Sony v rozpadu: Soustředit se bude na filmy a PlayStation

vydáno 20. 2. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Glosy | téma Televizory, Mobilní telefony, Ze světa | 1 komentář

Tagy: BRAVIA, PlayStation, Sony, xperia

Říká se, že na každém šprochu je pravdy trochu. A v případě Sony to platí dokonale. Když před časem unikly ven informace, že Japonci zvažují prodej své televizní a mobilní divize, kdekdo se smál, že to by si CEO Kaz Hirai nedovolil.

Včera však právě Hirai potvrdil, že se prodejemi obou divizí bude v následujících měsících zabývat a v mezičase je postaví „na vedlejší kolej“. Na té už televize jsou od loňského roku, přesto však letos přišly se zajímavými novinkami v podobě Android TV. Nyní se k nim přidá i mobilní divize, jež sice vlastní skvělé kousky jako Xperia Z3 a Z3 Compact, ale nevykazuje dostatečný obrat. Mobilní divize je dlouhodobě silně ztrátová a Hirai se definitivně rozhodl, že hodlá useknout všechny končetiny, z nichž může firma dále ekonomicky krvácet. Tedy, spíš je zatím začne pomalu pižlat a pokud se nestane zázrak a jednotlivé divize se nezmátoří, půjde vše pryč. Stejně jako počítačová divize VAIO.

Sony

Je to moudré rozhodnutí? Těžko říct. Hirai si určitě dovede spočítat čísla a pokud Sony nehodlá do budoucna lít peníze do černých děr, zmenší objem výroby o několik nadbytečných modelových řad a zároveň zachová kvalitu, mohly by se přinejmenším náklady zmenšit dostatečně na to, aby se jednotlivé části vydaly směrem k světlejším zítřkům.

Z hlediska fanouškovského je to však smutný pohled. Sony léta patřila mezi silné značky, které se snažily určovat směr a přicházet s novinkami. Jenže od dob Walkmanu firma v audio-video sekci ničím výrazně nezaujala a její vysoké ceny, popřípadě softwarový balast odradili spoustu potenciálních zákazníků ke korejské konkurenci. I dnes se traduje, že se u Sony platí především za značku, ale jinak člověk dostane to samé, co o dům vedle. A s takovým renomé se firmě vydělává těžko. Byť má skvělé telefony, velmi dobré televize a i tlačenka Hi-Res audia je nesmírně sympatická.

Základní balíček PS4

Je paradoxní, že firma, která měla původně herní odvětví jen jako „vedlejšák“, se o něj chce nyní naplno opřít. A to jí dýchá za zády Microsoft, jenž ještě ani zdaleka neřekl poslední slovo. A co dál? Prý filmová produkce. A to Sony Pictures už léta hledá pořádný hit a za poslední měsíce má na triku především průšvih s hackem svých serverů a kompletní rozložení silného spidermanovského brandu. A že se budou nadále vyrábět senzory do iPhonů? Zajímavá vyhlídka. Ovšem jen do chvíle, než Apple ohlásí, že si senzory sežene jinde, anebo si začne vyrábět svoje. To už by Hiraiovi a spol. mnoho nezbylo.

Situace Sony je nyní každopádně kritická a její prezident nepůsobí dojmem, že má závratně spasitelský plán. Spíš se snaží ze zaplavené lodi vylívat vodu nouzovým kyblíky, zatímco nám nezbývá než si těch pár dobrých kusů japonské techniky jít koupit do obchodů. Kdo ví, za dva roky se může jednat o raritní kousky.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Glosy

Komentáře

Re: Sony v rozpadu: Soustředit se bude na filmy a ...

Vložil Marek (bez ověření), 20. Únor 2015 - 15:44

Obrázek uživatele Marek

Konečně :-) Alespoň si Péťa Semecký koupí pořádnou mašinu :-P