zejména na ostrých hranách, ty ovšem nevhodně vznikají i tam, kde ve skutečnosti nejsou a díky tomu obraz ztrácí na přirozeném dojmu. Režim Colour zvyšuje úroveň zeleného a červeného kanálu, díky čemuž je obraz živější, režim Contrast pak prosvětluje velmi tmavé scény.

Sharp mód lze přitom považovat za esenciální funkci XDE obvodu, protože se jeho vliv projevuje i v případě režimů Colour a Contrast. Problém je ovšem v tom, že pro různé filmové scény jsou vhodnější různé XDE režimy, přehrávač je ale z pochopitelných důvodů neumí přepínat automaticky. Režimy je tedy nutné podle charakteru scény často ručně měnit, což filmový zážitek příliš nezlepšuje.

Aby toho nebylo málo, XDE vylepšení nelze aplikovat na jiné výstupní rozlišení, než 1080p. Toho samozřejmě nelze dosáhnout jinak, než při HDMI propojení. S trochou nadsázky lze tedy říct, že všechny ostatní video výstupy jsou v případě tohoto přehrávače zcela zbytečné, protože nevyužívají celého jeho potenciálu.

DVD přehrávač Toshiba XD-E500KE

Proč si ho koupit

Jedná se o první model celé nadcházející řady s XDE procesorem, žádné zázraky tedy skutečně nelze očekávat. Standardní upscaling je na úrovni srovnatelné s ostatními, ve většině případů podstatně levnějšími přehrávači. Obvod XDE, hlavní lákadlo společnosti Toshiba, pak poskytuje značně diskutabilní výsledky. Důvodem pro pořízení XD-E500KE může být snad jedině věrnost značce.

Hodnocení: dobrý (6 z 10 bodů)
Cena v prosinci 2008: 3990 Kč

Technické parametry

Přehrává disky DVD, DVD±R/RW, CD, CD-R/RW
Přehrává formáty DivX/XviD, MP3, WMA, JPEG
Dekodéry Dolby Digital, DTS
Technologie XDE (eXtended Detail Enhancement), E.A.M. (3D sound)
Výstupy HDMI, SCART, 3× cinch (komponentní video), 1× cinch (kompozitní video), 2× cinch (analogové stereo audio), 1× TOSLINK (digitální audio), 1× coax (digitální audio)
Příkon / Standby 12 W / 1 W
Rozměry (Š x V x H) 430 x 50 x 198 mm
Hmotnost 1,51 kg

(Profil původně vyšel 18. prosince 2008 v čísle 1/2009 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře