Sony krvácí: Spekuluje se o prodejích mobilní i televizní divize

vydáno 23. 1. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Televizory, Mobilní telefony, Ze světa | 8 komentářů

Tagy: BRAVIA, PlayStation, PS4, Sony, xperia

Hi-Res audio, PlayStation, Bravia, Xperia… Jestli má nějaký výrobce globálně známou snad jakoukoli část svého byznysu, je to právě japonský gigant Sony. Ten se navíc v posledních letech zmátořil a aktuálně nabízí opět špičková zařízení ze segmentu hudby, domácího kina, mobilních zařízení a samozřejmě i videoherní zábavy.

Jenže jediné odvětví, které aktuálně Sony vynáší, jsou právě videohry, a i tady začíná konkurenční Microsoft pomalu dotahovat ztrátu díky neustálému zlevňování svého VHS rekordé… pardon… Xbox One. V ostatních položkách je Sony ztrátová a není se co divit. Ceny jsou oproti konkurenci vždy o fous vyšší a ačkoli kvalita použitých materiálů, design a častokrát i vnitřnosti patří mezi to nejlepší na trhu, zákazníci vcelku logicky inklinují ke zboží srovnatelné kvality, ale s nižší cenovkou.

Sony Xperia Z3 - skvělý stroj, který je ale ve ztrátách

Sony se takto kupříkladu vůbec nedaří v mobilní divizi, kde aktuálně ovládá jen 4 procenta trhu za Číňany a Korejci. A když vás předběhne Samsung, Apple, LG, Lenovo, Xiaomi i Huawei, jste v docela zásadním průšvihu. A o moc lepší není situace ani v případě televizí Bravia, kde Sony nyní mile překvapila svými novými sériemi s Android TV, ale prodeje z předchozích let byly natolik tristní, že firma musela několikrát propouštět.

A tak se nyní spekuluje, že Sony hodlá v letošním roce dříve či později nastalou situaci řešit, přičemž možností je hned několik. Může se snížit objem produkce (všimněte si, že Sony již nedistribuuje desítky modelů telefonů, ale na náš trh se dostane jen vlajková loď a pár levnějších modelů), propouštět (aby ve fabrikách ještě někdo zbyl, že?), anebo prodávat.

Android TV

Ano, nejnovější spekulace agentury Reuters mluví dokonce i o tom, že by Sony mohlo po vzoru nepříliš úspěšného, ale taktéž technicky vyspělého VAIO za Braviemi a Xperiemi přestřihnout drát. A to buď kompletně prodejem značky. Anebo částečně navázáním spolupráce se silným partnerem. Takže v podstatě stejně jako když v mobilní divizi fungovala spolupráce Sony s Ericssonem.

Sony samozřejmě oficiálně žádné ze spekulací nepotvrdila. Ekonomické výhledy na letošní rok však mluví jasně. Ač Sony vyrábí skvělé hračky, musí je začít prodávat lidem, protože prodeje v Japonsku dnes jednoduše nestačí a především v USA je Sony s výjimkou PlayStationu s prodejemi na štíru. Z dlouhodobého hlediska se nicméně prodej značek jeví jako nepravděpodobný. Ostatně jedna věc je prodat VAIO, které nikdy nebylo tažným koněm. Ale zbavit se televizní výroby a mobilů, které jsou aktuálně nejžádanějšími kusy elektroniky, to by za pár let nemuseli mít Japonci ani co nabídnout. A ne, hezoučké 4K sportovní kamery věc nezachrání. Ani když je bude na CES propagovat sám velký Tony Hawk.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Sony krvácí: Spekuluje se o prodejích mobilní i ...

Vložil Apofis (bez ověření), 24. Leden 2015 - 2:50

Obrázek uživatele Apofis

Bože to je zase objektivní reportér. Sere Tě že máš doma všechno od Sony a tvůj mazel je na tom tak blbě že budeš pomlouvat lepší konkurenci. Kde jsi vyčetl že Sony je kvalitativně lepší než ostatní???

Re: Sony krvácí: Spekuluje se o prodejích mobilní i ...

Vložil Psema (bez ověření), 26. Leden 2015 - 14:30

Obrázek uživatele Psema

Jenom drobná technická, pánové? Kde se článek opírá o konkurenci, resp. ji pomlouvá, nebo říká, že je Sony kvalitnější? :D

Ten článek je spíš o tom, že Sony má marketing a cenovou politiku nastavenou úplně blbě a očividně moc netuší, co dál.

Re: Sony krvácí: Spekuluje se o prodejích mobilní i ...

Vložil Apofis (bez ověření), 26. Leden 2015 - 16:39

Obrázek uživatele Apofis

Bože napíše to a neví co píše – „Jenže jediné odvětví, které aktuálně Sony vynáší, jsou právě videohry, a i tady začíná konkurenční Microsoft pomalu dotahovat ztrátu díky neustálému zlevňování svého VHS rekordé… pardon… Xbox One.“ Kdybyste se trochu zajímal o věci kolem sebe a ne jen o odpadlé Sony tak by jste věděl že ten podle vás VHS teď bude PS4 válcovat s příchodem Dx12

Re: Sony krvácí: Spekuluje se o prodejích mobilní i ...

Vložil mhs (bez ověření), 27. Leden 2015 - 11:53

Obrázek uživatele mhs

jasne a k tomu low textury v 900p a 25fps.

Re: Sony krvácí: Spekuluje se o prodejích mobilní i ...

Vložil Apofis (bez ověření), 27. Leden 2015 - 13:42

Obrázek uživatele Apofis

tak ty o tom víš ještě větší prd než autor bambulo. Neztrapňuj se tady noobe

Re: Sony krvácí: Spekuluje se o prodejích mobilní i ...

Vložil mhs (bez ověření), 27. Leden 2015 - 18:58

Obrázek uživatele mhs

:-D na vic se ted fakt nezmuzu dostals me… cloud power!!!

Re: Sony krvácí: Spekuluje se o prodejích mobilní i ...

Vložil Martin Kryštof (bez ověření), 25. Leden 2015 - 15:51

Obrázek uživatele Martin Kryštof

Souhlas s komentářem. Pán VHS je trochu mimo.

Re: Sony krvácí: Spekuluje se o prodejích mobilní i ...

Vložil Anonym (bez ověření), 28. Leden 2015 - 22:39

Obrázek uživatele Anonym

LOL pan VHS má celkem pravdu řekl bych a to mam pouze jednu vec od sony (ps4)

a co se týče DX12 pro xbox ..LOOL nez bude plne dx12 hra tak bude tato generace konzol ve srotu a na full hd to xko tuto generaci u top her stejne nedotahne …