Sony po 40 letech končí s Betamaxem

vydáno 27. 11. 2015 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Foto a video | 1 komentář

Tagy: Betamax, MicroMV, retro, Sony, VHS, videokazeta

Chcete-li ještě dnes zažít pořádné retro, zajeďte si do Japonska. Ale musíte to stihnout do března. Tehdy totiž místní gigant Sony přestává prodávat kazety Betamax.

Kazety formátu Betamax, které v Japonsku poměrně úspěšně (a jinde zcela neúspěšně) konkurovaly formátu VHS, byly na trhu dlouhých 40 let. V sedmdesátých letech proběhla tzv. válka formátů, která se týkala hlavně trhů ve Spojených státech a západní Evropě a kterou na plné čáře vyhrál právě formát VHS. Z velké části proto, že v USA se v tomto formátu (v systému NTSC) prodávaly kazety se 120minutovou hrací dobou, na něž se už zpočátku dal nahrát téměř jakýkoliv celý film. Betamax zvládal jen 60 minut. Byť se to později zlepšilo, Sony Betamax už náskok VHS dohnat nedokázal.

V Japonsku však tento formát tomu (u nás) klasickému poměrně dobře konkuroval, jinak by Sony ani nemohlo pokračovat v prodeji spotřebního materiálu až dodnes. Do doby digitálních 8K formátů. Zodpovědní členové managementu si ale řekli dost a nejspíše v naději na vyprázdněné sklady dali zarytým fanouškům Betamaxu ultimátum do března 2016, kdy přestávají prodávat kazety v tomto formátu a další příslušenství včetně například čistících kazet (nostalgickou slzu teď asi zamáčkli i tuzemští fanoušci konkurenčních VHS). Společně s Betamaxem mimochodem končí i kazety pro videokamery formátu MicroMV.

Zdroj: Engadget

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Sony po 40 letech končí s Betamaxem

Vložil Anonym (bez ověření), 5. Leden 2016 - 12:23

Obrázek uživatele Anonym

No co já vím, tak za neúspěchem Betamaxu mohlo spíš to, že Sony nepovolila distribuci porna :D