TÉMA: 10 filmů, které doporučujeme vidět v Karlových Varech

vydáno 2. 7. 2015 | autor Anna Kopecká | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova, Ze světa | 1 komentář

Tagy: Karlovy Vary, KVIFF

Do Varů na festival jezdí tradičně několik rozdílných skupin lidí. Máme tu kofeinové diváky sjíždějící pět filmů denně. Alkoholky, které film zajímá asi jako mě kvantová fyzika, čekající až jim někdo koupí drink. Nebo inkognito celebrity na párty v Aeroportu. Před Thermalem se zkrátka můžete setkat s kýmkoliv. Od baťůžkáře po hvězdu světového rozměru. A to je to, co je na Varech dlouhodobě fajn.

I přes množství přilehlých barů a nejrůznějších doprovodných akcí karlovarský festival stále je hlavně o filmech a o jejich tvůrcích. A ani letos tomu nebude jinak, přičemž k hvězdám festivalu přibyla ještě jedna skupina – festivaloví diváci. Ti jsou letos nedílnou součástí vizuálu a kdo se nenašel na plakátu, jako by nebyl. Pojďme ale zpět k filmům. Těch je totiž tradičně několik desítek a všechny je důkladně prozkoumat chce nejen pamatovat si názvy filmů z festivalů typu Sundance a Cannes z uplynulého půlroku, ale také mít pevné nervy. My je jako festivaloví veteráni samozřejmě máme a proto jsme pro Vás připravili menší výběr toho, co byste si na jubilejním 50. ročníku Filmového festivalu v Karlových Varech, který startuje již zítra, neměli nechat ujít.

Milenci těch druhých

Začneme hezky od konce. Uzavíracím filmem festivalu bude komedie, která letos zazářila na festivalu Sundance. Po nekonečných východoevropských dramatech je třeba festival zakončit něčím odlehčenějším, což by sympatická ústřední dvojice Alison Brie a Jason Sudeikis ve filmu plném sexu navazujícím na klasiku Když Harry potkal Sally měla zvládnout levou zadní.

Humr

Vítejte v budoucnosti, kde jsou všichni nezadaní zatýkáni a odváženi do „hotelu“, kde si mají během 45 dnů najít partnera. Nestane-li se tak, budou proměněni ve zvíře dle svého výběru. Sci-fi romantika z budoucnosti slibuje nejen díky hercům jako Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux či Ben Whishaw zajímavou podívanou, režisér Giorgos Lanthimos má za film dokonce Cenu poroty z Cannes.

Mládí

A aby Rachel Weisz nebylo málo, přihodíme ještě nejnovější film od Paola Sorrentina, režiséra, který je prototypem festivalového miláčka a před pár lety ve Varech uvedl svůj opus magnum Velká nádhera. Od Mládí nečekejte kdovíjaký děj, spíš vizuálně zajímavé pojetí a jistotu, že film osobně uvede herec Harvey Keitel.

Kočár do Vídně

Cenu za přínos české kinematografii letos dostane herečka Iva Janžurová, což je dobrým důvodem připomenout si jednu z jejich nejlepších rolí. Film Karla Kachyni bude uveden z 35 mm pásu a v programu počítejte kvůli předávání ceny a přítomnosti delegace s delší „stopáží“.

Mallory

Časosběrné dokumentární snímky Heleny Třeštíkové snad není třeba představovat. Třeštíková je mistrem svého oboru, což dokázala již v televizním cyklu Manželské etudy nebo dokumentech René a Katka. Pomocí stejné metody tentokrát budeme 13 let sledovat životní peripetie Mallory, ženy, které se podařilo vymanit se z drogové závislosti a prožila toho více než si dokážete představit. Film navíc soutěží o cenu za nejlepší dokument.

Vynález zkázy

Další český zářez v programu. Tentokrát klasika od Karla Zemana podle Verneova románu. Film prošel náročným restauračním procesem díky projektu Čistíme svět fantazie a diváci ho tak budou moci vidět v té nejlepší možné podobě. A pokud film nestihnete ve Varech (má jen jednu projekci), od 30. července na něj díky Asociaci českých filmových klubů a Projektu 100 můžete zajít i do běžných kin (multiplexům se ale vyhněte, „filmové kluby“ v názvu AČFK nejsou jen tak).

Realita

Quentina Dupieux dost možná znáte pod hudebním pseudonymem Mr. Oizo. Pokud ano, vězte, že jeho filmy jsou podobně prapodivné jako jeho elektronická hudba. Viděli jsme vraždící pneumatiku, Marilyna Mansona bez makeupu a teď nás čeká filmové prostředí a honba za nejlepším hororovým výkřikem. Cítíme další kult!

Hoffmanovy povídky

S dílem Michaela Powella a Emerica Pressburgera jsme se na festivalu v předchozích letech mohli setkat již díky uvedení filmu Červené střevíčky. Projekce se tentokrát dočká filmová adaptace slavné opery. A protože půjde o zrestaurovanou verzi, diváci si budou moci tento technicolorový opus užít opravdu naplno. Film navíc uvede hororový mág George A. Romero, který s ním nemá zdánlivě nic společného. Jedná se však o jeho oblíbený snímek a o jeho jedinou dostupnou 16mm kopii se kdysi prý doslova přetahoval s Martinem Scorsesem…

Noční můra

Spánková paralýza nepatří mezi ty nejpříjemnější zážitky. A ví to i tvůrci tohoto děsivého filmu uvedeného na festivalu Sundance, jenž kombinuje prvky hororové fikce a dokumentárního filmu. Kdy jindy si navíc film co nejvíce užít, než na jedné z půlnočních projekcí. Přejeme hezké sny.

Hazardní hráči

Jistě, gamblerská road movie může mezi ostatními filmy z naší desítky působit trochu nepatřičně, ale v programu nás jednoznačně zaujala. Nejen, že film má na svědomí režisérská dvojice, která na svět přivedla černohumorné drama Něco jako komedie, film si přijede osobně uvést jeden z hlavních herců – Ben Mendelsohn. Že Vám jeho jméno nic neříká? Mendelsohn vskutku není hercem velkých rolí, ale určitě jste ho už někde viděli. Co třeba Za borovicovým hájem, Temný rytíř povstal, Hvězda kriminálu nebo seriál Girls? Ano, tohoto australského sympaťáka se podle nás prostě vyplatí sledovat.

Pokud Vás náš výběr nezaujal, nezoufejte. Vybírat můžete z několika desítek dalších filmových titulů, které zákonitě musí uspokojit každého diváka. Jmenovitě ještě můžeme doporučit následující: Varieté, Game Over, Skrytá vada, Slow West, Hladová srdce, Stop, Filmový dobrodruh Karel Zeman, Rvačka mezi muži, Čarodějnice, Pohádka pohádek, Psí odpoledne, Prostřihy nebo Schmitke.

Nezapomeňte, že 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech začíná již zítra, tedy 3. července, a poběží až do soboty 11. července. Pro podrobnější informace ohledně programu a významných hostů zavítejte na na oficiální web. Dále doporučujeme sledovat oficiální stránku na Facebooku nebo #KVIFF na Twitteru či Instagramu. Na viděnou v Thermalu!

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: TÉMA: 10 filmů, které doporučujeme vidět v ...

Vložil Tom (bez ověření), 3. Červenec 2015 - 19:24

Obrázek uživatele Tom

Ještě bych doporučil český film „Nenasytná Tiffany“ v sekci půlnočních filmů