Star Wars: Posun Blu-ray a přípravy na 3D

vydáno 30. 3. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Filmy, Ze světa | 3 komentáře

Tagy: 3D, Blu-ray, film, Hvězdné války, Prime Focus London, Souboj titánů, Star Wars

Star Wars: The Complete Saga (Blu-ray) Star Wars: The Original Trilogy (Blu-ray) Star Wars: The Prequel Trilogy (Blu-ray)

Propisku do ruky a škrtat! Hvězdné války totiž na Blu-ray dorazí o několik dní dřív, než se původně plánovalo.

Pokud jste si tedy v kalendáři zakroužkovali 27. září jako den, kdy vezmete útokem zahraniční on-line shopy, přesuňte si tenhle Blu-ray svátek o kousek dopředu – všechny tři chystané box-sety se na pultech obchodů objeví už 16. září.

Studio tak vyhovělo prodejcům, kteří budou tím pádem moct pořádat release oslavující akce a večírky (premiéra se přesunula na pátek), zatímco pak fanouškům zbude celý víkend na HDčkový maratón obou trilogií.

U nás ale nic podobného nečekejte. Titul se teprve schvaluje a předběžně se s ním počítá až na konec října. To je o měsíc a půl později, tedy v době, kdy většina zahraničních zásilek dávno proleze celnicí i vaší poštovní schránkou.

Doplňující informace se stále neobjevily, takže víme akorát to, že Hvězdné války vyjdou ve třech edicích: Koupíte si buď tu ultimátní, kde budou krom obou trilogií kvanta bonusů, nebo samostatně starou / novou trilogii. Na rozhodování máte o devět dní méně, ale nás to samozřejmě zajímá už teď – do které edice půjdete vy?

Blu-ray premiéra však není jediné, co Hvězdné války čeká. Příští rok začnou Jediové postupně dorážet i do kin!

O datu znovuuvedení Skryté hrozby jsme už informovali a na rozdíl od Blu-ray premiéry se na něm (zatím) nic nezměnilol, takže můžete stále počítat s 12. lednem 2012. Strýček Lucas každopádně dokončuje přípravy na 3D konverzi a tak známe společnost, která minimálně první epizodu do sterea převede.

Bude jí Prime Focus. Ty, kteří žili v domnění, že by mělo mít kompletní konverzi na starost Lucasovo Industrial Light and Magic, to samozřejmě zklame. Útěchou budiž fakt, že má na všechno dohlížet John Knoll (supervisor právě z ILM).

Prime Focus prošlo úzkým výběrem pravděpodobně proto, že vlastní dostatečné kapacity na tak náročnou konverzi – zaměstnává několik tisíc lidí ve studiích po celém světě (např. v Londýně, Los Angeles nebo v Mumbaji) a mluví se o něm jako o jednom z nejlepších studií schopných 3D konverze.

Trochu děsivě ale vypadá pohled na jeho portfolio. Prime Focus sice dělalo VFX na Avatarovi (většinu hologramů a podobných blbůstek), nedávno se postaralo o konverzi Letopisů Narnie: Plavby Jitřního poutníka nebo více než půl hodiny záběrů prvního Shreka (pro Blu-ray release), vedle Resident Evil: Afterlife má ale na svědomí také 3D konverzi Souboje titánů.

Ano, vzpomínáte dobře: Tu 3D konverzi, která díky své uspěchanosti a mizerné kvalitě docela solidně snížila veřejné mínění o stereoskopických filmech. Byl to solidní políček Hollywoodu, 3D verze Souboje titánů totiž vypadala opravdu špatně a mluvilo se o tom prakticky všude.

Jako by toho nebylo málo, hodlá Prime Focus použít na konverzi Skryté hrozby tu samou technologii (tzv. View-D). Pravda, na práci bude podstatně větší množství času (Titáni byli hotoví během dvou týdnů, na Hvězdné války má společnost tři čtvrtě roku), navíc bude Prime Focusu dýchat na záda John Knoll a s ním experti z ILM.

Ani přes to se ale nelze ubránit pocitu, že by se z 3D premiéry Hvězdných válek mohl vyklubat solidní průšvih.

Každopádně Prime Focus spolu s Knollem ujišťují: Nejde jim o žádné pompézní 3D, na diváky nebude nic vyskakovat z obrazovky. Týmu opravdu nepůjde o nic jiného, než o drobné rozšíření a prohloubení světa Hvězdných válek. A co si budeme povídat, obnovená premiéra bude hlavně o tom, že se Hvězdné války zpřístupní i novým generacím.

O to jde Lucasovi především.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články a trailery

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Star Wars: Posun Blu-ray a přípravy na 3D

Vložil Jarda (bez ověření), 4. Duben 2011 - 11:35

Obrázek uživatele Jarda

Trosku me matou ty datumy, u nas se pocita se SW az na konec srpna, coz je o mesic a pul pozdeji, ale ve svete bude 16.zari? :-) Takze u nas spise konec rijna, ne? Chybicka se vloudila? :-)

Re: Star Wars: Posun Blu-ray a přípravy na 3D

Vložil st39.6, 4. Duben 2011 - 11:49

Obrázek uživatele st39.6

safra, vloudila :). srpnem myslím říjen ;). opraveno a díky za připomínku

Re: Star Wars: Posun Blu-ray a přípravy na 3D

Vložil Jarda (bez ověření), 4. Duben 2011 - 13:39

Obrázek uživatele Jarda

Neni zac :-) Ja si jen rikal, jestli myslime to same :-)