Televizory řady BRAVIA WE5 - Sony chrání životní prostředí

vydáno 24. 2. 2009 | autor Sony | sekce Tiskové zprávy | téma Televizory

Tagy: 1080p, BRAVIA, BRAVIA ENGINE 3, ECO Flower, Full HD, HCFL, HDTV, Idle TV, KDL-WE5, LCD, Light Sensor, Motionflow 100Hz, PC Power Management, Sony, Sony Presence Sensor, televizor, WE5

Sony - logo

Nová řada televizorů BRAVIA™ WE5 snižuje energetickou náročnost, nikoli však obrazovou kvalitu

Nová BRAVIA™ WE5 „ECO TV“

  • Full HD 1080p LCD televizor (velikost 40 a 46 palců)
  • Jako výstavní skříň ekologických novinek Sony
  • Světová novinka: podsvícení mikrolampami HCFL snižuje spotřebu elektrické energie o více než 50 %
  • Inteligentní pohybový senzor vypíná obrazovku televizoru, na který se nikdo nedívá
  • Přepínač do nulového režimu Standby snižuje spotřebu na 0

další ekologické prvky nových televizorů BRAVIA™

  • Snadno dostupná nastavení pro úporu energie
  • Snížená spotřeba elektrické energie
  • Úsporná konstrukce přispívající k nižším emisím při přepravě

Společnost Sony pro jaro 2009 připravila řadu LCD televizorů BRAVIA™ doposud nejšetrnějších k životnímu prostředí. S novými modely si můžete vychutnávat své oblíbené televizní pořady ve vysoce kvalitním rozlišení Full HD a zároveň snížíte svoji spotřebu energie. Ta je oproti loňským modelům BRAVIA™ v průměru o 20–30 % nižší, což se příjemně projeví na výši vašeho účtu za elektřinu, ale i na snížení negativního dopadu jejich provozu na životní prostředí.

BRAVIA™ WE5 „eco TV“

V čele nové ekologicky šetrné kolekce BRAVIA™ je moderní řada WE5, která představuje nový standard v úspoře energie. Díky řadě úsporných prvků mají tyto výrazně designové LCD televizory o 50 % nižší spotřebu elektrické energie než jejich předchůdci.

Řada BRAVIA™ WE5 s obrazovkou o velikosti 40 a 46 palců patří v současnosti mezi nejúspornější HD televizory na trhu.

Klíčem k její výjimečné energetické hospodárnosti je nová metoda podsvícení mikrolampami HCFL (Hot Cathode Fluorescent Lamp), která snižuje spotřebu energie, aniž by snižovala kvalitu obrazu.

LCD televizor Sony BRAVIA řady KDL-WE5

To však není jediná ekologická novinka modelů WE5. Poprvé se u televizorů BRAVIA™ objevuje inteligentní pohybový senzor (Presence Sensor), který detekuje tělesné teplo a pohyb osob sedících v běžném dosahu obrazovky. Jestliže divák odejde z pokoje (například když někdo zazvoní u dveří, nebo jsou právě reklamy), senzor aktivuje úsporný režim s vypnutou obrazovkou, ale zvuk nechá dál běžet. Jakmile dotyčná osoba opět vejde do pokoje, obrazovka se zase automaticky zapne. Pokud v místnosti není žádný pohyb (například když usnete u televize), přístroj se po 30 minutách automaticky přepne do režimu Standby.

Nově jsou tyto televizory BRAVIA™ vybavené právě přepínačem do nulového režimu Standby (Energy Saving Switch), který přispívá k ještě větší úspoře elektrické energie. Zatímco jiné televizory v režimu Standby, nebo dokonce i ve vypnutém stavu, stále odebírají určité množství elektřiny, televizory řady WE5 lze tímto pohodlně umístěným přepínačem vypnout úplně. Když spínač přepneme, televizor se okamžitě vrátí do původního stavu. Jedná se o inteligentnější a pohodlnější způsob vypínání nepoužívaného televizoru než jeho ruční vypojování z elektrické sítě.

Menu WE5 obsahuje také unikátní elektronický návod k obsluze, díky němuž uživatel už tolik nepotřebuje tištěný manuál.

Vedle svých ekologických vlastností řada WE5 disponuje také dostatečným výkonem pro sledování filmů, televizního vysílání nebo hraní her. Full HD 1080p LCD panel doplňuje nový procesor Sony BRAVIA Engine™ 3, který čistí, filtruje a optimalizuje obrazová data, aby výsledný obraz obsahoval méně šumu, a zároveň vykazoval větší kontrast a barevný rozsah. Technologie Motionflow 100Hz s funkcí redukce rozmazání obrazu zdvojnásobuje zobrazovací snímkovou frekvenci. Sportovní a rychlé akční scény pak zobrazuje plynuleji a ostřeji.

Televizory BRAVIA™ – ekologičtější než kdy dříve

Významná energetická úspora, se netýká jen provozu řady WE5, ale celé kolekce televizorů BRAVIA™ pro rok 2009.

Většina letošních modelů nese označení s logem „EU Flower“, ekologickou značkou zavedenou Evropskou komisí pro certifikaci ekologičtějších, k životnímu prostředí šetrnějších výrobků, které splňují velmi přísná ekologická a výkonností kritéria.

Ekologická nastavení jsou u všech modelů přehledně seskupená a snadno přístupná přes ovládací menu televizoru.

LCD televizor Sony BRAVIA řady KDL-WE5

Většina nových modelů BRAVIA™ je vybavena senzorem intenzity okolního osvětlení (Light Sensor), který snižuje spotřebu LCD obrazovky tím, že automaticky nastavuje jas jejího podsvícení v závislosti na osvětlení okolního prostoru. Kromě automatického senzoru je k dispozici také volitelný úsporný režim snižující úroveň podsvětlení obrazovky pro pohodlné sledování televize za tlumeného osvětlení.

Režim „chodu naprázdno“ (Idle TV) funguje podobně jako spořič obrazovky na počítači – pokud po určitou předem nastavenou dobu televizor nevykáže žádnu aktivitu, dojde z důvodu úspory energie k vypnutí obrazovky. Navíc je televizor vybaven i funkcí sleep/timer, která jej po uplynutí nastavené doby přepne do režimu Standby: tuto užitečnou funkci ocení především ti, kdo při sledování filmů mají tendenci usínat.

Technologie PC Power Management automaticky přepne do režimu Standby, jestliže televizor neobdrží signál z připojeného počítače po dobu 30 sekund. To oceníte, pokud máte k velké obrazovce svého televizoru připojen počítač (například při hraní her), potřebujete se na pár minut vzdálit a nechce se vám všechno vypínat.

Stále úspornější konstrukce letošních modelů BRAVIA™ se také projevuje v klesající spotřebě obalového materiálu a následném snížení emisí sloučenin uhlíku při přepravě.

„Společnost Sony neustále hledá nové způsoby, jak omezovat negativní dopad svých televizorů a další elektroniky na životní prostředí,“ říká Hiroshi Sakamoto, viceprezident TV Marketing Europe. „Jak je vidět na příkladu výjimečné řady WE5, letošní modely BRAVIA™ nabízejí více než jen dokonalý vzhled a lepší funkčnost. Jsou také jednoznačným vyjádřením upřímné snahy společnosti Sony o to, aby každodenní domácí zábava měla co nejmenší vliv na životní prostředí.“

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře