Star Trek (recenze Blu-ray)

vydáno 14. 1. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy | 4 komentáře

Tagy: Avatar, Blu-ray, film, Fringe, Hvězdné války, Mission: Impossible III, Star Trek, Superman, Ztraceni

Star Trek (2009)

Star Trek je pojem, který se stačil vypracovat do povědomí téměř každého, kdo kdy slyšel o vynálezu jménem televize nebo film. Nikdy se z něj sice nestala popkulturní ikona jako třeba z Hvězdných válek, ale značka je to bez debat provařená. Jenže zestárla.

Za dlouhá léta, během kterých vznikl bezpočet epizod seriálu a celovečerních filmů, se ze Star Treku stal terč posměchu – na první pohled dětinská podívaná, která se přece nedá brát vážně.

Fanoušci, tzv. trekkies, by jistě mohli o pravém opaku vyprávět celé hodiny, skořápku Star Treku ale tvoří neprostupná vrstva, přes kterou se při pohledu na kostýmy v podobě „pyžámek“, pochybné triky a vůbec trochu absurdní vzezření, většina diváků nikdy nedostala. Star Trek přitom nabízí universum, které ve správných rukou může zapůsobit i na mainstreamového diváka. Chce to jen někoho šikovného. Někoho s vizí, s umem udělat zábavu z čehokoliv a s dlouholetou praxí v televizi.

Tím vyvoleným se stal J. J. Abrams, režisér třetí Mission Impossible (z trilogie jediný díl, který odolá zubu času) a člověk, který v předchozích letech prokázal ohromný talent spolu s čichem na hity. Vždyť stojí za jedním z nejúspěšnějších seriálů současnosti – za Ztracenými, stejně tak za špionážním Alias nebo za povedeným sci-fi Fringe.

Star Trek je každopádně jeho teprve druhý celovečerák, ve kterém měl prokázat, že Mission: Impossible III nebyla jen jednorázová křeč geniality, jako spíš otevření vrátek pro režisérský talent.

Abramsův styl je velmi snadno rozpoznatelný. Záběrům dodává ohromnou kinetiku, netočí ale na efekt, jako třeba Michael Bay, vsází spíš na dynamiku promyšlené choreografie kamery (všimněte si jí hlavně při scénách na kapitánském můstku – neuvěřitelná záležitost), kterou často staví do překvapivých úhlů a na jejíž energičnost vsází hodně vysokých karet.

Star Trek (2009) Star Trek (2009) Star Trek (2009) Star Trek (2009)

Vrací se mu to v plné parádě, třeba nápad tzv. lens flare (viz např. Wikipedia) dodává světu Star Treku život, člověk si při častém pozorování simulovaných optických vad připadá jako ve skutečném světě, na který se dívá přes režisérovu optiku. Je to velmi nápaditý způsob, jak diváka přinutit k myšlenkám, že pozoruje něco skutečného.

Vždyť s lens flarem (LF) se v amatérské foto / video technice lidé setkávají dnes a denně. Že se jedná o opravdu chytrý efekt, vám potvrdí jeden z bonusových dokumentů, kde jsou vidět digitální vesmírně lodě s a bez LF. Ten rozdíl je markantní. Některým lidem by se ale z častého objevování těchto světelných efektů mohla motat hlava, případně se může dostavit nějaká ta migrénka.

Nejen po technické stránce ale Abrams exceluje. Nový Star Trek je geniální kombinací toho nejlepšího ze starých dílů a toho nejlepšího, co může nabídnout moderní doba: špičkové digitální efekty, pokročilou výpravu a nové postupy v naraci (Abrams si s oblibou pohrává s cestováním v čase a s ním spjatými paradoxy).

Převážně mladé herecké tváře skvěle zastupují své předchůdce a člověk občas žasne nad jejich podobou (nemusí být přitom znalcem Star Treku, aby poznal, že se Spock opravdu Spockovi podobá). A hlavně ta chemie! Mezi hlavní dvojkou Kirkem a Spockem to nebezpečně jiskří, není to ale žádná výjimka.

Ať už se na plátně objeví kdokoliv, oslní energičností, skvělým timingem a humorem. Pochvalu si zaslouží všichni, rád bych pak vyzdvihl výkon Zoe Saldany (momentálně jí můžete vidět jako Ney'tiri v Avatarovi), která má skoro nejméně prostoru a scénář jí nepředurčuje žádné vyloženě expresivní scény. Přesto svým až minimalistickým výkonem exceluje, ostatně moc rád nám to připomíná i J. J. Abrams v audiokomentáři.

Nový Star Trek je všechno, co si představujeme pod pojmem letní zábava. Humor, akce, romantika, to všechno je servírováno po ideálních dávkách. Abramsova režie je skvěle přehledná, ví, kdy hrát na emoce a kdy polechtat bránici, kdy oslnit velkolepou vesmírnou bitvou a kdy třeba šermířským soubojem. Kdy vyhnat z doupěte lední monstra a kdy hlavní hrdiny potěšit romantikou.

Star Trek (2009) Star Trek (2009) Star Trek (2009) Star Trek (2009)

Mladá a agresivní verze stařičkého motivu, v jehož modernizaci už věřil málokdo.

Technické provedení

Obrazová a zvuková kvalita představuje vedle animáků vrchol současných možností Blu-ray formátu. Star Trek vypadá a zní famózně. Všímejte si hlavně drobných detailů – ať už v audiu v podobě různých kosmických zvuků, nebo ve videu při ohromných bitevních scénách, kde se odlamují droboulinké části lodí. Srdce fanouška vysokého rozlišení plesá.

Tohle jsou ty „drobnosti“, které na DVD člověk nikdy neuvidí. Star Trek má na Blu-ray ve všech okamžicích špičkovou ostrost, výborné svícení zajišťuje jasově vyrovnaný obraz, který známky přeexponování účelově prokazuje jen při objevení zmiňovaného lens-flare. Těžko na téhle prezentaci budete hledat chybičky. Je dokonalá ve všech ohledech.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Star Trek.

Bonusy

Z bonusů budete nadšeni také. Audiokomentář není sice dvakrát povedený, protože se v něm režisér, scenáristé a producenti často překřikují, nebo se smějí interním vtípkům, které samozřejmě obyčejný člověk není schopný rozluštit. Celý komentář je spíš diskuzí, než klasickým vyprávěním o filmu, i přes to se tu dozvíte pár zajímavých detailů (třeba o tom, že úvodní a finální titulky dělal video-mág Adrew Kramer, velmi dobře známý hlavně mladým videoamatérům).

Další dokumenty je možné vidět s dodatečným materiálem, který se spustí při stisku tlačítka enter, pokud se během dokumentu zobrazí znaménko. Osobně mi to přijde otravné, takže jsem ocenil možnost pustit tzv. pody i samostatně.

Star Trek (2009) Star Trek (2009) Star Trek (2009) Star Trek (2009)

Klasické Making of zastupuje čtvrthodinovka „To boldly go“, která toho na svou krátkou stopáž stihne překvapivě hodně. Samozřejmě jsou tu vysvětlována především různá úskalí produkce. Třeba ke kostýmům, maskám, lokacím, castingu nebo designu lodí se vrátíme ještě v samostatných dokumentech (většinou kolem čtvrt hodiny).

V těch se dozvíme, že Abrams preferoval v případě mimozemšťanů spíš masky než digitální efekty, že interiéry lodě (krom můstku) se točily v pivovarech (!), Abrams také prozradí, jak ohromnou romulanskou loď natáčel zevnitř pomocí náročného přemisťování kulis na opravdu malinkém place, jak dosahoval lens flare efektu (nebo jak se točila scéna seskoku padákem – herci jednoduše stáli na parkovišti, za sebou měli zrcadla, která odrážela oblohu a Abrams jen zběsile klepal kamerou. V jednoduchosti je síla.

Pozornost věnujte také „Ben Burtt and the Sounds of Star Trek“, dokumentu o zvukových efektech od člověka, který dělal třeba Hvězdné války. Vysvětlí vám, jak kterých zvuků dosáhl. V sedmi minutách vám pak něco rychle poví Michael Giacchino o skládání hudby.

Devět vystřižených scén (14 minut) si tentokrát nenechte ujít, protože vysvětlují některé drobnosti (třeba jak se Kirkovi podařilo obelstít test na akademii – vtipné!) a rozšiřují děj. Pustit si je lze s komentářem, kde Abrams vysvětlí, proč se do filmu nedostaly. Většinou kvůli tempu.

Ujít si nenechte ani gag-reel, ten má dlouhých sedm minut, ale je vtipně sestříhaný a je na něm vidět, jak skvěle se tvůrci při natáčení bavili. Vedle trailerů je tu ještě HD exklusivní „Starfleet Vessel Simulator“, kde si můžete na 3D modelu vesmírných lodí zoomovat po jejich povrchu a dozvídat se podrobnosti o jejich funkčnosti (třeba o tom, jak fungují motory Enterprise).

Většinou takovým blbůstkám nefandím, tentokrát jsem si ale oblétl obě lodi a přečetl všechny texty. Zajímavé rozhodně jsou.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Star Trek (recenze Blu-ray)

Vložil Ludvic (bez ověření), 14. Leden 2010 - 20:06

Obrázek uživatele Ludvic

Zdravím, opravdu skvělý film, ale jestli to máte taky někdo, co si myslíte o hlasitosti? Mně přijde hrozně nevyvážená, chvílemi není rozumět slova(angl. stopa) a chvílemi rvou uši výstřely(což není od věci ale prostě to spolu neladí).

Re: Star Trek (recenze Blu-ray)

Vložil Ondřej Peterka (bez ověření), 14. Leden 2010 - 23:40

Obrázek uživatele Ondřej Peterka

Taky mi přišel dynamický rozsah zvukové stopy hodně blízko kinomixu. Chce to seřízenou soustavu.. a tolerantní sousedy.. ale pak to stojí za to. Nebo použít nějakou dynamickou kompresi.

Re: Star Trek (recenze Blu-ray)

Vložil Ludvic (bez ověření), 15. Leden 2010 - 14:01

Obrázek uživatele Ludvic

Naštěstí bydlím v domku, ale rodiče bydlí v patře pode mnou a těm skákali skleničky když stříleli phaserem:D No ale zase když mluvili tak bylo sotva slyšet.

Re: Star Trek (recenze Blu-ray)

Vložil Red (bez ověření), 24. Únor 2010 - 0:29

Obrázek uživatele Red

sem nikdy neslysel v realu phaser, ale vzhledem k jeho povaze bych i cekal, ze bude hlasitejsi, nez mluvene slovo v dialogu :D