Terminátor 3: Vzpoura strojů (recenze Blu-ray)

vydáno 20. 5. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 10 komentářů

Tagy: 28 týdnů poté, Blu-ray, BonusView, Dolby Digital, Dolby TrueHD, film, Ghost Rider, Terminator, Terminátor 2: Den zúčtování, Terminator 2: Judgment Day, Terminator 3: Rise of the Machines, Terminátor 3: Vzpoura strojů, Terminátor: Příběh Sáry Connorové, VC-1, Warner Bros.

Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003) (Blu-ray)

Sedm let trvalo, než se překvapivě úspěšné akční béčko Terminátor (recenze) dočkalo pokračování – film Terminátor 2: Den zúčtování (recenze) se stal jedním z nejlepších a nejúspěšnějších akčních snímků všech dob. Bylo nad slunce jasné, že je série připravená minimálně na završení trilogie, dokonce sám režisér obou filmů James Cameron práci na dalším filmu několikrát naznačoval, všechno ale nakonec dopadlo úplně jinak.

Terminátor 3: Vzpoura strojů se v kinech objevil po dlouhých dvanácti letech od Té dvojky. Pod režijní taktovkou Jonathana Mostowa (Ponorka U-571), se slušným rozpočtem sto padesáti milionů dolarů a za dohledu studia Warner vznikl moderní akční film, který svým přímým předchůdcům rozhodně nedělá ostudu.

Pokud byl druhý Terminátor jakousi obrácenou variací na legendární první film z poloviny osmdesátých let, Té trojka by se dala nejlépe popsat jako remix dvojky s omlazenými triky, celou řadou příjemných vzpomínek, spoustou nečekaně humorných okamžiků a překvapivě bez happy endu. Samozřejmě nemůže chybět Arnold Schwarzenegger v roli „nesmrtelného“ terminátora T-800, za kterou zinkasoval rekordní honorář a jako obvykle zanechal nesmazatelný dojem.

Terminátor 3: Vzpoura strojů se podobně jako předchozí dva filmy snaží vzbuzovat dojem, že se odehrává v aktuální realitě, tedy v roce 2004. John Connor (Nick Stahl), který se svou matkou Sarah a přeprogramovaným terminátorem T-800 před lety zabránil Dnu zúčtování (jaderné katastrofě a souběžnému převzetí vlády nad světem inteligentními stroji), je tedy už dospělý mladík.

Záměrně nemá stále zaměstnání, nepoužívá kreditní karty ani mobilní telefon a žije neustále v pohybu, protože nechce být nikým sledován nebo dokonce nalezen. Má totiž strach, že předpovězená válka s vražednými stroji, v níž má sehrát významnou úlohu, nebyla odvrácena definitivně.

Velmi brzy se samozřejmě dozví, že jeho obavy jsou více než opodstatněné. Skynet, počítačový systém řídící po Dnu zúčtování všechny stroje, vyšle zpět do minulosti svého nejmodernějšího terminátora, T-X alias Terminatrix (v nádherném „provedení“ modelky Kristanny Sommer Løken). Johnův život je v ohrožení, z temné budoucnosti je mu tedy opět seslán ochránce v podobě starého dobrého těžkotonážního terminátora T-800.

Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003) Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003) Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003) Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003)

A co dál? Tak normálně. Zběsilé automobilové honičky, přestřelky, ničení budov i nejrůznějších okolních „propriet“, oblíbený rotační kulomet, nerovný souboj T-800 s tentokrát skutečně téměř nezničitelným T-X… K tomu několik překvapivých zjištění, která trochu obtížně zapadají do dosavadní mytologie, nezapomenutelná scéna na hřbitově, několik zničených vrtulníků a konec. Definitivní…?

Terminátor 3: Vzpoura strojů má velmi slušné tempo a zcela jistě dokáže diváka bavit, přesto se jedná „pouze“ o kvalitní akční snímek a poctu předchozím dvěma kultovním snímkům se spoustou odkazů. Na rozdíl od nich si ale po shlédnutí Té trojky budete za pár měsíců či týdnů jen těžko vybavovat více než jednu či dvě scény, které by vám v paměti skutečně utkvěly.

Rozhodně to ale neznamená, že by se jednalo o špatný film. V podstatě se jedná o symbolické zakončení původní filmové trilogie, které dopadlo nad očekávání dobře. Rozloučení znamenal Terminátor 3 i pro Arnolda Schwarzeneggera, pro kterého se stal T-800 poslední hlavní filmovou rolí před nástupem do úřadu guvernéra státu Kalifornie. Ano, Amerika je skutečně země neomezených možností.

Poznámka: Televizní seriál Terminátor: Příběh Sáry Connorové a film Terminator Salvation, který během nejbližších dnů a týdnů vstoupí do světových kin, je nutné považovat za zcela jinou „generaci“. Jejich tvůrci totiž přiznávají, že se ani jedním z původních tří filmů neinspirovali, nevycházejí z nich a ani na ně nenavazují.

