Takto vypadá historicky první Ultra HD Blu-ray přehrávač

vydáno 6. 1. 2015 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Přehrávače, Ze světa | 2 komentáře

Tagy: 4K, CES 2015, Panasonic, přehrávače, UHD, ultraHD

V Las Vegas se otevírají dveře CES 2015, což znamená, že svět v příštích dnech zahltí novinky o stovkách nových produktů ze světa spotřební elektroniky. Jednu z nejzajímavějších na svém stánku už teď uvedl Panasonic, i když se zatím jedná o pouhý (funkční) prototyp – Japonci představili první Blu-ray přehrávač schopný schroustnout nový (a stále teprve chystaný) standard Ultra HD Blu-ray (aka 4k Blu-ray, nebo jak se vlastně bude jmenovat). BDA uvedení další verze Blu-ray chystá až na druhou polovinu tohoto roku, takže nikdo přesně neví, co všechno tyto placky ponesou. Panasonicu to však očividně nevadí, a tak představil Blu-ray přehrávač bez mechaniky (!!!), který je prý schopen přehrát zatím neexistující formát (…). Z toho si opravdu odnesete jen to, jak by player mohl teoreticky, až bude někdy ke konci roku uveden oficiálně, vypadat:

Panosonic představil první UHD přehrávač

Nový Blu-ray standard by měl místo 1080p25 přinést UltraHD, 10bit hloubku barevného prostoru, Rec.2020, HFR a HDR. Tedy čistě teoreticky. Video by pak logicky měl nést nový kodek h.265. BDA na formátu stále pracuje.

Panasonic se mimochodem přidal do nově vzniklé UHD aliance. Spolu se Samsungem, Sony, Sharpem, Disneym, Foxy, Warnery, Netflixem a dalšími hráči chtějí v jejím rámci standardizovat nástupce FullHD a jeho marketing. Zároveň se chtějí postarat o to, aby vznikl kvalitní UltraHD ekosystém. Vzhledem k tomu, že je na CES i letos 4k a UltraHD jedním z hlavních témat, to není žádné překvapení.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Takto vypadá historicky první Ultra HD Blu-ray ...

Vložil Spiker01 (bez ověření), 20. Leden 2015 - 22:41

Obrázek uživatele Spiker01

Moc to nechápu, 4k filmy už se snad prodávají ne? To jako nešly v ničem přehrát? K čemu pak ty 4k televize a monitory?

Re: Takto vypadá historicky první Ultra HD Blu-ray ...

Vložil juhas (bez ověření), 22. Leden 2015 - 15:02

Obrázek uživatele juhas

4K filmy se zatím bohužel neprodávají. Prodávají se pouze blu-ray které jsou pouze kodovány ze 4K masteru do 1080p. Jediná možnost jak se dostat ke 4K obsahu někde na internetu nebo se zakoupením UHD tv kde někteří prodejci k tv dávají Pevný disk s filmy ve 4K rozlišení.