Souboj Titánů (recenze Blu-ray)

vydáno 29. 6. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: Blu-ray, Clash of the Titans, DTS-HD Master Audio, film, Souboj titánů, Warner Bros.

Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981) (Blu-ray)

Zatímco lze v kinech narazit na Persea s militaristickým sestřihem Sama Worthingtona, kterak porcuje nadpřirozenou havěť hlava nehlava, studio Warner Bros. využilo příležitosti k oprášení původní verze Souboje Titánů, již si většina dnešních „-cátníků“ pamatuje z odpoledních vysílacích časů na českých televizních kanálech.

Taktika je to zcela logická, neboť takřka jednatřicet let stará reklama na umění stop-motion animace by sama o osobě nalákala ke koupi jen největší nostalgiky a fanoušky fešných kudrlin Harryho Hamlina. Se silnou mediální kampaní, s jakou nový (s)hit Louise Leterriera vlezl do setmělých kinosálů, jsou však vyhlídky na vysoké prodeje alespoň trochu růžovější.

Nechme ovšem prodejnost „modrých placek“ být a přejděme k samotnému filmu.

Ten – jak pravděpodobně víte – vypráví o bájném Perseovi, synu všemocného Dia, jemuž bylo souzeno, aby získal ruku krásné Andromedy a spolu s ní i jedno z řeckých království. Cesta ke štěstí je ale trnitá a Perseus během ní musí překonat nespočet nástrah, jež mu kladou pod nohy nejen sebestřední bohové, nýbrž i mýtická monstra, jimž dělá velkou radost slupnout fešného zbrojnoše, jako dezert po vydatném obědu, anebo ho proměnit v kámen a vystavit si ho ve svém soukromém muzeu.

Souboj Titánů byl již v době svého releasu (čtyři roky poté, co vesmírem poprvé zaznělo bzučení světelného meče) mnohým divákům pro smích, avšak jak se s postupem času ukázalo, film v paměti mnohých zakořenil natolik, až se z něj stala nezpochybnitelná klasika. A je jasné proč.

Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981) Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981) Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981) Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981)

Ano, nebýt mistra rozpohybovaných plastelínových figurek Raye Harryhausena, těžko by si dnes na Souboj Titánů někdo vzpomněl a Hollywood chystal velkolepou trilogii, jež jde (naštěstí) vlastní cestou. Harryhausenova tvorba byla na začátku osmdesátých let kvůli Lucasově ILM považována za zastaralou a Titáni se záhy stali její labutí písní. Byť zatraceně výraznou.

Harryhausen totiž do projektu zapojil všechny tvůrčí buňky a zkušenosti, aby vytvořil neopakovatelnou atmosféru antické pohádky a pokud možno co nejvíce zdokonalil techniky, s nimiž slavil v předchozích letech zasloužený úspěch (novinkou byla například náročná práce se srstí pro dvojhlavá psiska v podsvětí).

A jak je dnes vidno, podařilo se mu to. Souboj Titánů sice vizuálně chřadne, avšak triková složka zůstává magickým způsobem neměnná i v době, kdy letním blockbusterům vládnou jedničky a nuly, s nimiž se dá vykouzlit všelicos, ale málokdy ona hravost, jakou vnášel do filmového průmyslu dnes již značně sešlý milovník všech druhů příšerek a monster.

Hravost a radost z vykonané práce je ze Souboje Titánů vůbec znát na vzdálenost řeky Styx. A to jak v akčních sekvencích, které se neomezují jen na bezhlavé máchání mečem všude okolo, tak ve chvílích, kdy dostávají přednost příběh, postavy a dialogy, jejichž jalovosti (obzvlášť ve spojení s bezkrevně se tvářícím Hamlinem) a naivitě se ovšem museli posmívat i nenároční diváci let osmdesátých.

Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981) Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981) Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981) Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981)

Sekvence s Krakenem, Medúzou, Cháronem a destrukcí města v úvodu však patří i po třiceti letech k tomu nejnapínavějšímu, co lze na televizi sledovat. Dnes možná s lehkým cukáním v koutcích, ale i tak s respektem k filmové historii, která Soubojem Titánů uzavřela jednu velkou technickou kapitolu.

Technické provedení

Souboj Titánů se na obalu chlubí náročným procesem remasteringu, a ač není výsledek dokonalý, je znát, že se Warneři o film (stejně jako o zbytek svých klasik – viz. Čaroděj ze země Oz) postarali lépe než o klasický katalogový titul.

Snímek samozřejmě ani zdaleka nevypadá jako nejnovější tituly, avšak filmový master v laborce podstoupil alespoň částečnou očistu, a tak na něm najdete minimum špíny a škrábanců, které nejsou u starších titulů ničím neobvyklým. Bohužel se ale nepodařilo odstranit více či méně výrazné fialové skvrny, jimiž je obraz místy vybaven nejen na krajích, ale i ve svém středu (titulkové přelety přes hory), což trochu zamrzí.

