Temný rytíř povstal by mohl být na Blu-ray o 30 minut delší! Spekuluje se o Director´s Cutu.

vydáno 10. 9. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy | 2 komentáře

Tagy: 70mm, Batman, Blu-ray, Christopher Nolan, film, IMAX, Temný rytíř, Temný rytíř povstal, The Dark Knight, The Dark Knight Rises

Christopher Nolan

Ze závěru trilogie o Temném rytířovi se stal jeden z mála hitů, které překročily magickou hranici miliardy utržených dolarů z celého světa, přičemž se jedná teprve o druhý film v historii, který v IMAXu samotném vydělal přes sto milionů. Není tedy divu, že na sebe neustále strhává pozornost i několik týdnů po premiéře.

Tentokrát se mu to daří díky spekulacím, které se objevily na serveru Nukethefridge.com. Ten uvedl, že ho tajné zdroje informovaly o potenciálním Director´s Cutu Nolanova megahitu Temný rytíř povstal.

Za normálních okolností bychom tyto spekulace okamžitě zavrhnuli. Christopher Nolan totiž nikdy alternativní sestřihy svých filmů neuvádí. Ba co více, straní se i prezentování vystřihaných nebo rozšířených scén. Sám říká, že co natočí, to ve filmu skončí a žádnými přebytečnými scénami se jeho koš nezaplňuje. Jenže Temný rytíř povstal je výjimkou, potvrzující pravidlo. Proto určitá šance, že vznikne rozšířená verze filmu, existuje. Je naprosto minimální a sami jí nevěříme, ale měli byste o ní vědět.

Temný rytíř povstal (vystřižená scéna)

Krátce po premiéře filmu se na internetu objevil screenshot z vystřižené scény spolu s úryvkem scénáře, který jí byl základem. Nic významného, Miranda Tate v ní upozorňuje Luciuse Foxe na plány Johna Daggetta. Byl to ale jeden z prvních důkazů o tom, že Nolan přece jen na podlaze střižny nějaký materiál nechal, o čemž mimo jiné svědčí samotné uspěchané tempo filmu. To ale není jediný důkaz o tom, že byl Temný rytíř povstal krácen.

Ten druhý se objevil asi dva týdny poté. Kostýmová designerka se v rozhovoru o své práci rozpovídala o scéně, v níž sledujeme Banea, kterak trénuje pod dohledem Ligy stínů. Linda Hemming v době rozhovoru ale finální verzi filmu neviděla a netušila proto, že mluví o záběrech, v nichž sledujeme Baneův origin a které to nakonec do filmu nedotáhly. Nejen to, měli jsme sledovat také Baneovy operace páteře. A to už jsou docela zásadní materiály – pravděpodobně měly protáhnout odhalení v samotném závěru filmu.

Ani to by nás samo o sobě nepřesvědčilo o možnosti alternativního sestřihu, ostatně z některých filmů se vystřihávají i podstatně zásadnější okamžiky. Christopher Nolan měl navíc nad finálním sestřihem kompletní dohled a nikdo mu do něj nemohl kecat. Tedy nikdo krom IMAXu.

Temný rytíř povstal v IMAXu

Nolan na 70mm kamery natočil přes hodinu scén a film pak uvedl krom klasických multiplexů také v IMAXu (v Praze bude poslední dva dny!). A právě ten mohl finální sestřih omezit, 70mm pásy totiž v projekčních kabinách zaberou ohromné množství místa. Už Avatar při svých 162 minutách přešlapoval po samotné hranici maximální stopáže, kterou analogová projekce IMAXu utáhne. Temný rytíř povstal je ale o další dvě minuty delší.

Hned při celosvětové premiéře se proto spekulovalo, že místo producentů Nolana ve finálním sestřihu omezovala touha uvést film na obřích plátnech IMAXů. Být Temný rytíř povstal delší, nemuselo by být technicky možné uvést film bez přestávky na výměnu kotoučů.

Existuje tedy varianta, že byl Christopher Nolan nucen zkracovat film proto, aby se „vešel do IMAXu“. Opět se jedná o pouhou spekulaci, jelikož ty přibývají, jednoduše je nelze ignorovat.

Ani přes to však nevěříme, že by se mohl Temný rytíř povstal na Blu-ray objevit delší, natož o celých třicet minut, jak uvádí výše zmíněný server. Není to Nolanův styl. Ale co vy? Věříte v potenciální Director´s Cut třetího Batmana? Uvítali byste ho?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Temný rytíř povstal by mohl být na Blu-ray o 30 ...

Vložil spoock (bez ověření), 10. Září 2012 - 19:38

Obrázek uživatele spoock

No, já jsem jen pro, osobně mám raději, když film není příliš upravován, ale u TDKR bych to rozhodně uvítal, protože uspěchanost filmu je do očí bijící a některé pasáže mohly být delší, jiné bych klidně zase zkrátil, ale spíš jsem po pár minut navíc, je to především poslední Nolanův Batman

Re: Temný rytíř povstal by mohl být na Blu-ray o 30 ...

Vložil Anonym (bez ověření), 11. Září 2012 - 7:05

Obrázek uživatele Anonym

Dlouhou chvíli jsem si říkal, že Bay taky rozkřikoval, jak končí s Transformers a jaká je pravda? Každopádně u Nolana je ta šance s návratem mizivá, ač by každej určitě ještě nějakej díl uvítal