Sony NEX-VG10E - další vývojový stupeň pro videokameru

vydáno 2. 8. 2010 | autor Sony | sekce Tiskové zprávy | téma Foto a video | 1 komentář

Tagy: A-mount, APS-C, AVCHD, BIONZ, bokeh, CMOS, E-mount, ECM-CG50, Exmor APS HD, Full HD, Handycam, JPEG, LA-EA1, LCS-VCD, Memory Stick PRO Duo, NEX-VG10E, NP-FV100, OSS E, Quad Capsule Spatial Array, Sony, SteadyShot, TruBlack, videokamera, Xtra Fine LCD

Sony - logo

Sony ve světové premiéře odtajnila HD videokameru s výměnnými objektivy určenou pro běžné spotřebitele.

Handycam® NEX-VG10E zaznamenává Full HD video v kvalitě velkých filmových pláten a kombinuje je se stereo zvukem velké hloubky.

Přístroj je dále vybaven:

  • 14,2 MPix CMOS senzorem Exmor™ APS HD (asi 19,5× větším než mají běžné kamery), který se stará o skvělé snímky s možností rozostření pozadí
  • Bajonetem pro výměnné objektivy typu E-mount a A-mount a pro optiku z řady digitálních zrcadlovek α (s použitím adaptéru)
  • Kvalitním zvukem zajištěným čtyřmi stereo mikrofony a technologií Quad Capsule Spatial Array
  • Vstupem na externí mikrofon
  • Elektronickým hledáčkem i Xtra Fine LCD monitorem o úhlopříčce 7.5 cm (3")
Sony Handycam NEX-VG10E

Po dvaceti pěti letech neustálého zlepšování přístrojů řady Handycam® přichází Sony s typem NEX-VG10E – první kamerou s výměnnými objektivy určenou pro běžné spotřebitele. Je to také první Handycam® vybavený velkým čipem typu Exmor APS HD CMOS, který dovoluje vytvořit i filmově působící rozostřené pozadí.

Díky této a podobným kreativním možnostem zaujme NEX-VG10E hlavně zanícené video nadšence a fotografy, kteří dobře vědí, že s běžnými kamerami nelze podobných efektů docílit.

Nový Handycam® je kompatibilní s vysoce kvalitními objektivy typu E-mount, takže nabízí podobné tvůrčí možnosti, jako mají fotografové využívající digitálních zrcadlovek. Kromě 3 objektivů „éčkové“ řady jenž jsou momentálně k dispozici, mohou majitelé NEX-VG10E využívat s adaptérem LA-EA1 i širokou nabídku objektivů s A-mount bajonetem od zrcadlovek α.

V nabídce jsou mnohokrát oceněné objektivy řady G, portrétové objektivy s pevnými ohnisky, makro objektivy i ty s velkou ohniskovou vzdáleností – super telefota. Díky nim filmaři získají absolutní svobodu při objevování tajů filmového světa a vytváření svých děl.

Sony Handycam NEX-VG10E

Srdcem přístroje NEX-VG10E je 14,2 Mpix CMOS senzor Exmor™ APS HD, který během zpracování a ukládání videa a fotografií spolupracuje s výkonným procesorem Sony BIONZ™. Zabudovaný APS-C čip je asi 19,5× větší než ty v ostatních videokamerách, což umožňuje nastavení malé ohniskové hloubky.

Kameramani s ní docílí efektu známého z velkých pláten, kdy je děj ostrý pouze vpředu a pozadí je zajímavě rozostřené (tzv. bokeh). Možnost vytvářet přístrojem NEX-VG10E fotografie připomínající kvalitou ty ze zrcadlovky znamená hlavně to, že video nadšenci nemusí používat žádné další technické vybavení.

HD Video v kvalitě 1920×1080 je ukládáno v AVCHD™ formátu při maximálním datovém toku až 24 Mbp/s zaručujícím dokonalý detail i jas. Narozdíl od fotoaparátů včetně moderních digitálních zrcadlovek podporujících natáčení HD videa, nemá Handycam® žádná omezení týkající se délky natáčení nebo kontinuálního snímání.

Do přístroje vložíte paměť v podobě Memory Stick PRO Duo™ nebo SD karty a můžete začít ukládat data ve formě Full HD videa či JPEG snímků. Obojí lze snadno přetáhnout do PC a tam je později editovat.

