TÉMA: Smutný úpadek (nejen) multiplexu ve Slovanském domě

vydáno 25. 11. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Ze světa | 10 komentářů

Tagy: Cinema City, film, kino, Slovanský dům

Když jsem před x lety pravidelně „brigádil“ ve Slovanském domě, který ještě spadal pod společnost Palace Cinemas, měl jsem pocit, že lépe fungující kino v Praze neexistuje. Vlastně mám takový pocit i po letech, protože onehdá vše šlapalo, jak mělo. Popcorn voněl, lístky se prodávaly a za kasou, v předsálí i v projekci pracovali lidé, které film nejen živil, ale byl pro ně hlavně koníčkem. A chtěli svou zálibu předat i návštěvníkům.

Jasně, zdá se to jako klišé a – abych byl stoprocentně upřímný – spousta věcí byla i silně iritující. Snaha dopřát lidem kvalitní projekci a ve výsledku i dobrou zábavu ale vše negativní přebíjela. A překvapivě i z pohledu vrcholového managementu, jemuž vládl nynější šéf Premiere Cinemas David Horáček, jenž se nebál do filmového svatostánku v centru Prahy nacpat nemalé finance v době, kdy nastupovalo 3D a digitální technologie celkově. Investovalo se do projektorů, pláten a jakmile zachrchlal reprák, odpojovalo se a řešila se oprava. Dokonce jsem zažil, jak při projekci vyhořela lampa a místo rušení projekce se promítač vydal rozžhavený kus skla vyměnit i za cenu lehkých popálenin. Jen aby se pokračovalo.

Palace Cinemas

Když se však přesuneme v čase do roku 2014, do doby, kdy pražským multiplexům z velké části vládne společnost Cinema City, zjistíme, že zaměstnanecká idylka a především kvalita projekcí šla víceméně do kopru. Jsem si celkem jistý, že následující neduhy se objevují i v jiných kinech (a pokud na ně upozorníte v diskuzi, budu jedině rád), jelikož však Slovanský dům patří z mnoha důvodů k mým srdcovým kinům, je logicky tím, jehož sešup směrem do kvalitativního pekla vnímám zdaleka nejhůře.

A co tím kvalitativním peklem myslím? Vesměs všechno. Od personálu, kterému kontrola projekcí říká asi tolik jako Láďovi Hrušků kvalitní vaření. Po samotnou projekci, ve které čas od času nefunguje hladce téměř nic.

Kdybych měl počítat, kolikrát mi za poslední rok nesjelo při projekci maskování, kvůli kterému vnímám šedé pruhy jako bych koukal doma na televizi, byl bych tady ještě zítra. Co mě však dovede opravdu dožrat, je chvíle, kdy „floorista“ kontrolující sál milostivě dorazí po čtvrt hodině filmu a absolutně si toho nevšimne. A když už ho upozorníte, dostane se vám odpovědi, že je tady nový a kdyby volal do projekce, ještě by ho seřvali. Ok, chápu, kluk má strach. Ale z čeho? Já ho nekousnu a vedení by nemělo taky. Je přece v jeho zájmu, aby vše šlapalo jako hodinky. A pokud vedení nováčkům, kteří jsou za projekci zodpovědní, nedává dostatečný drill potřebný ke kontrole, pak jsme se dostali do situace, kdy už si můžeme filmy vážně promítat doma, protože proč chodit do kina, když je jeho provozovatelům jedno, že si filmy za dvě stovky divák neužije tak, jak by měl.

Cinema City

Co mě však „žere“ poslední měsíce zdaleka nejvíc, není problém s maskováním. Ani to, že mi polovina lamp v sálech připadá, že žhne o pár procent méně, než by měla. Nýbrž fakt, že v jednom ze tří největších sálů kina (přesněji hned v tom prvním) už minimálně půl roku chrchlá pravý přední reproduktor takovým způsobem, že zní jako já po výběhu schodů v desetipatrovém paneláku. A to vážně není hezký poslech. Pár lidí se mi ozvalo již po článku o věcech, které vám zkazí kino, načež jsem mi s podobným problémem svěřilo i pár známých. Nikdy bych ale nevěřil, že když dorazím i po x měsících na projekci nových Hunger Games, bude ten samý sál trápit úplně stejný problém.

A ač chápu, že většina běžných návštěvníků je takříkajíc „hluchá“ a podobně rušivého elementu si při chroupání popcornu, okusování hlav a srkání Coca Coly nevšimne. Fascinuje mě, že nic nepřijde zvláštní ani kontrole sálu, ani promítačům, kteří za „mých časů“ chodili do sálů takřka neustále, a ani vedení, které by mělo být první, kdo rozhodne o okamžitém odpojení. A pak se divme, že lidí v kinech ubývá. Mě po posledním půlroce v mém kdysi oblíbeném kině také jen tak neuvidí.

P.S.: Také se vám stává, že když si poručíte místo, které je před polovinou sálu, je vám věnován pohled jako byste byli blázni? K zbláznění.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: TÉMA: Smutný úpadek (nejen) multiplexu ve ...

Vložil Anonym (bez ověření), 25. Listopad 2014 - 16:07

Obrázek uživatele Anonym

Článek zajímavý, ale pro mě rozhodně není novým. Když rovnou přeskočím na konec článku, tak problém je v samotném majiteli celého CC International. Na centrále, kde se vše rozhoduje mají dostatek času – a tím myslím měsíce času – které věnují jiným záležitostem. Další věc je, že pokud si správně pamatuji, tak pro CCC v ČR a SVK je jeden hlavní technický manažer, který má na starost veškeré technické problémy. A to je další problém. JEDEN člověk nemůže zvládnout 16 KIN. V každém kině se vždycky něco rozbije, přestane fungovat. To je normální. Nicméně zde je to na dlouhou dobu. Znám předchozí technické manažery z CCC a mohu říci, že každý skončil jenom proto, že to sám nezvládal a když chtěl/potřeboval zaměstnance navíc, tak mu to bylo zamítnuto. Ve výsledku to ale celkové návštěvnosti celého řetězce neublíží, jelikož většina lidí rozdíl nepoznají.

Re: TÉMA: Smutný úpadek (nejen) multiplexu ve ...

Vložil Anonym (bez ověření), 25. Listopad 2014 - 16:37

Obrázek uživatele Anonym

A co teprve ta dira v platnu na sale 2 (nebo 1 nebo 3) ze tam flatove filmy maji zmensene a nevyplni cele platno aby se nepromitalo pres diru. Coz se tam ale jeden cas aplikovalo. Nadhera reknu vam

Re: TÉMA: Smutný úpadek (nejen) multiplexu ve ...

Vložil tsuna (bez ověření), 25. Listopad 2014 - 17:04

Obrázek uživatele tsuna

Bohužel jsem šel během letošního roku i několikrát přivřít dveře, protože zaměstnanec nedorazil. Jinak s tou svítivostí je to tristní, stejně jako s vrzáním mnoha sedaček v sále, které už leccos zažily. Jinak souhlasím s tím, že nejhorší je na tom všem ona lhostejnost vedení, které s tím vším nic nedělá.

Re: TÉMA: Smutný úpadek (nejen) multiplexu ve ...

Vložil A (bez ověření), 25. Listopad 2014 - 17:11

Obrázek uživatele A

Tak zrovna zavírání dveří po neschopnym personálu je evergreen (zapomenout může samozřejmě každý, ale jak píšete – stalo se nám to nejen během letošního roku několikrát, za dob Palace Cinemas přitom nikdy). :D Jinak co se sedaček týče, ty starý mi ani tolik nevadí (a přijdou mi paradoxně pohodlnější) a s vrzáním jsem se ve Slováči ani nesetkala. To mi spíš přijde smutný, že v onom sále č. 1, který Petr ve článku zmiňuje, jsou sedačky vyměněný, ale furt tam chrchlá ten reprák (!). Holt priority…

Re: TÉMA: Smutný úpadek (nejen) multiplexu ve ...

Vložil Lavran (bez ověření), 25. Listopad 2014 - 17:13

Obrázek uživatele Lavran

Podobný problém s vadným reproduktorem byl dlouhé (rozuměj: dlóóóóuhé) měsíce také v jednom z největších sálů budějovického Cinestaru. Už poměrně dlouho tam nejen z toho důvodu (stejně jako do jiných multiplexů) nechodím, ale klidně bych si vsadil, že je tomu tak podnes.

Re: TÉMA: Smutný úpadek (nejen) multiplexu ve ...

