Titanic (recenze Blu-ray)

vydáno 12. 11. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma 3D, Filmy | 22 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, James Cameron, recenze, Titanic

Titanic (1997) (Blu-ray)

Když se řekne fantasy, většině se vybaví Pán prstenů. Když se řekne sci-fi, padnou jména jako Star Wars nebo Blade Runner. A když se řekne romantika, snad každý, kdo nestrávil posledních patnáct let na Marsu, si okamžitě vybaví Titanic.

Hollywoodská limonáda, se kterou James Cameron dobyl svět ne proto, že by byla originální, ale zkrátka z toho důvodu, že je vynikající vypravěč, jemuž se povedlo vybrousit hrubý kus šutru do impozantního démantu.

Ano, víme, že to většina borečků, kterým kvůli DiCapriovi utekly první erotické hrátky o několik týdnů, nikdy nepřizná, ale Titanic skutečně je velkým filmařským dílem, jež si své místo na výsluní zaslouží. A nemusíme se ohánět jedenácti Oscary. Stačilo by spočítat ty miliony prosmrkaných kapesníčků. Tuny dřeva, které padly na výrobu nekonečného zástupu vstupenek. A samozřejmě i tisíce parodií, které od premiéry až do dneška vznikly.

Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Ostatně dopad Titanicu byl dobře vidět na obnovené premiéře, kdy i na patnácté zhlédnutí mnozí hltali každý frame, aby po skončení filmu s chutí přehrávali ikonickou momentku na přídi se svou drahou polovičkou. Bez obav, že se ztrapní před okolím, které nemělo tendenci se smát, protože pro jednou absolutně rozumělo.

Sám se přiznám, že Titanic ve mně s každou další reprízou zraje a neustále mě na něm baví nové věci. Nemluvím teď o 3D, které je u téhle edice největším tahákem, ale o příběhu. Když jsem byl menší, fascinovalo mě, jak enormní bochník se Cameron rozhodl rozžvýkat. Miloval jsem finální destrukci, užíval si tragiku porážky lidského díla jedním obyčejným, byť sakra velkým kusem ledu, a fascinovaně jsem vypočítával, kolik tahle megalomanská destrukce musela stát peněz. A ano, prsa Kate Winslet byla také moc fajn.

Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997)

Dnes si ale užívám pravý opak. Ač druhou polovinu stále považuji za vynikající ukázku filmařiny, v níž má každý záběr, každý střih, každý tón Hornerova soundtracku své místo, mnohem víc mi začíná imponovat polovina první, v níž Cameron ukazuje, jak má vypadat vycizelovaná hollywoodská scenáristika.

Každý dialog je přesný, žádná expoziční momentka není nadbytečná a ve finále se dokonale zúročí, a Cameron hned během prvních minut dokáže rozestavět figurky na šachovnici způsobem, který je svojí lehkostí a suverenitou skoro až k neuvěření. DiCapriův Jack je samozřejmě prototypem dušínovského milovníka a nemusíte být zrovna filosof, abyste si všimli, že i zbytek osazenstva je v zásadě výběrem škatulek a jednoduchých charakteristik. Přesto jsou postavy imponující, divácky šťavnaté a přilnete k nim během několika málo vteřin.

Cameronovi stačí jedno zvednutí klobouku, aby Rose zacementoval jako osudovou dámu. Jedna partička pokeru, aby vám Jack přišel jako ten největší sympaťák od vedle. A jeden pohled na arogantního Cala, abyste pochopili, že až dojde na drama, bude mít film i silného záporáka. A tak to má být.

Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997)

Stokrát se můžete smát halekání o „králi světa“, vypínat znechuceně rádio při prvním náznaku zpěvu Celine Dion. Ale Titanic je dokonalou ukázkou funkční práce. Možná trochu strojené kvůli Cameronovu pedantství. Možná až příliš jako z učebnice. Ale rozhodně emocionálně nabité, dýchající a i po tolika letech okouzlující. A je ohromná škoda, že na podobný kolos budeme čekat opět dlouhá léta, přičemž ho s největší pravděpodobností zase dovalí až bývalý kamioňák, který díky bohu nehodlal rozvážet basy s pivem donekonečna.

Technické provedení

Precizní obraz, křišťálový zvuk. Nic jiného od Cameronových filmů nepřijímáme a ani tentokrát nemáme sebemenší důvod nadávat. Co Jim slíbil, to doručil a Titanic je tím pádem trojnásobnou trefou do černého. Začněme 2D obrazem.

Ten podstoupil kompletní restauraci již před výročním návratem Titanicu do kin, takže pokud čekáte dokonalé barvy, sytou černou, výbornou stínokresbu , jemné zrno, perfektní ostrost, vyvážený kontrast… jste na správné adrese. Cameron si pohlídal každý frame, díky čemuž nenarazíte ani na jediném kousíčku záznamu na špínu, bílé tečky či technický neduh. Titanic nikdy nevypadal lépe a ať už jde o záběry majestátní lodi, Kate Winslet v opulentních šatech, případně jakoukoliv destrukci z druhé poloviny filmu, budete zaručeně slintat blahem.

Což ostatně platí i pro 3D. To jsme před pár měsíci proklepli v IMAXu a od té doby se nic nezměnilo. Stále se jedná o bezkonkurenčně nejlepší konvertované 3D široko daleko, které má hlavu a patu, nikdy nepůsobí jako laciné leporelo, naopak umocňuje zážitek z filmu zamýšleným způsobem. Obraz není ani s nasazenými brýlemi přehnaně tmavý, úvodní podmořské záběry jako by na vás tlačily tuny vody, interiéry Titanicu se mnohonásobně rozšířily a když dojde na prchání před prolamujícími se dveřmi, má film skoro až nepopsatelné grády. Pravda, fanoušci házení předmětů do obličeje si tohle 3D asi neužijí, ale pokud máte rádi třetí rozměr jdoucí nikoliv ven, ale dovnitř plátna, neumím si představit, že byste od Titanicu odcházeli znechucení jako z konverzí typu Souboje Titánů.

Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Nadšení přetrvává i u zvuku. Nechme stranou dnes již klasický „novácký dabing“ (Dolby Digital 5.1), na který jsou mnozí z vás zvyklí. Hlavní hvězdou večera je totiž šestikanálové DTS-HD Master Audio. Ano, také jsme si přáli o dva kanály více, ale věřte mi, že jen do chvíle, než se poprvé prohnal éterem Hornerův soundtrack, Titanic zatroubil a nastartoval lodní šrouby.

Titanic má nebývale hutnou zvukovou stopu, která vás zarazí do sedadla a nechá pouze žasnout, kolik informací se povedlo do výsledného mixu narvat. Z úvodního brázdění vodní hladiny doslova cítíte mohutnost lodi, z burácení obřích motorů nelze mít nic než respekt a jakmile dojde na prchání před vodou, lámání paluby na dvě poloviny a všudypřítomný brajgl, těžko ze zvukové dokonalosti popadnout dech.

A co je nejlepší, přes agresivitu zvuku v mnohých sekvencích nikdy nezanikají intimní momenty. Pořád si lze bez obav vychutnat jemné brnkání orchestru, stále uslyšíte každý tah Jackovy tužky a cinkání příborů asi nikdy neznělo tak realisticky.

Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997)

Technicky se proto Titanic po všech stránkách řadí mezi nejlepší disky letošního roku a rozhodně by se měl dříve či objevit i u vás doma. Je to zážitek. I přes všechen cukrkandl, který mnohým drsňákům na oko tolik leze krkem.