Pro někoho by mohlo být problematické i filmové zrno, jež je všudypřítomné a v některých pasážích (tunely vedoucí k Medúze) překračuje únosnou mez, kdy přestá fungovat jako prvek filmovosti a začíná jednoduše rušit. Na druhou stranu je pozitivní, že se úpravy obrazu obešly bez jakékoliv účasti DNR a Edge Enhancement filtru. Tvůrci tak i přes některé problematické pasáže zachovali původní podobu filmu, za což si zaslouží jedině pochválit.

Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981) - Blu-ray video bitrate

O něco hůř se pak dívá na poněkud vybledlou černou, jíž dělá doprovod i slabší vykreslení stínů, u nichž není neobvyklé lehké slévání. Kontrast, ostrost a podání barev (obzvlášť pleťovky jsou přirozené) jsou však naprosto v pořádku, a pokud se smíříte s tím, že transfer (1080p/VC-1) zobrazuje trikové nedostatky (mizerně naklíčovaná pozadí bolí) o poznání více než DVD, neměli byste při sledování Titánů na Blu-rayi v žádném případě trpět. Co zdroj nabídl, to je pravděpodobně v plné parádě na disku.

Ostudu si přitom neutrhlo ani audio. Warneři měli z časem zaváté DVD edice k dispozici klasické Dolby Digital 2.0, nicméně pro Blu-ray vznikl nový mix, jenž sice zůstal u dvou kanálů, avšak poskytuje velmi dobře znějící DTS-HD Master Audio.

To vyniká hlavně v momentech, kdy se reproduktory prohání výtečný soundtrack Laurence Rosenthala, avšak je třeba dodat, že zvukové efekty (Bubovo pípání, Pegasovo máchání křídel, chřestění Medúzina ocasu) jsou povětšinou krásně výrazné a dialogy nepostrádají čistotu, ani srozumitelnost. Menší problém jsem měl snad jen s Olivierovým projevem, který je ve srovnání s českým dabingem (Dolby Digital 2.0) v podání Vladimíra Moravce opravdu slabý.

Dabing je jinak původní televizní (žádný jiný neexistuje), jehož kvality jsou podle mého nejen srovnatelné, ale v mnoha scénách i citelně větší než v případě originálu. A to i navzdory slabšímu mixu, který mi připomínal spíše mono než stereo.

Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981) Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981) Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981) Souboj Titánů (Clash of the Titans, 1981)

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Souboj Titánů.

Bonusy

Bonusová nabídka skýtá zdaleka nejmenší požitek. Zatímco americká edice v digibooku svého majitele opíjí efektním knižním zpracováním s fotkami, poznámkami atd., český plasťák má pouze klasickou softwarovou výbavu.

Jako první na vás po vložení disku vybafne zoufalý Featurette představující nové filmové zpracování, a je jen dobře, že je možné ho přeskočit, neboť kdo by se chtěl ohlížet za Leterrierovým autorským výbuchem (studio film přestříhalo podle svého), jenž fanouška originálu přivádí na pokraj totálního znechucení a infarktu.

Ve statickém menu se poté nachází už jen dva dokumenty, jejichž hlavní hvězdou je sám animátorský guru Harryhausen. V prvním, klasickém interview, se vyjadřuje ke své lásce k animaci, fascinaci fantasy žánrem, tvorbě příběhu pro film, výběru lokací, castingu i k některým zapeklitým rozhodnutím, jež bylo třeba narychlo provést, avšak zkrácená stopáž nedovoluje nikterak vyjet mimo koleje povrchního tlachání. Což je o to smutnější, že je z rozhovoru cítit, že byl původní materiál mnohem hutnější.

Bez výjimky to samé platí i o druhé „fíčuře“, v níž Harryhausen popisuje vznik a záludnosti tvorby jednotlivých monster od zákeřného Caliba přes Medúzu až k majestátnímu Krakenovi. Slabých deset minut ovšem ani tentokrát (každá postava dostane zhruba minutu) k oslnění nestačí.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Souboj Titánů k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Souboj Titánů (recenze Blu-ray)

Vložil Petr (bez ověření), 29. Červen 2010 - 21:13

Obrázek uživatele Petr

doporučuji všem vybodnout se na naší distribuci a koupit US edici v digibooku, krásné balení a má také CZ dabing i titulky, takže proč váhat

Re: Souboj Titánů (recenze Blu-ray)

Vložil Josef (bez ověření), 1. Červenec 2010 - 9:20

Obrázek uživatele Josef

a pujde to u nas prehrat ? neni to region A ? diky za odpoved ;-)

Re: Souboj Titánů (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 1. Červenec 2010 - 12:05

Obrázek uživatele d.f.h

Jsou to Warneři, ti nic regionálně nekódují. Takže ano, přehrát to půjde :-)