Vložil Anonym (bez ověření), 25. Listopad 2014 - 20:11

Obrázek uživatele Anonym

jó tak pokud vám vadí, že chrčí reprák nebo vrže sedačka, tak proč nenapíšete stížnost přímo kinu? to že to řeknete uvaděčovi ničemu nepomůže. Nebo snad čekáte, že tam před váma vytáhne šroubovák a reprák vymění? Dokud si nebudou stěžovat přímo zákazníci, tak se o to nikdo starat nebude. To že někdo nezavře dveře do sálu? Zrovna na Slováči je nedostatek zaměstnanců (ano šetří se na špatných místech) a tak se to holt stane, myslím, že otevřený dveře ještě nikoho nezabily… Jinak tato věta mě vážně pobavila „za kasou, v předsálí i v projekci pracovali lidé, které film nejen živil, ale byl pro ně hlavně koníčkem. A chtěli svou zálibu předat i návštěvníkům.“ Je vidět že už jste z kina dlouho pryč… Pro zaměstnance by to jistě koníček byl, kdyby jim z práce v kině plynul nějaký benefit. Hodně lidí si myslí, že maj slevy nebo dokonce vstupy zadarmo… Což je dost velký omyl :) není to tak dlouho, co jsem ze Slováče odešla, takže vím o čem mluvím. Jo a za všechny zaměstnance Slovanského domu musím poděkovat autorovi článku, že jim tak maximálně přidělal práci, protože, vše na co si tu stěžujete se svede na supervisory a manažery kina, kteří toho s kvalitou zvuku a sedaček na sále moc nenadělají, což ale očividně nikoho nezajímá…

Re: TÉMA: Smutný úpadek (nejen) multiplexu ve ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 26. Listopad 2014 - 9:57

Obrázek uživatele Michal Kubeček

„Také se vám stává, že když si poručíte místo, které je před polovinou sálu, je vám věnován pohled jako byste byli blázni?“ – nestává, lístky kupuju přes web. :-) (ale většinou do poloviny nebo těsně za ni) Útrpné pohledy personálu zažívám spíš když neprchám ze sálu hned s prvními titulky a zůstávám sedět až do konce.

Celkově mi – a to globálně – vadí hlavně ta celková (ne)kultura, kde se víceméně ani nepočítá s tím, že by snad někdo šel do kina proto, aby si užil film. Poslední dobou mne třeba vytáčí ta přitroublá reklama Cinema City na nákup lístků přes web. Což o to, samo o sobě je to dobrá věc, ale použít jako hlavní argument, že po vystání fronty, jakou jsem v kině viděl naposledy někdy v roce 1988, si člověk nestihne koupit kýbl popcornu a kotel coly, takže je samozřejmé, že pro ně musí během filmu, protože bez toho se film prostě sledovat nedá? Nebo naposled při Interstellaru mne ničilo, kolik lidí se během filmu courá pryč ze sálu a zase zpátky.

Re: TÉMA: Smutný úpadek (nejen) multiplexu ve ...

Vložil Anonym (bez ověření), 26. Listopad 2014 - 14:16

Obrázek uživatele Anonym

Mě ničí, když na některých menších pobočkách multiplexů neustále do dlouhých stopáží cpou pauzy. Mě osobně se to naposledy stalo cca před 8 lety, dle vyjádření kolegů v práci to u nás v Pardubicích stále přetrvává.

A to nesmím zapomenout na hostivařské Premiere Cinemas, kde jsme před projekci Labyrintu viděli jednu a tu samou reklamu snad 6× během pěti minut

Re: TÉMA: Smutný úpadek (nejen) multiplexu ve ...

Vložil Karbous (bez ověření), 27. Listopad 2014 - 1:17

Obrázek uživatele Karbous

Pro mě je naprosto nepochopitelný fenomén „uvaděčů“ v IMAXu. Zajímalo by mě, kterého chytráka napadlo, že brigádníci, co trhají lístky a zametají popcorn, budou mluvit na mikrofon před celým sálem. Je to neskutečné trapné, jak divákům, tak i tomu chudákovi za tím pultíkem. Proč si to proboha nenechali namluvit od někoho, kdo umí mluvit a nepouští to ze záznamu? Nebo to mají befelem z nějaké centrály IMAXu, že to musí být naživo?

Re: TÉMA: Smutný úpadek (nejen) multiplexu ve ...

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Listopad 2014 - 8:31

Obrázek uživatele Anonym

Myslím, že z centrály to nemají. před 6 lety v Německu jsem taky byl v Imaxu a tam to normálně měli namluvené