Statistiky prodeje Blu-ray a HD DVD filmů - 14. týden 2008

vydáno 12. 4. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 300: Bitva u Thermopyl, Alvin a Chipmunkové, Blu-ray, DVD, film, HD DVD, Hitman, Já, legenda, Kouzelná romance, Over America In High Definition, Piráti z Karibiku - Na konci světa, Planeta Země, prodej, Vyvolený

Je sobota, budeme se tedy zabývat situací na světovém trhu s HD filmy. Srovnáme poměr mezi Blu-ray, HD DVD a DVD, podíváme se na deset nejprodávanějších HD filmů a pokusíme se z toho všeho vyvodit nějaké souvislosti. Dnes jsou čísla opravdu zajímavá!

Blu-ray vs. HD DVD - 14. týden 2008

Hned první graf vypadá celkem hrozivě – jedná se o srovnání dvou konkurenčních formátů HD videa – Blu-ray a HD DVD. HD DVD sice utrpělo porážku v takzvané válce formátů a bylo oficiálně posláno ke dnu, stále ale vycházejí nové HD DVD filmy a tato situace bude trvat ještě po několik následujících týdnů.

Jak je tedy možné, že ve 14. týdnu roku 2008 měly Blu-ray filmy na americkém a kanadském trhu domácího HD videa zastoupení 64 % a „mrtvé“ HD DVD celých 36 %? Minulý týden byl poměr mnohem více jednoznačný, 84:16 ve prospěch Blu-ray. Začali snad spotřebitelé ve velkém skupovat HD DVD ve výprodejích po několika dolarech za film?

Žádný strach. To jen ve 14. týdnu nevyšel na Blu-ray žádný blockbuster, který by dokázal přimět diváky k nákupu (viz Blu-ray a HD DVD filmy ve světě – 14. týden 2008). Díky tomu je jasně vidět, jak moc jsou týdenní grafy prodeje závislé na novinkových titulech, na ty totiž reaguje trh nejrychleji. Pokud je filmová nabídka špatná, klesne celkový objem prodaných Blu-ray disků a díky tomu jsou pak na tom HD DVD filmy (které se prodávají stále stejně málo) procentuálně lépe. Uvidíme příští týden.

Blu-ray vs. DVD - 14. týden 2008

A teď nerovný souboj Blu-ray versus DVD: ve 14. týdnu roku 2008 měly Blu-ray filmy na americkém a kanadském trhu domácího videa zastoupení 4 %, DVD drží hezkých 96 %. Minule byl tento poměr 8:92 a je tedy jasně vidět, že Blu-ray disky měly tektokrát opravdu slabý týden díky opravdu slabým filmům.

Nakonec se podívejme na žebříček deseti nejprodávanějších HD titulů. Údaje jsou opět za uplynulý týden a platí pouze pro americký a kanadský trh. Přesné počty nejsou zveřejňovány, proto se používá index prodeje: nejprodávanější film má vždy 100 % a indexy u všech dalších titulů se procentuálně vztahují k tomuto maximálnímu prodeji. V přehledu se zatím mohou objevovat i HD DVD tituly, i když tomu tak tento týden není. Jakmile přestanou vycházet nové HD DVD filmy, lze předpokládat, že se žebříček stane čistě záležitostí Blu-ray.

Pořadí Český název Originální název Formát Index
1. Alvin a Chipmunkové Alvin and the Chipmunks Blu-ray 100,00
2. Já, legenda I Am Legend Blu-ray 92,97
3. Tahle země není pro starý No Country for Old Men Blu-ray 32,98
4. Kouzelná romance Enchanted Blu-ray 21,90
5. Hitman Hitman Blu-ray 13,42
6. Vyvolený Unbreakable Blu-ray 12,23
7. Planeta Země Planet Earth Blu-ray 12,21
8. Piráti z Karibiku – Na konci světa Pirates of the Caribbean: At World's End Blu-ray 11,73
9. 300: Bitva u Thermopyl 300 Blu-ray 11,30
10. Over America in HD Over America in HD Blu-ray 10,01

Jak je vidět, z nových titulů pro 14. týden se do žebříčku probojovaly pouhé dva – Alvin a Chipmunkové sesadili po tři týdny bezkonkurenčně vítězící snímek Já, legenda, kultovní thriller Vyvolený se umístil až s velkým odstupem na šestém místě. Zbytek jsou prověřené disky, dělící se o prodej téměř rovným dílem.

A to je pro dnešek vše. Příští sobotu nás čekají statistiky za právě probíhající týden, ve kterém se objevilo několik kvalitních Blu-ray titulů (viz Blu-ray a HD DVD filmy ve světě – 15. týden 2008), vybavených interaktivní online technologií BD-Live. Na HD DVD pak s obvyklým třítýdenním upožděním vychází film Já, legenda, který je na Blu-ray jedním z nejprodávanějších.

Uvidíme, jaký to všechno bude mít vliv na žebříček nejprodávanějších titulů a na celkový prodej.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře