Star Wars Blu-ray: Změnám se nevyhneme (první dojmy)

vydáno 24. 8. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 3 komentáře

Tagy: Blu-ray, Hvězdné války, Star Wars, Star Wars Saga

Naši zahraniční kolegové mají dvě ohromné výhody. Blučka na jejich trzích stojí pár šupů a když přijde na nějakou důležiou vysokodefiniční událost, většinou dostanou pozvánku na její preview, na krátkou prezentaci, doplněnou spoustou zajímavých rozhovorů a informací o vzniku té které edice. Přesně takovou příležitost dostal jako jeden z mála Bill Hunt, šéfredator TheDigitalBits, kterému přistála do schránky pozvánka od Lucasfilmu do Letterman Digital Center, kde se jako první na světě mohl podívat na to, jak dopadly Star Wars na Blučku.

Blu-ray profily:

Celou reportáž si můžete přečíst na DigitalBits, pro ty, kteří se ale nechtějí prohrabávat tunou dojmů, nebo neovládají angličtinu, se pokusíme shrnout to nejzajímavější.

Většinu fanoušků bude zajímat, jak dopadly přepisy jako takové. Remastering nové trilogie z původních digitálních souborů samozřejmě dopadl naprosto skvěle, o tom nikdo nemohl pochybovat. Lépe už nová trilogie ani vypadat nemůže, protože byla převážně točená na digitální kamery v 1080p (nezapomeňte, že Lucas byl jedním z prvních filmařů, kteří točili komerční film na digitální kamery), tedy ve stejném rozlišení, jaké má ve svých specifikacích Blu-ray.

TIP: Podívejte se na první a druhý trailer na Blu-ray Star Wars

V souvislosti s novou trilogií Hunt podotýká jednu velice důležitou změnu, a sice absenci ořezu. Na DVD edici totiž byly první tři epizody Star Wars mírně ořezané (což tvůrci svedli na tehdejší nedostatky technologií), na Blu-ray se ale dostane o něco větší množství obrazu. Lucasfilm poskytl ilustrativní obrázky, takže se na to, jak veliké množství obrazu přibylo, můžete podívat sami (jen připomínám, že se jedná o ilustrativní obrázky, nikoli o plnohodnotné screenshoty):

Star Wars: Změny nové trilogie

Co se staré trilogie týče, Hunt byl z Blučka nadšený. Samozřejmě nemůžeme čekat kvalitu, která se bude rovnat současným novinkám, nicméně Star Wars na Blu-ray budou vypadat lépe, než kdy předtím. Nic jiného jsme nečekali, takže výčet nejdůležitějších obrazových změn:

  • Úprava color timingu napříč trilogií
  • Změna jasu a barev světelných mečů (meče nejsou tak pobledlé, viz. další srovnávací obrázek)
  • Další čištění analogových vad (škrábance, špína)

Nezůstalo jen u obrazových korekcí, Lucasfilm se pustil také do drobných změn. Fanouškům z tohoto slova naskakuje husí kůže, protože se jim vybaví změny ve Speciální edici z roku 1997 a další úpravy v DVD edici z roku 2004 (jako třeba duch Anakina na konci šesté epizody, který byl nahrazen Haydenem Christensenem).

K tak brutálním zásahům už by dojít nemělo, Lucas totiž nakázal hlavně opravy chyb, jakou byl například viditelný okraj kostýmu Wampy. Takových chyb prý bylo ve staré trilogii opraveno hned několik, těžko to ale Lucasovi zazlívat. U tak těžce modifikovaných filmů, jakými původní trilogie Star Wars je, už jsou to opravdu jen drobné kosmetické úpravy. Během vzniku DVD na to nebyl dostatek času.

Star Wars Blu-ray změny

Sedmikanálové audio remixy se prý velice povedly, což má na svědomí i fakt, že se zvukaři často obraceli na původní záznamy z placu, aby míchali z originálních zvukových stop. Ve výsledku jsou v mixu slyšet nové efekty a drobné nuance, které se v DVD mixech nebo v původních analogových kopiích jednoduše ztratily.

Ale zpátky ke změnám. Nikdo neví jaké, pár jich ale Lucas nakonec opravdu udělal. Prý se můžeme „těšit na pár překvapení“. Spekuluje se o tom, že by mohlo dojít k nahrazení loutkového Yody v první epizodě, protože jeho digitální náhrada už vznikla a alternovaná scéna pak byla bonusem na DVD. To je ale jediné, o čem si fanoušci dovolí spekulovat. Co dalšího by měl Lucas měnit, si hádat netroufáme. Ze strachu. Ono to nikdy nevěstí nic dobrého. ILM navíc vznik čehokoliv nového pro Blu-ray edice popírá. Tak kde je pravda?

Čtěte také:

Nakonec k dokumentům. Hunt je z nich nadšený, ačkoliv podotýká, čeho jsme se báli už dříve – že na Blu-ray nejsou ani zdaleka všechny. Své DVD edice tedy nevyhazujte, Lucas se totiž rozhodl, že raději na Blučku nabídne co největší množství nových materiálů. Co mu brání v tom, přihodit do edice Kompletní ságy o Blučko navíc a zvýšit cenu o stovku? Těžko říct. Fanouškům už by to nevadilo, obzvlášť s přihlédnutím k faktu, že budou dostupné zároveň samostatné trilogie, prosté bonusových disků.

Na co se fanoušci těší z přítomných bonusových materiálů asi nejvíce, jsou vystřihané scény. Napříč ságou jich nakonec bude přes čtyřicet (!!!) a jedná se jak o dříve nikdy neviděné záběry, o jejichž existenci se spekulovalo, tak o scény, o nichž doteď nikdo netušil (viz. trailer na vystřihané scény). Už jen kvůli nim by měli fanoušci rozhodně sáhnout po kompletní sáze. Takové množství vystřihaných scén se totiž rovná fanouškovskému orgasmu.

P.S.: Šušká se, že 3D konverze Epizody I byla dokončena a podle prvních ohlasů se velice podařila.

. . .

BUĎTE V KONTAKTU, sledujte autorovy tipy a postřehy na Google+, HDmag.cz na facebooku a na twitteru

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Star Wars Blu-ray: Změnám se nevyhneme (první dojmy)

Vložil Roak (bez ověření), 24. Srpen 2011 - 13:07

Obrázek uživatele Roak

Chcel by som sa spytat, tie samostatne trilogie, ktore budu v ponuke nebudu obsahovat vobec ziadne dokumenty? Budu to iba filmy, bez akychkolvek bonusov? Vdaka

Re: Star Wars Blu-ray: Změnám se nevyhneme (první dojmy)

Vložil st39.6, 24. Srpen 2011 - 13:10

Obrázek uživatele st39.6

Tak tak. Na discich budou akorat komentare.

Re: Star Wars Blu-ray: Změnám se nevyhneme (první dojmy)

Vložil Roak (bez ověření), 24. Srpen 2011 - 13:14

Obrázek uživatele Roak

Tak to mi pride pri cca 10 Eurovom rozdiele celkom smiesne. To uz naozaj ist do tej kompletne sagy…