Bonusy

Cameron vybalil už na DVD tolik bonusů, že jste jejich zhlédnutím strávili celé odpoledne a ještě jste měli dost nášupu na večerní zákusek. Bohužel to ale znamená, že si před nástupem Blu-ray vystřílel zásobník dřív, než došlo na druhé kolo, takže pokud vlastníte předchozí speciální DVD kolekci, patrně nebudete mít mnoho důvodů (kromě 3D a technické brilance, samozřejmě), proč po Cameronově potápějící se bárce sáhnout. Pro ostatní se však jedná o jasnou koupi.

Na bonusovém disku (na 3D discích bonusy nejsou, na 2D disku jsou přítomny tři geniální audiokomentáře Camerona, štábu a historiků, které prostě MUSÍTE slyšet) najdete hned hodinu vystřižených a rozšířených scén. V sekci Production je připraveno přes třicet krátkých Behind the scenes featurettů (v průměru mají okolo jedné minuty), které vám kupříkladu předvedou tvorbu vybraných trikových scén, práci s miniaturami, tvorbu kostýmů, anebo porovnají rozdíly mezi vybavením pokojů pro jednotlivé třídy pasažérů.

Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997)

Po nich lze nahlédnout na to, jak se stavěla maketa lodi, kterou Cameron nakonec rozcupoval na kousky. Společně s režisérem se lze v patnácti minutách vydat na dokumentární prohlídku skutečnými troskami Titanicu. A nechybí ani odlehčení v podobě osmnáctiminutového gag realu.

Svůj prostor ovšem mají i pre-visualizace náročných akčních sekvencí (Cameron zde jasně vysvětluje, že bez nich se podobná produkce zkrátka neobejde) a samozřejmě také trikoví mistři, díky nimž se podíváte mimo jiné na kombinování miniatur, natáčení před zeleným pozadím a rekonstrukci potopení slavného vraku.

Fanoušci marketingu si navíc mohou vychutnat trailery, hudební video, Tv Spoty, titanicovské parodie a galerii, v níž kromě obligátních konceptů, fotografií a storyboardů naleznete i kompletní digitální verzi scénáře.

S výjimkou galerie jsou všechny starší bonusy v SD. V HD jsou nicméně dva nové (a zatraceně obsáhlé) dokumenty Reflections on Titanic a Titanic: The Final Word with James Cameron.

Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997) Titanic (1997)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

První jmenovaný je dlouhý okolo hodiny a štáb se v něm ohlíží za vším, co produkci Titanicu potkalo. Od náročného natáčení přes vztahy na place až po bláznovství mezi fanoušky, kteří byli ochotní trávit v kině každý den.

Druhý dokument je pak technickou a do jisté míry definitivní tečkou za spekulacemi, co se vlastně s Titanicem po nárazu do ledovce dělo. Cameron společně s experty totiž nenechá na lodi suchý jediný šroubek a celou událost doslova rozebere na kousky. Oněch 90 minut stopáže je možná příliš, ale rozhodně doporučuji neminout. Navíc když máte k dispozici české titulky.

Je toho opravdu dost, takže pokud do Titanicu půjdete s tím, že si ho pustíte se vším všudy, máte na jeden den vystaráno. A ano, tahle parádní limitovaná edice je stále k mání.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil atlass (bez ověření), 12. Listopad 2012 - 23:53

Obrázek uživatele atlass

recenzia napisana majstrovsky! Vdaka. Co sa tyka filmu tak som rozhodnuty si blurayko kupit.

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 0:55

Obrázek uživatele Anonym

Koupeno, opět viděno a povedlo se. Btw: Perfektní článek! Díky

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil MLaw (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 2:47

Obrázek uživatele MLaw

A jak to bude z Propastí?

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 10:00

Obrázek uživatele Anonym

Datum vydání Propasti je naplánováno na rok 2013.

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 7:17

Obrázek uživatele Anonym

Mají vůbec ty Jimovy komentáře také titulky? Nějak se mi je tam nepovedlo v menu objevit.

