Spielberg zaválel! Tintin je pecka se skvělým 3D

vydáno 20. 10. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma 3D, Filmy

Tagy: 3D, Tintin, Tintinova dobrodružství

Ano, proč to tajit. Uplynulo jen pár hodin, co jsme vylezli ze sálu, kde se promítal první animovaný film z rukou Stevena Spilberga, a můžeme říct jediné – Tintinova dobrodružství se povedla víc, než jsme čekali.

TIP: Podívejte se u nás na teaser nebo na trailer ve vysokém rozlišení!

Již z trailerů bylo zřejmé, že se strýček Steven zakousl do belgického novináře s pořádnou chutí a šel ve šlépějích spíše Jamese Camerona nežli Roberta Zemeckise, jehož mrtvolně vyhlížející pohádky nám dlouho hýbaly žlučí. Avšak že si svoji první práci s virtuální kamerou až takhle vychutná? V jeho věku? Inu, klobouk dolů.

Tintinová dobrodružství

Spielberg od samého začátku sliboval dobrodružnou podívanou ve stylu Indiana Jonese, jež bude překypovat realistickými detaily a zároveň si zachová stylizaci Hergého klasických komiksů. A co slíbil i održel, neboť vizuálně je Tintinova cesta za bájným pokladem ohromnou pastvou pro oči, již si budete na Blu-ray s chutí zastavovat, abyste si mohli vychutnat fantastické textury, které jdou dokonce tak daleko, že na rukách Kapitána Haddocka vidíte vylezlé žíly, na kovových dveří rozpadající se lodi kusy rzi a na oblečení trsy vytahané vlny. Dalo by se namítnout, že obzvlášť oči titulního hrdiny zůstávají stále trochu neživotné, avšak podobných chvil je naprosté minimum a navíc je bohatě vynahrazuje celková nabušenost nejen vizuálu, ale i režie.

Spielberg jako by omládnul o dobrých třicet let, když od samého začátku nasazuje ďábelské tempo, které až do konce nepovolí, a hrne před sebou zamotaný příběh, plný hledání indicií a exotických lokací, jako buldozer, jenž se naprosto vymkl kontrole. Do každé scény pumpuje nehorázně velké množství vtipů, což skoro zavání zbytečným plýtváním. Bez ustání ohromuje nejrůznějšími kamerovými kejklemi (styď se, zbytečně usedlý Jamesi Camerone) kombinovanými se střihovými finesami, jež nemají moc daleko ke v tomhle směru nepřekonatelně vychytanému Speed Racerovi. A se 3D zachází natolik fikaně, že vás začně hned mrzet, že hodlá ve svých dalších filmech odložit digitál do skříně a dál točit pokud možno na celuloid.

Tintinova dobrodružství

Prostorovost je totiž bez diskuze skvostná. Spielberg pochopil, že síla „třidéčka“ spočívá hlavně v hloubce obrazu a nikoliv v nejrůznějším vystrkování věcí do popředí, a tak kolem vás od úvodních titulků buduje dokonale vypadající svět, při jehož sledování si začnete po chvíli připadat jako byste vlezli přímo mezi stránky komiksu nebo do videohry. Samozřejmě ale dojde i na pár předmětů strčených skrz plátno, nicméně ani tehdy není 3D efekt extrémně přehnaný, aby se vám stařecké hole a ramena jeřábů snažila vypíchnout oko či urazit hlavu.

Pokud jste tedy váhali, jestli na toho „zrzavýho týpka se psem“ vyrazit do kina, nemůžeme udělat nic menšího, než vám výlet do multiplexu doporučit. Vždyť i český dabing se nečekaně povedl a pro Pražáky i přespolní bude připraven „podtaktovaný“, ale ještě pořád IMAX. Tak alou do kina, u sta mořských tresek!

P.S.: V rámci dětské neděle (23. října) budou v síti kin Cinestar hned dvě dabované předpremiéry. Ve 13:30 ve 2D a v 16:00 ve 3D.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře