Spongebob ve filmu: Houba na suchu (mini recenze Blu-ray)

vydáno 3. 7. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, film, recenze, SpongeBob SquarePants: Sponge Out Of Water, Spongebob ve filmu: Houba na suchu

Spongebob ve filmu: Houba na suchu (SpongeBob SquarePants: Sponge Out Of Water, 2015) (Blu-ray)

SpongeBob v kalhotách ve filmu? Ano, už podruhé. A opět je to velká zábava. Tedy pokud víte, do čeho přesně jdete. Pravdou totiž je, že SpongeBob je jedna z největších bizarností, které se pohybují díky příjmu kabelovek i na tuzemských televizích. Humor je ztřeštění, nekorektní, utahující si z popkultury, společnosti, nebo jen z toho, co tvůrcům prostě přijde vtipné. A to vše je zasazeno do příběhu-nepříběhu o přátelství a společném soužití. Na krátké ploše je to legrace veliká a překvapivé je, že SpongeBob funguje i při roztažení na 90 minut.

Tvůrci si v úvodu chytře poradí s diváky-neznalci, jimž celý svět v krátkosti představí spolu s postavami. No a poté se rozjede smršť akce a gagů, jež se neštítí jednoduše ničeho. Naráží se na židovskou držgrešlost, parodují se dobrodružné, komiksové i hororové filmy (zmrzliny z Osvícení nemají chybu!) a v závěru dorazí dokonce i populární „rap battle of history“, v němž si to rozdají racci a delfín z budoucnosti.

Motá se vám teď hlava z toho, co to plácám? A to je jen polovina absurdních prvků, kterými je filmový Spongebob prošpikován od úvodní do závěrečné scény, které od sebe pocitově dělí dobrá půlhodinka. Tvůrci vsadili na opravdu divoké tempo, důsledkem čehož je dosti rozsypaný děj, jenž se dá jen horko těžko nazvat příběhem. Nudit se ale pravděpodobně nezačnete. Stále ale platí, že stejně jako u seriálu musíte mít ke SpongeBobovu univerzu a stylu humoru vztah. Bez něj je to jen místy velmi nevtipný chumel více či méně divných scének, jež se v poslední hodině překlopí do hraného filmu á la Šmoulové. Jen s tím rozdílem, že zde to překvapivě perfektně funguje. Včetně parodie na Avengers!

SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015) SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015) SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015) SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Technické provedení

Další referenční animák? To je ale „překvapení“! Animovaným filmům vysoké rozlišení zkrátka sluší a ačkoli SpongeBob kombinuje 2D animaci s 3D a hranými pasážemi, přesto si za všech okolností hlídá svou suverénní fazónu. V tuzemském balení sice 3D disk na rozdíl od zahraničí nenajdete, i ve dvou rozměrech je ale práce s prostorem úchvatná a v případě dvojrozměrné animace nelze nic namítat. SpongeBob vypadá v podstatě stejně jako v seriálu, jen je na něm v poslední půlhodince vidět nárůst rozpočtu. Syté barvy, ostré hrany, zábavné detaily, to vše je na svém místě. Skvělý je ale i kontrast a kresba, a to i v případě hraných částí.

Zvukově je disk rovněž v pořádku. Popravdě jsem dal při sledování kompletního filmu přednost dabingu, na který jsem zvyklý z televize a minimálně po stránce překladu a namluvení nemám problém. SpongeBob je stále vtipný a díky vysoké kadenci vtipů a rychlosti padajících slov rozhodně doporučuji tuhle volbu, pokud vaše angličtina nepatří mezi nejlepší.

SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015) SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015) SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015) SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Jelikož je ale dabing jen v Dolby Digital 5.1, musíte se smířit s absencí větší dynamiky a detailů, které jsou přítomné u anglického DTS-HD MA 5.1. Ten je samozřejmě naprosto fantastický a už úvodní výlet do džungle s Hambivousem stojí zato. SpongeBob dle očekávání nejvíc útočí na surroundy během akce, vyvážené dialogy jsou přece jen tradiční předností centrálního kanálu. Vše je tedy v naprostém pořádku.

Bonusy

Magic Box doručil na tuzemský Blu-ray kompletní bonusy ze zahraniční edice, takže si fanoušci SpongeBoba, Sépiáka či Patricka mohou vychutnat více než hodinovou nálož, jež je informativní, bláznivá i zábavná jako samotný film.

V nabídce jsou prezentace písniček ve stylu karaoke, hudební video, vystřižené či alternativní scény, ukázky ostatních světových dabingů a dokonce i dvojice podivných dokumentů o odbornících na mořské živočichy, či zcela bizarní krátký film o životě kuchyňské houbičky.

SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015) SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015) SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015) SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Nejzajímavější jsou však zcela jistě dokumenty ze sekce „On the Surface“. V tom prvním – Out of His World – tvůrci hovoří o zápletce pro film, použití hraných pasáží a snaze přinést něco nového pro celovečerní film. Další featurette se věnuje dabérům, kteří asi byli během natáčení kompletně na cracku. A další materiál se zabývá obsazením Antonia Banderase, jenž buď na něčem rovněž jede, anebo se jen zatraceně dobře baví. Zcela bizarní je pak fiktivní segment o návrháři, jenž se specializuje na hranaté kalhoty.

Nějakou opravdu výživnou nálož informací o vzniku filmu tudíž nečekejte. Stejně jako seriál a film, i bonusy SpongeBoba jsou ztřeštěnou sbírkou mluvících hlav, jež se předhání ve fórcích a které uhání od jednoho tématu k druhému, zatímco celek nechávají trochu v dáli.

Filmgame.cz Blu-ray filmu SpongeBob ve filmu: Houba na suchu poskytla k recenzi distribuční společnost Magic Box. Děkujeme. Disk můžete zakoupit v obchodě Filmgame.cz

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

chibi

Vložil happy wheels (bez ověření), 17. Listopad 2018 - 6:29

Obrázek uživatele happy wheels

Your article is very meticulous and impressive for me, I hope to receive more excellent articles.

Re: Spongebob ve filmu: Houba na suchu (mini recenze ...

Vložil games.lol visit us (bez ověření), 26. Listopad 2018 - 12:42

Obrázek uživatele games.lol visit us

Děkujeme za vytvoření článku o filmu Spongebob. Být fanouškem po dlouhou dobu. A jsem nadšený pro nadcházející filmy Spongebob.