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil Krtek (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 10:50

Obrázek uživatele Krtek

Edice se povedla. Kvůli bonusovému disku jsem musel dokonce stáhnout nový FW. Přehrávač Panasonic při vyjmutí nechtěl pustit disk a odmítal otevřít dvířka, takže jsem ho vždycky musel vytáhnout ze zásuvky abych ho restartoval. S novým FW už bylo po problému

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil jirka07 (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 11:13

Obrázek uživatele jirka07

a co vetrelci ve 3D,nevi se neco zda se chystaji?

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil slart (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 11:37

Obrázek uživatele slart

Právě jsem se vrátil z Marsu a limonádu nepiju, takže by mě zajímalo, zda se u nás chystá vydání filmu s „velmi podobnou“ – podvodní – tematikou, a to filmu Das Boot :)

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil ZEUS (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 12:53

Obrázek uživatele ZEUS

Opravte údaj, nejedná se o dabing TV NOVA – ten totiž neexistuje. Na blu ray je použitý jediný dabing z VHS.

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil A (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 14:08

Obrázek uživatele A

Ty uvozovky tam jsou jen pro srandu?

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 18:29

Obrázek uživatele marko

bonusove dva dokumentky, ktore su tam tak su super, asi najelpsie co o Titanicu vzniklo… obraz a zvuk je parada, blucko jednoznacne doporucujem!

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 21:53

Obrázek uživatele Martin

Tak, ač se to ode mně nečeká, budu jednou za čas pozitivní – je to prostě NÁDHERA !!!!

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 22:48

Obrázek uživatele Anonym

Mám dotaz – je v českém dabingu slyšet ono pískání při dialozích, které někteří na netu zmiňují?

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 14. Listopad 2012 - 17:13

Obrázek uživatele marko

ja som nepocul nic… dabing je povodny

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 12. Prosinec 2012 - 14:19

Obrázek uživatele Anonym

nechapem preco nezrecenzujete najnovsi resident evil ktory je jeden z najbrutalnejsich blurayov co sa tyka obrazu ake som kedy videl…vizualne orgie…dokonala uroven cernej dokonaly kontrast aj tienokresba a soundtrack ako vzdy ten jeden z naj ako skoro kazdy resident ma…

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil st39.6, 12. Prosinec 2012 - 16:18

Obrázek uživatele st39.6

Asi protoze je to sracka

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil tnp101 (bez ověření), 12. Prosinec 2012 - 17:08

Obrázek uživatele tnp101

pod to se podepisuju :D

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil KARLOS (bez ověření), 12. Prosinec 2012 - 22:42

Obrázek uživatele KARLOS

Pod to se podepíše snad každý, kdo viděl i jiný film, jak RE…

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 19. Prosinec 2012 - 1:10

Obrázek uživatele Martin

Ale, ale, to bych teda od Vás nečekal, pane Netolerantní…:0 Kdybych to napsal já, jsem za povýšeného intelektuála a prudiče…:)

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 18. Prosinec 2012 - 21:48

Obrázek uživatele Anonym

vsetcu ste uplne mimo :D ja hovorim o technickej stranke nie o kvalite samotneho filmu :D

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 18. Prosinec 2012 - 21:49

Obrázek uživatele Anonym

a pre niekoho je nieco ine sracka pre mna zasa vas titanic :D :D

Re: Titanic (recenze Blu-ray)

Vložil Derek (bez ověření), 18. Únor 2013 - 23:05

Obrázek uživatele Derek

jednoznačně referenční disk.

naprostá bomba, obraz je nádherně prostorový ( bavím se o 2D verzi! ), vtahuje do hloubky. Pleťovky a ksichtíky jsou dokonalost sama. Velikost lodě vyzní na plátně a co se týče zvuku…stačí jen ukázka strojovny titaniku, když se kolem vás prožene klikovka…subwoofer vám odfoukne ofinu z čela, cítíte sílu těch…xxx koní a vy víte, že tahle loď, tohle blučko, je nepotopitelné !!!