Technické provedení

Kolem Blu-ray vydání Terminátor 3: Vzpoura strojů, které v regionu A (USA) poprvé vyšlo už v prosinci 2007, panují určité zmatky. Ty se ještě zvýší za několik týdnů, kdy se u nás v Evropě objeví nové vydání, tentokrát i s českou jazykovou podporou. Takže pro pořádek:

  • prosinec 2007: VC-1 1080i obraz, Dolby Digital 5.1 zvuk, žádná čeština (UPC 085391186304)
  • březen 2008: VC-1 1080p obraz, Dolby Digital 5.1 zvuk, žádná čeština (UPC 883929016938)
  • červen 2009: VC-1 1080p obraz, Dolby TrueHD 5.1 zvuk, český dabing i titulky

Ano, je to skutečně tak – úplně první Blu-ray vydání se mohlo „pochlubit“ pouze prokládaným Full HD obrazem, což studio Warner brzy napravilo novým diskem (viz čárové UPC kódy). Obě tato vydání pak nedisponovala žádným HD zvukem, jen Dolby Digital 5.1 mixem – právě až evropské vydání by mělo konečně představovat ideál s novým VC-1 obrazem a Dolby TrueHD 5.1 zvukem.

My se v této recenzi ovšem budeme zabývat vydáním z března 2008.

Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003) Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003) Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003) Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003)

Jakožto nejmladší ze všech tří dosud hodnocených „terminátořích“ filmů je na tom po obrazové stránce Terminátor 3 samozřejmě nejlépe, v porovnání se všemi ostatními Blu-ray tituly se ale jedná o kvalitní průměr – řekněme na úrovni filmů Ghost Rider (recenze) nebo 28 týdnů poté (recenze). Dobrá je hloubka obrazu, intenzivní podání barev i úrovní černé barvy, ovšem na několika místech to všechno vypadá až nepřirozeně, hlavně za přítomnosti počítačových triků. Celkově ale obraz poskytuje velmi příjemný zážitek.

Absence takzvaného HD zvuku se může v případě Blu-ray disku zdát zarážející, nicméně to ani u takto akčního filmu nemusí být na závadu. Dolby Digital stopa se totiž velmi povedla, je místy až neuvěřitelně dynamická, perfektně rozložená v prostoru a využívající jakoukoliv 5.1 sestavu na maximum. Už jednou zmiňovaná scéna na hřbitově je nezapomenutelná z velké části právě díky skutečně živému zvuku, který ji doprovází.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Terminátor 3: Vzpoura strojů.

Bonusy

Na tomto místě osvětlíme záhadu prokládaného obrazu v případě obou region A vydání i přítomnost Dolby TrueHD zvuku na vydání evropském. Víme totiž všechno! A věděli jsme to už v roce 2007, kdy jsme informovali že Blade Runner, Harry Potter a Terminator 3 mají na Blu-ray problémy.

Ano, na vině je nešťastný videokomentář ve formě obrazu v obraze (BonusView). Ten totiž tvoří nejpodstatnější část bonusové výbavy, ovšem v roce 2007 ho na Blu-ray nešlo zrealizovat v čisté formě, tedy přehráváním druhého obrazového a zvukového „kanálu“ v malém okénku přes současně sledovaný film. Blu-ray přehrávače to tehdy prostě neuměly a nebyla ani hotová specifikace pro authoring (tzv. Blu-ray profil 1.1), ovšem verze na konkurenčním HD DVD disku s tím neměla problém. Jak z toho tedy ven?

Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003) Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003) Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003) Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003)

Studio Warner to vyřešilo skutečně šalamounsky: Na dvouvrstvý 50 GB disk byl celý film uložen dvakrát (pokaždé zabíral přes 20 GB), přičemž jednou se jednalo o „normální“ obraz a podruhé o obraz s natvrdo přidaným bonusovým videokomentářem (na prvním Blu-ray vydání se přitom omylem ocitla 1080i verze čistého filmu, verze s videokomentářem byla 1080p).

Mezi oběma stopami se v průběhu přehrávání dalo díky technologii seamless branching svižně přepínat, takže výsledek působil kýženým dojmem, ovšem nějaká ta negativa to také mělo: na disku už nezbylo místo pro Dolby TrueHD stopu ani pro další HD bonusy, které by stály za zmínku.

(Z toho mimochodem můžeme usuzovat, že nadcházející evropská verze disku bude mít videokomentář realizovaný standardně pomocí BonusView, takže konečně zbude místo na HD zvuk. Raději se ale necháme ještě překvapit.)

Jakkoliv je totiž videokomentář zajímavý a místy i zábavný, nutnost jeho sledování v průběhu filmu je díky jeho neopadajícímu tempu někdy trochu obtěžující. Samostatných bonusový dokumentů je pak na disku sice hned několik, všechny jsou ale pouze ve standardním rozlišení a vesměs se jedná jen o několikaminutové pohledy do zákulisí. Zdaleka nejzajímavější z nich jsou Toys in Action o návrhu takzvaných „akčních figurek“ a Making of the Video Game o vývoji počítačové hry podle filmu.

