Streamování v Česku zvoní umíráček: Končí ivio i Topfun

vydáno 1. 7. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 2 komentáře

Tagy: ivio, stream, streaming, streamovací služby, Topfun

Zatímco v zahraničí frčí streamovací služba Netflix, která nabízí spoustu zábavy ze světa seriálů a filmů, tuzemské „napodobeniny“ zdá se skuhrají a nemají dostatek platících zákazníků či příjmů z reklamy. Dva poměrně známí hráči na streamovacím trhu v posledních týdnech nečekaně skončili.

Jako první hodila ručník do ringu videotéka Topfun, která ukončila provoz k 12. červnu letošního roku. Platí to jak pro českou, tak slovenskou část videotéky, přičemž již dříve zmizel Topfun například z nabídky programů v televizích LG.

Druhým odpadlíkem je ivio, které skončilo k 30. červnu. Ivio sice mělo za sebou silného partnera v podobě distribuční společnosti Hollywood Classic Entertainment. Té se však v posledních měsících nedaří a spekuluje se o jejím zániku. Ostatně aktivita společnosti je dnes v podstatě mizivá a filmovou kinodistribuci před několika měsíci převzala nová společnost Bohemia Motion Pictures.

ivio

Ivio mělo zajímavý koncept. Filmy se zde daly sledovat buď zdarma s reklamou, anebo za poplatek bez reklamy a s prémiovým obsahem. Osobně mi však obě služby přišly dost nepřehledné, rozhraním místy dokonce nepříjemné a zastaralé. A ačkoli se ivio mohlo opřít o spolupráci například s ČSFD, přesto se mu dlouhodobě nedařilo najít dostatečný přísun finančních prostředků. To ostatně potvrdil na dotaz Mediáře ředitel HCE Martin Paleček, když řekl, že „produkt nenaplnil obchodní očekávání“.

Osud dvou známých videoték vzbuzuje obavy, zda v nejbližší době neskončí i další dva hráči na trhu – videotéka O2 a Voyo, které jsou nabídkou Topfun a ivio velmi podobné. Zdá se, že do příchodu Netlixu na český trh zde streamování jen tak nezakoření. Co si však budeme namlouvat, hlavní chybou prozatím vždy byly přepálené ceny, neatraktivní nabídka titulů, popřípadě složitý systém nákupu a registrací. Což se daří relativně překonávat snad jen iTunes a Google Filmům. A to musí v případě cen ještě zasáhnout chyba v systému.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Streamování v Česku zvoní umíráček: Končí ivio ...

Vložil Harmy (bez ověření), 2. Červenec 2015 - 15:16

Obrázek uživatele Harmy

No jistě, opravdu to nechápu – přeci nejsem magor, abych za film v kvalitě v lepším případě YouTube videa dal stejné peníze, za jaké si ten film můžu koupit na Blu-Ray. A ty české služby nabízejí kvalitu ještě horší. Pokud tu bude Netflix se stejně bohatou nabídkou titulů jako v zahraničí a ve stejné kvalitě, už teď vím, že se stanu pravidelným věrným zákazníkem, ale ty české služby jsou vážně ubohé.

Re: Streamování v Česku zvoní umíráček: Končí ivio ...

Vložil Mark (bez ověření), 2. Červenec 2015 - 17:07

Obrázek uživatele Mark

Ja si kupujem BD a DVD takým tempom, že to ani nestíham pozerať. Okrem toho mám Magio s nahrávaním. Na čsfd používam „chci vidět“, kde mám všetko, čo by som si nekúpil na nosičoch a cez Magio si to nahrávam. A tam sa mi to tiež hromadí tak, že to nestíham pozerať. Časť z toho musím mazať. Takže zatiaľ nemám žiadny dôvod streaming používať a nezmení to ani Netflix.