Tenká červená linie na "modrém" Blu-ray disku

vydáno 6. 7. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Criterion, DTS-HD Master Audio, film, Tenká červená linie, The Criterion Collection, The Thin Red Line, Zachraňte vojína Ryana

Tenká červená linie (The Thin Red Line, 1998)

Jen několik měsíců po Spielbergově oscarovém snímku Zachraňte vojína Ryana se objevil další velkofilm s tématem II. světové války. Rozsáhlá freska Tenká červená linie (The Thin Red Line, FDb.cz) vznikla podle stejnojmenné knihy přímého účastníka bojů o ostrov Guadalcanal v jižním Tichomoří a pro režiséra Terrence Malicka znamenala přerušení dvacetileté tvůrčí pauzy.

Malick zvolil zcela originální přístup k dosud zavedenému žánru. Na pozadí věrohodného a realistického popisu útoku americké roty proti postavení Japonců na vrcholu kopců na Guadalcanalu z listopadu roku 1942 přinesl téměř filozofickou meditaci na téma války a smrti.

Z početné jednotky vybral osudy několika vojáků a soustředil se nejen na jejich činy, ale hlavně na jejich pocity a úvahy. Ukázal tak válku jako něco cizorodého vůči lidskému bytí i nádherné tichomořské přírodě. Díky sugestivní vizuální stránce vznikl brilantní a hrůzu nahánějící válečný film, považovaný za jeden z nejlepších svého druhu.

Výjimečného filmu se na Blu-ray chopila výjimečná společnost – Criterion, specializující se na technicky dokonalé edice těch titulů světové kinematografie, které si to skutečně zaslouží. Díky tomu se 28. září můžeme těšit na typicky vypiplanou edici s pečlivým obrazovým přepisem, DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem a celou řadou hodnotných bonusů, zejména rozhovorů.

Problémem The Criterion Collection je ovšem určení výhradně pro region A (USA) – Blu-ray disky jsou regionálně kódované, v našem regionu B je přehrají pouze šťastní majitelé region free Blu-ray přehrávačů a evropské edice se zřejmě jen tak nedočkáme. Americké vydání samozřejmě nebude obsahovat českou jazykovou výbavu…

Tenká červená linie (The Thin Red Line, 1998)

Tenká červená linie / The Thin Red Line (1998)

Námořní pěchota Charlie pod vedením kapitána Starose dostala rozkaz od dobýt ostrov Guadalcanal. Prapor zneuznaného podplukovníka Talla se chystá k výsadku na ostrov. Vylodění proběhlo bez jediného výstřelu, jakmile však vojáci pronikají džunglí a vysokou travou proti nepříteli, pomalu se rozpoutává peklo na život a na smrt.

Jediným heslem, kterým se řídí, je „pokračovat vpřed a dojít na konec, nebo zůstat a zemřít…“.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře