Star Wars Blu-ray: Změny ve zvuku

vydáno 31. 8. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy | 5 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, Star Wars, Star Wars Saga

Vše o Star Wars Blu-ray na HDmagu

Novinky

HD trailery

Blu-ray profily

Někteří zahraniční novináři dostali do rukou první testovací kopie Star Wars ságy, což jednak znamená, že se po internetových kanálech začaly povalovat první Blu-ray ripy (jejichž screenshoty nevypadají vůbec špatně, viz. náš facebook profil), druhak se začnou objevovat informace o změnách, které zase Lucas na sáze napáchal. Těch obrazových a příběhových už se moc nedočkáme (zatím to vypadá, že dojde akorát k nahrazení loutkového Yody v první epizodě Yodou digitálním), překvapivě ale došlo ke změnám ve zvuku. A to k dost zásadním.

V noci ze včerejška na dnešek se na zahraničních filmových serverech začaly objevovat dva klipy, které na ony změny poukazují. Že se Star Wars dožily nového šestikanálového zvuku, víme už dlouho a obzvlášť u staré trilogie by se mělo jednat o jedno z větších lákadel, protože se zvukoví mistři z Lucasfilmu na nových mixech opravdu vyhráli. Jenže úpravy, které mohou změnit vyznění nejen celé scény, ale rovnou celé ságy, čekal asi jen málokdo. Lucas k jedné takové přistoupil.

Odehrává se v samotném finále Star Wars (takže snad není nutno podotýkat, že pokud jste právě přiletěli z jiné galaxie a film jste ještě neviděli, neměli byste číst dál;), kdy Darth Vadera začne po letech žrát svědomí a rozhodne se zasáhnout do Imperátorova mučení Lukea Skywalkera. Lucas podle všeho do oné scény přidal dlouhé „Noooo“ (tedy dabingové „Neeee“) v okamžiku, kdy Vader téměř drží Palpatinea nad hlavou. A co si budeme povídat, jakákoliv změna v tak ikonické scéně se zákonitě musí setkat s ohromnou kontroverzí.

Prakticky každý ze zahraničních serverů proto začal bojovat za to, abyste Lucasovi přestali tyhle zvrhlé změny trpět a Star Wars si na Blu-ray nekupovali. Což je boj zbytečný asi jako snaha zastavit stoletou vodu stavbou pletěného plotu. Ale odvaha se cení. Pravdou je, že to spousty lidí vytočilo k nepříčetnosti a jejich rozčílení je naprosto pochopitelné. Jediný problém je v tom, že pokud si člověk chce pustit své milované filmy v pořádné kvalitě, na Blu-ray se jednoduše obrátit musí.

Druhá změna se objeví na opačném „konci“ staré trilogie, tedy na jejím začátku, a to v další z legendárních scén, v jejímž rámci Ben Kenobi odhání Tuskeny (Píseční lidé) takzvaným „Dragon cry“. Nový mix udělal z tohoto pazvuku pazvuk ještě větší, tentokrát skoro až nepříjemný na poslech a hlavně neskutečně divně namíchaný. Poslechněte si ho sami (originál tady):

Tohle jsou dvě velké změny, kterých si majitelé prvních testovacích kopií všimnuli okamžitě. Je klidně možné, že podobných přídavků bude více. Lucas tedy „nezklamal“. Nejhorší na tom je, že opravdu nemáme na výběr. Chceme Star Wars na Blu-ray? Tak musíme přetrpět podobné obludnosti.

UPDATE Další z nalezených změn jsou digitálně rozmrkaná očka Ewoků na konci šesté epizody

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Star Wars Blu-ray: Změny ve zvuku

Vložil GG (bez ověření), 31. Srpen 2011 - 17:33

Obrázek uživatele GG

Možno to dal zámerne do tých kópií a vo finále to bude inak…

Re: Star Wars Blu-ray: Změny ve zvuku

Vložil JP (bez ověření), 1. Září 2011 - 7:43

Obrázek uživatele JP

Jsou to Lucasovo Star Wars!!! To si musíte uvědomit.

Re: Star Wars Blu-ray: Změny ve zvuku

Vložil duuf (bez ověření), 1. Září 2011 - 10:59

Obrázek uživatele duuf

To je v podstatě logické… Scéna bez „Nooo…“ je fádní a nevystihuje přesný Vaderův záměr. Laik by si mohl myslet, že to dělá aby se Imperátora zbavil a mohl vládnout galaxii ;)

Re: Star Wars Blu-ray: Změny ve zvuku

Vložil ládin (bez ověření), 7. Září 2011 - 21:26

Obrázek uživatele ládin

No zvuk je v pohode vetsi problem mam s dodelavkama zviratek dridu letajicich kolem a jabba v nove nadeji nejak mi to tam nesedi ikdyz se snazej fak mooooc ale jinak NEW HOPE dobry :)

Re: Star Wars Blu-ray: Změny ve zvuku

Vložil avatar (bez ověření), 25. Září 2011 - 11:10

Obrázek uživatele avatar

našel divx kde je cz stopa Nová naděje-Impérium vrací úder-Návrat Jediho ten dabing je asi nejlepší ne ten z roku 1993 ten novější 1995 ten co bude na blu-ray nevim jestly si na něj nezvyknu zatím jsem neslyšel cz zvuk s blu-ray tak jsem zvědav