Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

vydáno 6. 4. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma 3D, Filmy, Z domova | 12 komentářů

Tagy: 3D, IMAX, James Cameron, Titanic, Titanic 3D

Titanic se vrátil do kin. Po patnácti letech si tak můžete na velkém plátně užít nejen velkolepé potápětí nejznámějšího parníku na světě, ale rovněž znovu prožít romantické tokání mezi mladičkým Leonardem DiCapriem a k neuvěření nádhernou Kate Winslet, které koncem devadesátých let rozplakávalo divačky po celém světě. My jsme se na něj vydali do pražského IMAXu, abychom kromě boje filmu proti zubu času očíhli i Cameronovu slavnou konverzi do 3D, a můžeme bez okolků říct, že až na pár drobných zaváhání Titanic proplouvá diváckým traktem jako kvalitní kus svíčkové.

Titanic ve 3D kinech už příští rok, Blu-ray na cestě?

TIP: Přečtěte si Vaše čtenářské názory na Titanic ve 3D, případně nějaké sami přidejte

Třetí rozměr je totiž parádní. Pokud alespoň trochu sledujete Cameronovy výroky, pak vás samozřejmě nepřekvapí, že 3D jde víc směrem do hloubky obrazu, než že by na vás mrskalo efekty jako například Hněv Titánů. Všichni ostatní, kteří do kina hodlají vyrazit, by se s tím ale měli dopředu smířit. Titanic se vás nepokusí přejet, DiCaprio vám nebude plivat do tváře a ani poprsí překrásné Kate vás nebude fackovat jako manželka za to, že jste si během slavné scény malování poslintali košili.

TIP: Podívejte se na trailer na 3D re-release Titanicu

Kvality 3D jsou hlavně v nevídané (u konverze obzvlášť) plasticitě a hloubce obrazu, jíž se daří přesně to, co Cameron sliboval – dostat vás na místo činu. Při sledování Titanicu ve 3D opravdu ztrácíte onu neviditelnou hranici mezi sedačkami a plátnem a po pár minutách máte pocit, že jste na lodi spolu s posádkou a hlavními hrdiny. Neustálé průjezdy koridory, procházky po palubách a kajutách, tancovačka v podpalubí a samozřejmě podmořské záběry vypadají naprosto fantasticky a je na nich vidět, že Cameron myslel ve třetím rozměru už v minulém století. Zcela odrovnávající jsou pak záběry brané na detail, kterým 3D stejně jako u Huga přidává na emocionální intenzitě.

Titanic ve 3D kinech už příští rok, Blu-ray na cestě?

TIP: Podívejte se na krátké featurette o stereokonverzi Titanicu

Ono však nejde jen o precizní konverzi. Cameron nechal film před samotným vytažením do třetího rozměru i kompletně zremasterovat a dodatečně upravil některé efekty a matte pozadí, které dle jeho očí zestárly. Kochat se tak můžete novou noční oblohou, vychytanějšími červánky, ostřejším a kontrastnějším obrazem a v neposlední řadě lepší barevností a množstvím detailů. Až nyní jsem si kupříkladu všimnul DiCapriových slin na bradě po scéně s pliváním chrchlů, prohýbající se podlahy během tancovačky, postupného chátrání interiéru a vybavení Titanicu nebo slziček na tváři osazenstva ponorky po dovyprávění celého příběhu.

Titanic zkrátka nikdy nevypadal lépe a to, že jsou některé záběry rozostřené (očividně chyba už původního materiálu a techniky), na tom absolutně nic nemění. Ostatně jen noční sekvence (například celé potápění a následné mrznutí ve vodě) dávají většině 3D filmů těžkou školu ve svícení a světelnosti záběrů. Klobouk dolů, Jime… a vy ostatní alou do kina.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

Vložil slart (bez ověření), 6. Duben 2012 - 10:33

Obrázek uživatele slart

Ani náhodou. Titanicu jsem vydržel asi hodinu v TV a fakt se to nedalo.

Re: Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

Vložil th0ca (bez ověření), 6. Duben 2012 - 10:43

Obrázek uživatele th0ca

tj, tohle je film ve kterym jeste DiCaprio byl otravnej mladej pubescent :P, uz z toho duvodu si ja film necham klidne ujit… Zajimave, ze v soucasne dobe na filmy s DiCapriem koukam rad .o

Re: Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

Vložil slart (bez ověření), 6. Duben 2012 - 21:37

Obrázek uživatele slart

Přesně tak. Počátek, Prokletý ostrov či Krvavý diamant byly parádní. A co se týče pana Camerona, doporučil bych mu, aby se místo skutečnýho potápění do jedenáctikilometrovejch hloubek radši ponořil do hlubší historie a vylovil tam svůj film Abyss a poslal ho na blu-ray. Tenhle film na bd ještě nevyšel. Ale možná se dočkáme příští rok – viz http://forum.blu-ray.com/showthread.php?…

A vůbec, co „tam dole“ dělal? Třeba si tam natáčel materiály na pokračování Abyss :)

Re: Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

Vložil Stíhač (bez ověření), 6. Duben 2012 - 10:44

Obrázek uživatele Stíhač

Těch slin na bradě a prohýbající se podlahy jsem si všiml už u původní verze, kvůli tomu do kina znovu nepůjdu :)

Re: Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

Vložil miky (bez ověření), 6. Duben 2012 - 13:54

Obrázek uživatele miky

já jdu. a těším se jak už dlouho ne.

Re: Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

Vložil westbam (bez ověření), 6. Duben 2012 - 17:27

Obrázek uživatele westbam

Osobne sa na Titanic tesim, to , ze to bude 3D je pridana hodnota… tento film som v kine videl 4× a pojdem opat… stoji za to. Najviac sa tesim na vycisteny obraz a potom na Blu-ray disk. Pre mna osobne ista kupa a navsteva kina. Dakujem za recenziu a tesim sa na dalsie info.

Re: Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

Vložil Anonym (bez ověření), 6. Duben 2012 - 17:36

Obrázek uživatele Anonym

Kdy je vlastně obnovená premiéra? Nikde v programu kina to nevidim. :-)

Re: Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

Vložil Milda (bez ověření), 7. Duben 2012 - 17:07

Obrázek uživatele Milda

Ono ještě nějaké kino promítá? :D

Re: Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

Vložil KARLOS (bez ověření), 7. Duben 2012 - 17:30

Obrázek uživatele KARLOS

Vím, na co má být míněná narážka, ale i tak se v kině i nadále bude promítat – ve významu slova není nejdůležitější, že světlo k modifikaci musí projít zkrz záznamové médium (film), ale především to, že výsledný porozovaný obraz je až světlem odraženým… Takže ano, příbuzná digitální specifika (jako je digitální zdroj z jedniček a nul, podoné rozlišení atd) v DCI a v běžném televizním systému je pořád něco krapet jiného…

Re: Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

Vložil hallmark (bez ověření), 8. Duben 2012 - 7:20

Obrázek uživatele hallmark

Tak som vcera videl Titanc v 3D a film je skvely a vsimol som si viac detailov , ktore mi predtym unikli.Urcite si kupim aj Blu-Ray.

Re: Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

Vložil mob (bez ověření), 12. Duben 2012 - 19:28

Obrázek uživatele mob

Můžete někdo poradit, kde v Praze je nejlepší 3D kino? Zítra chci jít na Titanic. Je v nich vůbec nějaký rozdíl co se kvality videa (3D) týče? Dík

Re: Titanic ve 3D: návštěva kina povinností!

Vložil st39.6, 12. Duben 2012 - 19:43

Obrázek uživatele st39.6

Jednoznačně IMAX