Verdikt? Tentokrát trochu netradičně – počkáme si pár týdnů na evropské vydání a pak zkusíme tuhle recenzi doplnit o pro nás relevantní informace. To je fér nabídka, ne?

We'll be back!

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Terminátor 3: Vzpoura strojů (recenze Blu-ray)

Vložil KURO (bez ověření), 11. Červen 2009 - 15:21

Obrázek uživatele KURO

uz vsetci ocakavame recenziu nove vydanie…

Re: Terminátor 3: Vzpoura strojů (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 11. Červen 2009 - 16:14

Obrázek uživatele d.f.h

Děláme co můžeme, ale prostě ho zatím nemáme :-)

Re: Terminátor 3: Vzpoura strojů (recenze Blu-ray)

Vložil KURO (bez ověření), 3. Červenec 2009 - 15:39

Obrázek uživatele KURO

…to vazne este neni? (na skladoch je cca mesiac):o( som strasne zvedavy, ci sa im to konecne podarilo ok.

Re: Terminátor 3: Vzpoura strojů (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 3. Červenec 2009 - 18:18

Obrázek uživatele d.f.h

Ale jasně že je na skladech, jen my ho ještě nemáme :-)

Re: Terminátor 3: Vzpoura strojů (recenze Blu-ray)

Vložil Vodouch (bez ověření), 24. Září 2009 - 14:26

Obrázek uživatele Vodouch

Právě jsem obdržel z Německa T3 steelbook. Nevím jestli bude tahle informace někomu ku prospěchu, ale na disku je:

obraz 2,40 : 1 (1080p)

zvukové stopy: Anglicky Dolby True HD Německy Dolby True HD Polsky (voice over) Dolby Digital 5.1 Rusky Dolby Digital 5.1 Česky Dolby Digital 5.1

Titulky: Anglické, Německé, Bulharské, Estonské, Řecké, Hebrejské, Hindy(?), Islandské, Polské, Srbské, Slovenské, České a Turecké

Terminátor 3 Rozlišení Blu-Ray

Vložil cubase (bez ověření), 17. Únor 2013 - 21:10

Obrázek uživatele cubase

Dobrý den. Včera jsem, si koupil blu-ray T3 v češtině za 199kč a obraz se mi nějak nezdá. Je možné že zde v čechách vyšla také ta špatná verze 1080i a nebo je to jak píšete zde, že v čechach už vychazí opravená verze. Děkuji za odpověd.

PS: Obraz je tmavý, neostrý a vůbec nevím co si o BD T3 mám myslet..

Re: Terminátor 3: Vzpoura strojů (recenze Blu-ray)

Vložil cubase (bez ověření), 18. Únor 2013 - 17:16

Obrázek uživatele cubase

Tady se asi moc nediskutuje :-(

Re: Terminátor 3: Vzpoura strojů (recenze Blu-ray)

Vložil KARLOS (bez ověření), 18. Únor 2013 - 22:22

Obrázek uživatele KARLOS

Sám titul nemám, ale lze předpokládat, že třetí (respektive čtvrtý) master kvůli dalšímu regionu vyroben nebyl… Pokud se nezdají barvy a kontrast, je třeba si uvědomit, že je to disk, který už bude mít v kostech čtyři roky existence a film samotný je (a už v době vydání byla) desetiletá katalogovka… Tím, selsky uvažujícím rozumem, předpokládám, že jako Prometheus, nebo Avatar ten přepis vypadat nebude…

Re: Terminátor 3: Vzpoura strojů (recenze Blu-ray)

Vložil cubase (bez ověření), 19. Únor 2013 - 11:57

Obrázek uživatele cubase

Já taky nerozebírám a nezpochybnuji stari filmu i kdyz jsou i mnohem starsi tituly vypadající výrazne lepe .. Jen zde reaguji na recenzi a vydání T3 s opravenou chybou kodovani. Obecne známa vec je, že v ceske republice to melo vyjít 1080p a TrueHD mixem. Tak jsem si myslel, že pokud jsem jej zakoupil v čechách a má TrueHD mix, tak by to i podle této recenze mnelo byt 1080p a ne 1080i .. Zajimal by mne nazor a nebo nejlépe UPC kod vydaní, kde je vsechno jak ma byt

Re: Terminátor 3: Vzpoura strojů (recenze Blu-ray)

Vložil st39.6, 20. Únor 2013 - 13:26

Obrázek uživatele st39.6

player by mel mit fci, v jejimz ramci technicke info o disku ukaze, pripadne pokud na jeho vystupu vypnes prepocet, ukaze ti vstupni rozliseni televizor. nebo to soupni do pc ;)