Superlevná herní konzole OUYA zvládne hry v 1080p, vznikají finální specifikace

vydáno 1. 11. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Přehrávače, IT a software | 10 komentářů

Tagy: 1080p, Android, FullHD, Jelly Bean, nVidia Tegra 3, OUYA, Tegra 3

OUYA

Když se v polovině roku na serveru Kickstarter, který se zaměřuje na financování začínajících projektů, objevila herní konzole nesoucí jméno OUYA, během prvních osmi hodin na jejím kontě přistál rovnou milion dolarů. Do měsíce jich bylo více než osm. Důvod, proč se našlo tak veliké množství lidí, kteří by sponzorovali příchod nové herní konzole na dost konzervativní trh, je prostý. OUYA má potenciál stát se ohromným hitem a trochu zamíchat kartami.

Co to OUYA vlastně je? Herní konzole, která bude stát pouhých $99, u nás by se tedy měla dát sehnat pod tři tisíce korun. Jedná se o zařízení běžící na Androidu, které požene čtyřjádrový čipset nVidia Tegra 3 (podporovaný GeForce GPU, takže bude po grafické stránce trochu našláplejší). Ano, OUYA bude mít podobné vnitřnosti jako většina moderních tabletů. A právě v tom tkví její síla. Jedná se o otevřenou platformu, na níž je pro vývojáře podstatně snazší vyvíjet herní pecky – nejen, že neplatí za vývojářské licence ani za uvedení produktu, navíc je programovací jazyk pro Android podstatně jednodušší než na moderní konzole jako Xbox 360 nebo Playstation 3.

OUYA by se měla na trhu objevit v březnu 2013 a jelikož se její premiéra blíží, finalizují se technické specifikace a certifikace. V souvislosti s tím bylo oznámeno, že konzole oproti původním předpokladům poběží na nejnovější verzi Androidu, tedy na Jelly Bean (původně byl slibován Ice Cream Sandwich). Vývojářům pak přistanou na stolech první kousky někdy v prosinci. Budou tedy mít čtvrt roku na to, aby vypilovali své první herní tituly.

Na OUYA se každopádně objeví i většina her, se kterými se dnes setkáte na mobilních telefonech nebo na tabletech – právě proto, že konzole stojí na stejné platformě.

OUYA

Možná si říkáte „Proč by někdo kupoval herní konzoli, která nedovede více než můj mobilní telefon, tedy podstatně méně než jakákoli konzole“. Pravdou však je, že se na mobily nebo tablety a jejich herní schopnosti obrací stále větší množství hráčů. Důvody jsou krom portability zřejmé – často se tu objevují herní klasiky, mezi nejúspěšnější hry pak patří kousky, které jsou definovány několika slovy: Jednoduchost, zábavnost a hravost. Člověk se mnohem raději krátkodobě zabaví u obyčejné arkády, klidně i ve 2D prostředí, než aby splňoval náročné kampaně.

OUYA

OUYA hodlá těchto změn na trhu využít. Chce přinést na televizní obrazovky jednoduché hry, u nichž se pobavíte mnohem snáz. Všechny na konzoli dostupné hry navíc mají povinnost obsahovat free-to-play prvky a jak teď bylo čerstvě potvrzeno, budou moct být až v 1080p. Přitom na Xbox v takovém rozlišení neexistuje hra žádná a na Playstation 3 jich je i přes sliby Sony jak šafránu. Samozřejmě to nebude žádná oslnivá grafika, ale 2D prostředí logických her by tu mohla vypadat famózně. Ostatně i hry jako GTA III nebo Max Payne vypadají na tabletech s Tegrou 3 nevídaně dobře.

U herní konzole navíc OUYA nekončí. Jelikož se jedná stejně jako u telefonů o otevřenou platformu, bude volně hackovatelná, tudíž se brzy objeví hromada nových UI a možností, jak konzoli dále využít. Ostatně moderní tablety obstojí jako kvalitní multimediální centra s prstem v nose. OUYA samozřejmě bude mít HDMI výstup, vedle něj pak bude mít WiFi, Bluetooth a USB port. Vnitřní paměť bude činit 8GB. Na současné hry pro mobilní platformy naprostý dostatek (mívají od 10 do 600MB).

Co na OUYA říkáte vy? Je ve vašem obýváku pro podobné zařízení místo?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Superlevná herní konzole OUYA zvládne hry v 1080p, ...

Vložil Petr (bez ověření), 1. Listopad 2012 - 19:49

Obrázek uživatele Petr

Konzoli si člověk koupí nejspíš kvůli graficky vyspělým AAA hrám a ne proto, aby na nich hrál hry z mobilu… Tohle je naprostá zbytečnost a myslím, že hit to nebude.. Raději už bych si koupil tablet, na kterém to samé můžu dělat na cestách.

Re: Superlevná herní konzole OUYA zvládne hry v 1080p, ...

