Steven Spielberg vidí modře

vydáno 23. 8. 2007 | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Blu-ray, Close Encounters of the Third Kind, DreamWorks, HD DVD, HD DVD Promotion group, Martin Levy, Microsoft, Paramount, Steven Spielberg, Universal Pictures

Steven Spielberg

Pondělní zpráva studií Paramount a DreamWorks o podpoře pouze HD DVD způsobila pořádný rozruch. Ten ještě vzrostl po potvrzení „příspěvku“ ve výši 150 milionů dolarů, který tato studia za svou loajalitu obdržela od společnosti Microsoft, hlavního zastánce a propagátora formátu HD DVD. Poslední kapkou pak byla informace, že Paramount nevydá žádný z už ohlášených Blu-ray titulů a stávající zásoby již vydaných filmů na Blu-ray nebudou po vyprodání obnoveny.

Bylo také řečeno, že jedinými filmy Paramountu, které nevyjdou na HD DVD, budou ty s režijním vedením Stevena Spielberga. Spielberg si od všech HD formátů zatím udržoval odstup, některé z jeho blockbusterů (E.T., Jurassic Park, Jaws) ale byly na DVD distribuovány společností Universal Pictures, která produkuje také pouze HD DVD – logicky se tedy předpokládalo, že se tyto oscarové klasiky objeví ve vysokém rozlišení právě v tomto formátu a že mu v souboji proti Blu-ray hodně pomohou.

To se ale zatím nestalo a když HD DVD Promotion Group letos v únoru zařadila na seznam připravovaných HD DVD titulů i několik Spielbergových filmů, musela se mu vzápětí veřejně omluvit a filmy z nabídky stáhnout, protože slavný režisér popřel vydání jakéhokoliv svého filmu ve vysokém rozlišení, natož pak přímo na HD DVD.

Na třináctého listopadu se ovšem chystá speciální „třicetiletá“ edice Spielbergova filmu Close Encounters of the Third Kind a kromě DVD byla ohlášená i Blu-ray verze se zcela novým přepisem. Spielbergův tiskový mluvčí Martin Levy k tomu doslova řekl:

„Steven je velkým stoupencem Blu-ray a vybral ‚Close Encounters‘ jako první film, který v tomto formátu představí.“

Zároveň ale potvrdil, že se nechystá žádné hromadné vydávání Spielbergových filmů na Blu-ray, rozhodně ne do konce roku. Další tituly, které by mohly spatřit „modré“ světlo světa, by měly být z obsáhlé režijní filmografie vybírány kus po kusu a vždy by jim měla být věnována nadstandardní péče.

Doufejme, že Spielberg svoje sliby dodrží a že se časem podaří zkompletovat ve vysokém rozlišení většinu jeho filmů, samozřejmě včetně těch starších.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře