Superkompakt pro náročné - Canon PowerShot G1 X

vydáno 9. 4. 2013 | autor Tomáš Suchomel | sekce Recenze | téma Foto a video | 1 komentář

Tagy: Canon, fotoaparát, kompakt, PowerShot

Podobně jako většina našich spoluobčanů si zkracujeme cestu MHD čtením a pozorováním okolí. Na povrchu je o zábavu postaráno, ale v metru člověk ať chce nebo ne, věnuje pozornost i reklamám. Jedna z nich v současnosti láká na koupi Canonu G1 X, a tak jsme se rozhodli případným zájemcům tento model přiblížit.

Canon PowerShot G1 X

Revoluce se má dělat ve velkém stylu. Když se Canon rozhodl restartovat tradiční řadu superkompaktů, dal to jasně najevo. Přechod od CCD k CMOS technologii obrazového čipu se nedal oznámit výrazněji, protože model G1 X k němu jako bonus dostal i grandiózní rozměry snímače. Už předchozí PowerShoty G až po G12 měly čipy větší než běžné kompakty, ale velikost 18,7×14 milimetrů, to je jiná káva. Jak se dalo očekávat, znamená to podstatně kvalitnější snímky a díky relativně nízkému rozlišení 14,3 megapixelu i slušný potenciál zbavit se šumu při focení na vyšší citlivost. Maximální hodnota ISO 12 800 je skutečně použitelná (s jistou mírou tolerance) a rovněž nižší hodnoty konkurují výkonům snímačů v amatérských zrcadlovkách.

Canon PowerShot G1 X<

Přepracování konceptu „velkého G“ se ale neomezila jenom na čip uvnitř. I navenek došlo k určitému zvětšení těla, které je mimochodem docela těžké a to ukazuje na solidní zpracování. To samé se už nedá říct o designu, který je dost osobitý a technicistní. Žádné módní zaoblené linie a diktát ergonomie, spíš spousta hran, výstupků a nízkých nástaveb. Fotoaparát ale naštěstí na hledače lifestylu moc nemíří a náročnější uživatelé mají alespoň unikátní objekt ke zkoumání. Nechybí na něm charakteristický a dnes už málo vídaný optický hledáček. Nepokrývá sice dokonale celé pole záběru, ale pro pohotové pořizování akčních snímků to stačí, stejně jako v situacích, kdy není dobře vidět na displej. Nutno ale přiznat, že těch asi moc nebude, protože 76milimetrové LCD má vysoké rozlišení a je všestranně otočné a odklopné. Změny si vyžádaly i jednu méně příjemnou novinku ohledně počtu a rozmístění ovládacích prvků. Protože na rozdíl od předchozích G modelů je reflektor blesku řešen jako vyskakovací, padl mu za oběť jeden z otočných voličů. Bohužel právě ten nejpraktičtější pro nastavení citlivosti, takže nyní se ISO musí měnit na displeji přes pohotovostní menu. Není to velký problém, ale předchozí řešení bylo šťastnější. Vpravo od hledáčku tedy zůstal dvojitý volič pro expoziční režimy – od plné automatiky až po manuální nastavení expozice – a větším mezikružím pro korekci expozice.

Canon PowerShot G1 X

Objektiv je standardní, se 4× optickým zoomem současným super a ultrazoomům nekonkuruje ani náhodou. Nijak zvlášť to ale nevadí, spíš zamrzí jenom průměrný rozsah světelností optiky f2,8 – 5,8. Světelnější objektiv by rozhodně potěšil. O level výš je naopak natáčení videa, které u starších předchůdců bylo spíš jen do počtu než jako reálná funkce. Teď lze filmovat až ve Full HD rozlišení s 24 snímky za sekundu a záznam se ukládá v moderním formátu H.264. V roli videokamery ale můžete docela snadno narazit na problém ohledně výdrže napájení. Na jedno nabití vystačí akumulátor pouze pro 250 snímků, takže ani videa s ním nenatočíte přehnaně mnoho.

Canon PowerShot G1 X

Kdo ví o fotografování víc než jen že se mačká spoušť, pro toho bude G1 X vhodným společníkem, který sice není dokonalý, ale mezi kompakty vyniká několika jedinečnými vlastnostmi. Canonu se restart řady PowerShot G docela povedl, ale kdyby se tento model dočkal dotaženějšího následovníka, to by bylo teprve dokonalé.

Základní údaje

Rozlišení: 14,3 MPix (efektivně)
Typ snímače: CMOS s vysokou citlivostí (18,7 × 14,0 mm)
Citlivost: ISO 100–12800
Automatické zaostřování: 9 bodů
Displej: 7,5 cm (3,0"), rozlišení 920 000 bodů
Kontinuální snímání: 4,5 obr./s při plném rozlišení
Videozáznam: 1080p (1920 × 1080 px; 24 snímků/s)
Paměť: SD, SDHC, SDXC
Rozměry: 116,7 × 80,5 × 64,7 mm
Hmotnost: 534 g
Cena: 14 890 Kč

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Superkompakt pro náročné - Canon PowerShot G1 X

Vložil th0ca (bez ověření), 11. Duben 2013 - 11:19

Obrázek uživatele th0ca

pri ty cene co cloveka ma presvedcit koupit si tohle a ne treba nikona 3100, kterej v akci je za stejny penize i s objektivem ? U tehlech „mezizarizeni“ bych cekal cenu do 10k