Vložil th0ca (bez ověření), 1. Listopad 2012 - 20:39

Obrázek uživatele th0ca

moje rec

Re: Superlevná herní konzole OUYA zvládne hry v 1080p, ...

Vložil st39.6, 1. Listopad 2012 - 20:43

Obrázek uživatele st39.6

kazdej vaznej hrac vam rekne, ze na graficky vymakany hry koupi PC, ne konzoli ;) … kazdopadne tyhle komentare postradaji smysl v okamziku, kdy si uvedomite, ze nejuspesnejsi herni konzoli teto generace je Nintendo Wii.

Re: Superlevná herní konzole OUYA zvládne hry v 1080p, ...

Vložil Petr (bez ověření), 1. Listopad 2012 - 21:56

Obrázek uživatele Petr

Tohle už v dnešní době neplatí. Na konzole vychází plno úžasných her, které na PC nikdy nevyšly.. PC i konzole jsou v dnešní době herně na stejné pozici. I s výhodami a nevýhodami, o který bychom se tu mohli dohadovat hodiny. Po stránce multimediální samozřejmě je PC nepřekonatelné, řeč je ale čistě o hrách. Nintendo Wii přineslo v době konzolí sice grafiku na úrovni PS2, ovšem s revolučním stylem ovládání, kterému nemůže PC, ani Xbox a tehdy ani PS3 konkurovat..

Re: Superlevná herní konzole OUYA zvládne hry v 1080p, ...

Vložil th0ca (bez ověření), 2. Listopad 2012 - 11:42

Obrázek uživatele th0ca

st39.6: problem ale v tehlech casual her je ten, ze neumeji zabavit na dlouho. Takze bud jich bude muset vychazet stovky mesicne, nebo to budou muset byt tituly ktere nabidnout obsah srovnatelny s titulama na xboxu/ps3. Tim padem uz se nebude jednat o hry za 40 – 150,– ale pujde to opet do stovek az tisice. A tim padem bude zajimavejsi vzdycky xbox ci ps3 ci PC nez tenhle prerostlej mobil… Preci jen, ze bych chtel hrat na tom a na TV hru kdy pul hodiny beham s kiwi ptakem dopredu po obraze…to asi ne :)

Re: Superlevná herní konzole OUYA zvládne hry v 1080p, ...

Vložil wasill (bez ověření), 2. Listopad 2012 - 13:50

Obrázek uživatele wasill

thOca to trefil přesně, tyhle blbosti normální hráče dlouho moc nebavěj a že je Wii nejprodávanější je proto, že to není konkurence Xboxu, PC nebo PS3. Je to prostě jinej žánr stejně jako tahle „konzole“( nicp roti ní, kupce si určitě najde)-

A teď si jako PS3 fanboy rejpnu – ano, na PC může být nejlepší grafika, ale jen u multiplatforem. Exkluzivity jako např. God of War nebo Uncharted si na PC nezahraješ a nic podobnýho jsem na PC graficky ani neviděl :-)

Re: Superlevná herní konzole OUYA zvládne hry v 1080p, ...

Vložil Perry (bez ověření), 2. Listopad 2012 - 14:29

Obrázek uživatele Perry

Síla PS3 tkví v jeho exkluzivních titulech, jak psal wasill… tam se XBOX může jít zahrabat a moc nechápu, proč je tak vynášen do nebe. Co se týče téhle „tunel“ konzole, tak ta nemá ani exkluzivitu, ani logiku. Už jen předelat dotykové hry aby to šlo hrát gamepadem je padlé na hlavu.

Re: Superlevná herní konzole OUYA zvládne hry v 1080p, ...

Vložil wasill (bez ověření), 2. Listopad 2012 - 14:49

Obrázek uživatele wasill

Tak zas opatrně. Já nemám nic proti Xboxu nebo PC. Jen bych prostě nesrovnával next-gen konzole a PC na jedné straně a Wii a OU YEAH na druhé straně :-)

Re: Superlevná herní konzole OUYA zvládne hry v 1080p, ...

Vložil bravo13 (bez ověření), 1. Listopad 2012 - 19:57

Obrázek uživatele bravo13

navíc je programovací jazyk pro Android podstatně jednodušší než na moderní konzole jako Xbox 360 nebo Playstation 3.

No.. v případě PS3 bych souhlasil, ale na XBOXu je C#, na Androidu Java, což je prakticky to samé.

--

Celá ta konzole mi přijde jako naprostá kravina a projekt jako tunel.

Re: Superlevná herní konzole OUYA zvládne hry v 1080p, ...

Vložil hob (bez ověření), 1. Listopad 2012 - 21:04

Obrázek uživatele hob

Pokud to bude mít SATA konektor, pokud to bude tak otevřené jak říkají a půjde na to nainstalovat Ubuntu a pokud to není podvod a opravdu to vydají, tak určitě kupuji :)