Sony posouvá internetovou televizi do jiné dimenze

vydáno 26. 10. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Televizory

Tagy: Android, Android Market, Facebook, Google, Google Chrome, Intel Atom, Internet TV, Sony, Sony Internet TV, Twitter, VoD, VoI

Sony - logo

Internetová konektivita moderních televizorů byla dosud omezená jen na některé aplikace (jako třeba Viera Cast od Panasonicu), ve kterých se uživatel mohl pohybovat jen do té míry, do jaké mu to určený software povoloval. Naprosto volný přístup na internet ale nikdy nedostal (a když už ano, s klasickým TV ovladačem byl pohyb po něm naprosté utrpení).

Sony se tento nedostatek snaží změnit a to pomocí operačního systému Android od společnosti Google, který hodlá integrovat do nové modelové řady televizorů s jednoduchým názvem Internet TV.

Android jsme donedávna vídali jen na chytrých mobilních telefonech (operační systém iPhonu se vedle něj může jít zahrabat), poslední dobou se tento systém ale rozšiřuje také do „padů“ (viz např. IFA 2010: Samsung ukazuje, jak si zpestřit život), využití v dalších sférách mediální techniky se pak přímo nabízí.

Od Sony je jeho integrace každopádně docela překvapivým krokem, zvlášť vzhledem k tomu, že jí máme zafixovanou jako hrabivou společnost, která si do ničeho nenechává kecat a všechno si dělá sama (a po svém). Operační systém od třetí strany je trochu překvapivý, ale překvapení je to milé.

LCD televizor SONY NSX-24GT1 s Internet TV

Uživatelům dovolí kompletní „požitek z internetu“, v Androidu bude nainstalovaný plnohodnotný browser Google Chrome a když ho bude uživatel chtít spustit – a to je jeden z ohromných kladů této modelové řady – nebude ani muset opustit samotné televizní vysílání. Jednoduše se mu přesune do menšího okna.

Internet TV od Sony v sobě bude mít integrovaný procesor Intel Atom (známý z netbooků), který se postará o veškeré výpočty, televize navíc bude mít i „pevný disk“, na který se vejde 8 GB dat.

To nejlepší vám Sony dá přímo do ruky – úplně nový ovladač, který připomíná spíš klávesnici po brutální dietě, než klasické dálkové ovládání. Má totiž plnohodnotnou QWERTY klávesnici, se kterou bude psaní internetové adresy (jako třeba hdmag.cz) úplně snadným úkonem. Přiznejme si, že naklikávat písmenka na obrazovce pomocí směrového tlačítka ovladače bylo vždycky nervy drásající činností.

Blu-ray přehrávač SONY NSZ-GT1 s Internet TV

Našeho trhu se to sice netýká, Internet TV ale bude mít také schopnost vyhledávat pořady nahrané na DVR, prohledávat programy a skvělou práci se sociálními sítěmi. V rámci jednoduchého prostředí to bude opravdový posun v uživatelské přívětivosti.

Ale nelekejte se, že by Internet TV nebyla pro český trh atraktivní. Někdy na začátku roku se zpřístupní i pro „soňácký Android“ Google Android Market, tedy obdoba Android Marketu pro mobilní platformu. V jeho rámci si pak bude uživatel moct stahovat a instalovat aplikace, které napíšou softwaroví maniaci.

Co to znamená? Dokud nevyzkoušíte Android Market na mobilech, asi to nikdy nezjistíte. Ale ve zkratce – možnost mít software pro správu televizních programů, možnost integrace internetových služeb (VoI, VoD apod.) rozšíření internet browsingu, sledování sportovních výsledků, jednoduché hry (zdravíme pokerové maniaky) ještě větší integrace se sociální sítí a tak dále a tak dále. Vlastně to samé, co na počítači.

Dálkový ovladač SONY NSG-MR1 - Internet TV

Dřív jsem nad internetovými televizemi kroutil hlavou, teprve teď ale – minimálně ty od Sony – začínají být zajímavé. Člověk už nebude muset mít na klíně notebook (nebo ještě hůř – chodit ke stolnímu počítači), pokud se bude rychle chtít kouknout na skóre svého oblíbeného hokejového klubu, zkontrolovat přátele na Facebooku, kouknout na Twitter feed HDmag.cz

Prostě to jen naklepe na vymazlený ovladač a koukne z pohodlí gauče.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře