Sony PlayStation 3 umí střihat video

vydáno 8. 7. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Přehrávače, IT a software | 3 komentáře

Tagy: 480p, DivX, DVB-T, firmware, MPEG-4 AVC, PlayStation 3, PlayTV, PS3, Sony, tuner, XMB

…tedy tak trochu. Obzvlášť majitelé tuneru PlayTV musejí při čtení tohoto nadpisu jásat, ono to ale ve skutečnosti není zas tak žhavé. „PéEsTrojka“ se sice s příchodem nového firmwaru střihat naučila, ale bohužel je dost vybíravá a ochotu pustit se do střihových změn videí má jen v málo případech. My jsme tuhle vychytávku narychlo vyzkoušeli a tak můžeme už teď říct: Buďte v klidu, žádná sláva se nekoná.

Sony PlayStation 3 - video editor

Možnost střihat video konzoli PlayStation 3 chyběla jak sůl. Majitelé zmiňovaného PlayTV, s jehož pomocí je možné nahrávat a ukládat videa z DVB-T vysílání (tedy ze všech free-view stanic v českém éteru, včetně těch zkušebních v HD), by možnost drobné úpravy jistě uvítali.

Pokud totiž v době nahrávání nesedí u televizoru, aby manuálně odstartovali a ukončili nahrávání, časovač to za ně udělá s velkými rezervami, a tak ve výsledném videu přebývá stopáž plná reklam a ukázek – o reklamách v rámci pořadu pak ani nemluvě.

Sony PlayStation 3 - video editor

Jedinou možností, jak se tomu vyhnout, dosud bylo jen zkopírování na externí disk a složité střihání na vlastním počítači. To ale každý umí a ne každý na takovou akci disponuje technickými prostředky.

S příchodem firmwaru 3.40 se v Playstationu objevila možnost střihu v jednoduchém editoru. Pokud ho chcete vyzkoušet, stačí kliknout na ikonku, která se v XMB objeví pod sekcí Video, nechat PS3 stáhnout a nainstalovat 44 MB velký soubor a tradá: PlayStation 3 umí střihat. Tedy jak se to vezme. Pro majitele PlayTV se – minimálně na základě našich rychlých poznatků – moc nemění.

Sony PlayStation 3 - video editor

Proč? Ono je to jednoduché: Zřejmě ze strachu, že budou uživatelé ilegálně šířit autorský obsah, tvůrci softwaru zakázali střih autorsky nebo jinak chráněných videí. To jsou všechna videa, která jste doteď měli nahraná na interním disku (nezkoušeli jsme videa nahraná z kamery) a bohužel i všechna videa, která zkopírujete z Knihovny PlayTV do XMB (tedy všechny nahrávky).

Vyzkoušeli jsme do střihového editoru propašovat jak SD záznam televizního vysílání, tak pseudo-HD záznam z Prima HD (jiný HD kanál autor bohužel nepřijímá). PlayStation při pokusu o střih takového videa suše oznámí, že nemůže pracovat s videem nahraným před updatem firmware nebo s videem chráněným autorským zákonem (PlayTV tedy soubory očividně nějak označuje).

Sony PlayStation 3 - video editor

Majitelům PlayTV tedy opět zůstává jediná možnost, jak své nahrávky zpracovat: Editovat je na počítači, což je bohužel zbytečně komplikovaný proces. K čemu tedy střihový software v PlayStation 3 vůbec je?

Povedlo se nám na něm střihnout klasické DivX video, které jsme zkopírovali z externího harddisku. K tomu střihu se ještě vrátíme, ať máte alespoň rámcovou představu. Nejdříve ale zpátky k autorským právům.

Sony PlayStation 3 - video editor

Jediné logické vysvětlení toho, proč Sony zakázalo střih nahrávek z PlayTV, je hrozba sdílení. Jakmile si člověk v Evropě a čerstvě i v Japonsku, kde mají svou vlastní verzi PlayTV, nahraje nějaký pořad, tak hrozí, že poruší autorskou licenci, když ho bude dál šířit. Samozřejmě to můžeme provést pomocí počítače, což už by nebyl problém Sony.

Problém Sony je to ale v okamžiku, kdy po dokončení střihu program krom uložení nabídne video nahrát na web a dále ho sdílet s přáteli. Při nahrávce z rodinné oslavy pohoda, při sdílení včerejšího megafilmu na Nově už nic, co by si neříkalo o průšvih. Sony se tomu tedy vyhýbá jediným logickým způsobem, o kterém už jsme si pověděli: Střih takového videa prostě nepovolí.

Sony PlayStation 3 - video editor

Otázkou, kterou si teď asi pokládá většina uživatelů se zdravým rozumem, je – nebylo by snazší prostě jen zakázat sdílení? Upřímně, kdybyste si měli vybrat, jestli zbavit včerejší nahrávku reklamních bloků a přebytečné stopáže před a za videem, nebo jestli sdílet nějaké praštěné video, volba by to byla velmi snadná, ne? Pro nás určitě.

A co tedy střih samotný? Sony bohužel nikde v rámci XMB ani samotného editoru neuvádí, jaké formáty program podporuje (logicky se dá vyvodit, že by to měly být všechny, které PlayStation 3 přehrává), o konkrétní podpoře ale klidně můžete debatovat v rámci diskuze k článku.

Sony PlayStation 3 - video editor

Důležité je, že střih jako takový je velmi jednoduchý proces, kdy má člověk na výběr čtyři možnosti: Vystřižení sekvence od stanoveného bodu A po stanovený bod B, zrychlení nebo zpomalení playbacku (k čemu? … toť otázka!), možnost pustit do klipu hudbu (původní zvuk zůstane v jejím pozadí, ale značně ztišený) a možnost vložit do videa text (velikost a podobné vlastnosti lze upravit). Samozřejmě se dají i spojovat různá videa a dále s obsahem manipulovat, tenhle základ je ale důležitý.

Export dvacetiminutového videa v DivX hluboko pod standardním SD (kolem 120 MB) trval čtvrt hodiny při všech zmíněných úpravách a po zkompletování program nabídl uložení do XMB, nebo sdílení přes internet. Problém? Vlastnosti videa nelze nastavit, takže vyleze v AVC ve 480p. Takže si střih HD nahrávek z kamery můžeme vlastně strčit za klobouk.

Sony PlayStation 3 - video editor

K čemu nám takový software zatím je? Správně, k ničemu. Doufejme, že se Sony poučí a v rámci příštích updatů umožní trochu větší množství uživatelské svobody, zatím je to jen pokus o uspokojení, který těžce nevyšel.

Zkuste se o své případné poznatky podělit v diskuzi, my to s video editorem v PS3 zkusili jen narychlo.

Sony PlayStation 3 - video editor

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Sony PlayStation 3 umí střihat video

Vložil wasill (bez ověření), 9. Červenec 2010 - 9:07

Obrázek uživatele wasill

Já jsem zkoušel několik záznamů z PlayTV a taky to nešlo – i se staršími soubory než firmware 3.40. Je to škoda. Reklamy my ani tolik nevadí, dají se snadno přeskákat díky náhledům vyvolaným čtverečkem, ale mám v PlayTV několik souborů větších než 4 GB (v podstatě cokoliv do má víc jak hodinu) a ty kvůli omezení FAT 32 u externích zařízení z PS 3 nedostanu. Podle mě je to tam hlavně kvůli kamerce PlayStation Eye a vlastním videím, zkusím si s tím pohrát a dám vědět.

Re: Sony PlayStation 3 umí střihat video

Vložil th0ca (bez ověření), 9. Červenec 2010 - 11:11

Obrázek uživatele th0ca

panove v Sony mysli tak, jako kdyz se levou rukou pres hlavu clovek skrabe na pravym uchu, proste uplne naprd =).

Re: Sony PlayStation 3 umí střihat video

Vložil RadekLudva (bez ověření), 9. Červenec 2010 - 13:13

Obrázek uživatele RadekLudva

Sony jako vždy vypustilo do světa absolutně zbytečnou fíčuru, když miliony uživatelů čekají na něco užitečnějšího…