Kamera NEX-VG10E bude v základním kitu nabízena s objektivem OSS E rozsahu 18–200 mm světelnosti F 3.5–6.3, který má výkonný 11× plně stabilizovaný zoom. Tento kvalitní objektiv řady E-mount je speciálně upravený pro záznam videa, což se pozná na lehce jdoucím a extrémně tichém autofocusu i ovládání clony.

Sony Handycam NEX-VG10E

Zabudovaná optická stabilizace SteadyShot zajišťuje krásně ostré záběry i při snímání ruky. Při nejširším ohnisku je dokonce schopná vyrovnávat a eliminovat houpavé pohyby při natáčení za chůze. Objektiv je vybaven kruhovou irisovou clonou vhodnou pro záběry s malou hloubkou ostrosti, která se hodí jak během filmování tak při pořizování statických záběrů.

Kvalitě obrazového záznamu přístroje NEX-VG10E odpovídá samozřejmě i dokonalý zvuk. Zajišťuje ho stereo mikrofon Quad Capsule Spatial Array s výkonnými algoritmy kombinujícími signály ze čtyř směrových mikrofonů. Výsledkem je křišťálově jasná kvalita zvuku přicházejícího z různých stran.

Umožňuje filmařům zachytit nejen ozvučení objektu, který právě natáčejí, ale i vzdálenější a potlačenější zvukovou kulisu. Tělo přístroje NEX-VG10E má navíc zabudovaný konektor pro připojení externího stereo mikrofonu a vstup pro sluchátka potřebná ke kontrole zaznamenané audio stopy.

7,5 cm velký LCD displej typu Xtra Fine nabízí nejen foto-realistické rozlišení 921k bodů, ale i technologii TruBlack™ pro detailní, vysoce kvalitní sledování nahrávek i nastavení menu. LCD monitor doplňuje elektronický hledáček s rozlišením 1152000 bodů ideální pro snadnou kompozici záběrů. Hledáček je navíc úhlově nastavitelný a lze s ním bez problémů pracovat i za vysokého denního jasu.

Sony Handycam NEX-VG10E

Navzdory širokým tvůrčím možnostem, které se tolik vymykají běžným kamerám používaným v oblasti spotřební elektroniky, si s přístrojem NEX-VG10E snadno poradí i filmový začátečník.

Nejenže má nový Handycam® malou praktickou velikost, ale ovládací prvky jsou ergonomicky umístěné tak, aby se uživatel dostal co nejjednodušeji do menu přístroje a provedl všechna potřebná nastavení. Vyspělejší kameramani ocení možnost přesného manuálního ovládání clony, časů i vyrovnání bílé.

Široká řada příslušenství zahrnuje pistolový mikrofon ECM-CG50, který přesně pasuje do kolejniček na těle Handycamu®. Mezi několika druhy bateriových zdrojů je i velkokapacitní NP-FV100, se kterým můžete bez přerušení pořídit až 330 minut HD záznamu. K přístroji si lze také dokoupit měkký ochranný obal typu LCS-VCD.

Full HD camcorder Handycam® NEX-VG10E s výměnnými objektivy bude v prodeji od září 2010.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

Re: Sony NEX-VG10E - další vývojový stupeň pro ...

Vložil Anonym (bez ověření), 8. Srpen 2010 - 20:54

Obrázek uživatele Anonym

výrobek na mě budí dojem: nákladný systém pro amatéry, který umožňuje plýtvat penězi za drahé objektivy, který pak uloží zaznamenané video v prokládaném paskvilu, jež je následně složen divákovy v „mazaninu“, jejíž ostrost je na míle vzdálena opravdovému full hd progresivnímu záznamu.

PS: tento příspěvek chápejte jako boj proti tomu prokládanému (v dnešní době ) nesmyslu, který vznikl v pravěku televizního vysílání, jako kompromis tehdejším technologickým možnostem a jenž Sony udržuje při životě ze všech firem nejvíc a jelikož tenhle výrobek opět nahrává pouze prokládaně, bez možnosti výběru, ačkoliv nám tvůrci standartu bluray na příštích několi desítek let „velkoryse“ umožnili uchovávat video záznam aspoň v ušmudlaných 24 snímcích za sekundu opravdového full hd rozlišení, tak se mě ten výrobek vůbec nelíbí.