Toshiba 47Z3030DG: Těžká váha středních rozměrů (profil)

vydáno 3. 10. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Televizory

Tagy: 100 Hz, 1080p, 47Z3030DG, Active Vision M100, Cinema Mode, Deep Colour, DVB-T, Exact Scan, Film Stabilization, Full HD, HDMI, HDMI-CEC, HDTV, LCD, Onkyo, REGZA, REGZA-Link, SRS 3D, televizor, Toshiba, TruBass, VGA, Z3030

Toshiba - logo

Řada Z3030 LCD televizorů značky Toshiba se může pochlubit celkem pěti modely, odstupňovanými podle velikosti obrazovky přesně po pěti palcích. Model s úhlopříčkou 47" leží uprostřed řady a nutno říct, že tento rozměr poskytuje pro Full HD rozlišení naprosto ideální podmínky.

Televizor působí na první pohled impozantně. Čistě hladké linie rámu obrazovky narušuje kromě spodního širšího stříbrného okraje, který ukrývá sadu reproduktorů, už jen masivní stříbrný podstavec ve tvaru přerostlého bumerangu. Jeho hloubka téměř 40 centimetrů je nutností pro stabilitu přístroje, vážícího více než pětatřicet kilogramů. V případě upevnění na zeď se zase připravte na tloušťku téměř 14 centimetrů, kterou se může pochlubit samotný panel. Tento televizor prostě není žádný drobeček.

Toshiba REGZA 47Z3030DG

Rozlišení obrazovky je 1920×1080 bodů (Full HD) při úhlopříčce 120 centimetrů. Parametry desetibitového panelu nepatří na první pohled mezi špičku, zejména doba odezvy celých 8 milisekund, faktem ale je, že díky firemním obvodům je výsledný obraz nadprůměrný. Vynikající je zejména podání barev včetně tolik diskutované černé – ta samozřejmě nedosahuje podání nejnovějších S-PVA panelů, ale pro tuto kategorii LCD lze jen těžko najít něco lepšího. Pozor je třeba dát na větší pozorovací úhly, které mohou dělat problémy hlavně ve vertikálním směru. Při specifických světelných podmínkách je také patrné nerovnoměrné podsvícení panelu, které mírně slábne směrem k okrajům.

Kdo umí, ten umí

Dalším výrazným kladem je technologie 100 Hz zpracování obrazu, zde nazvaná Active Vision M100. Díky dopočítávání snímků a výsledné dvojnásobné zobrazovací frekvenci je jakýkoliv obraz plynulejší a mnohem příjemnější pro oko. Zajímavé jsou v této souvislosti módy Film Stabilization a Cinema Mode, které se snaží „vyhladit“ přechody mezi snímky filmového materiálu (například DVD). S kombinací všech těchto vylepšení je ale nutno zacházet opatrně, jejich nechtěným efektem totiž může být výsledný obraz jako z domácího videa.

Toshiba REGZA 47Z3030DG

Televizor disponuje velmi obsáhlými možnostmi nastavení obrazu, mezi kterými nechybí ani samostatná regulace intenzity černé barvy, MPEG redukce šumu, DNR, automatická regulace podsvícení nebo detailní nastavení všech základních barev. Marně naopak budeme hledat regulaci bílé barvy.

Pro příznivce televizního vysílání je připraven analogový i digitální tuner. Každý z nich má oddělené ladění, programovou nabídku i nastavení a přepíná se mezi nimi tlačítkem dálkového ovladače. Ačkoliv analogové vysílání nevypadá díky obrazovému zpracování ani na tak velké úhlopříčce úplně nejhůř, v tomto století je přece jen lepší dát slovo digitálním datům. Třeba jen kvůli přehlednému programovému průvodci EPG, který si bez problémů poradí s češtinou a samozřejmě umožňuje časované nastavení sledování nebo nahrávání konkrétního pořadu.

Díky množství vstupů, které jsou umístěny v zadní části a na pravém boku, je k televizoru možné připojit téměř libovolné zařízení včetně osobního počítače (VGA konektor). Zásadní HDMI konektory jsou celkem tři, verze 1.3 zaručuje kompatibilitu s rozšířeným barevným prostorem Deep Color. Ve spojení s HDMI se projeví další výhody televizoru, tedy možnost zobrazení signálu s frekvencí 24 snímků za sekundu a mapování obrazu 1:1 (Exact Scan) – obojí znamená ideální podmínky pro přehrávání Blu-ray disků. Samozřejmostí je možnost vzájemné komunikace přístrojů v HDMI řetězci, tedy HDMI-CEC, zde nazývané REGZA-LINK.

Toshiba REGZA 47Z3030DG - zadní strana

Zvukové možnosti televizoru jsou nadprůměrné. Použité reproduktory totiž jednak pocházejí od světoznámého výrobce špičkové audiotechniky Onkyo, ale hlavně se díky masivní konstrukci přístroje prostě mají o co opřít. Dvěma středobasovým reproduktorům může prokázat dobrou službu externí subwoofer, pro který je v zadní části připraven konektor, ale výraznějších basů lze dosáhnout i bez něj díky zvukovému režimu TruBass. Nemůže chybět ani virtuální prostorový zvuk SRS 3D.

To je dálka…

Toshiba REGZA 47Z3030DG - dálkový ovladač

Mírným zklamáním je po všech těchto superlativech dálkový ovladač. Zatímco obvyklý centrální čtyřsměrný prvek i tlačítka kolem něj jsou ergonomicky rozmístěny, poskytují zcela jasné funkce a není problém si na ně zvyknout, dvanáct titěrných tlačítek ve spodní části je jejich pravým opakem. Neintuitivní piktogramy si nelze zapamatovat, metoda pokus-omyl je frustrující a matoucí je také vícenásobná funkce tlačítek v závislosti na režimu dálkového ovladače. Ten totiž může kromě samotného televizoru dávat pokyny také DVD přehrávači (pouze značky Toshiba) nebo přístrojům v REGZA-LINKu.

Technické parametry

Úhlopříčka 120 cm / 47" – 1920×1080 bodů (16:9)
Kontrast / jas 15000:1 dynamický / 500 cd/m2
Doba odezvy 8 ms
Pozorovací úhly 178° / 178°
TV tuner DVB-T (MPEG-2) + analog, EPG
Teletext 1300 stran
Přípojná místa Zadní
  2× SCART RGB (in/out)
  5× cinch (komponent in)
  2× HDMI (HDMI-CEC)
  1× VGA + 2× cinch (PC audio/video in)
  3× cinch (stereo analog + woofer audio out)
  1× karta CAM
  Boční
  1× HDMI (HDMI-CEC)
  1× S-Video
  3× cinch (audio/video in)
  3,5mm jack (sluchátka)
Technologie PIXEL PROcessing V, Active Vison M100, Cinema Mode, Film Stabilization, SRS 3D, TruBass
Zvukový výkon 2× 30 W (RMS)
Příkon / Standby 325 W / < 1 W
Rozměry (Š x V x H) 1140 x 770 x 360 mm se stojanem
Hmotnost 36 kg se stojanem

(Profil původně vyšel 28. srpna 2008 v HD příloze časopisu Stereo & Video 9/2008, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře