Sony HT-CT500: Nenápadně prostorový upgrade (profil)

vydáno 30. 10. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Hi-Fi audio

Tagy: 1080p, BRAVIA Sync, DMPORT, Dolby Digital, DTS, Faroudja, Faroudja DCDi, HDMI, HDMI-CEC, HT-CT500, KDL-W5500, PCM, S-Force PRO Front Surround, Sony, soundbar, upscaling, Z5500

Sony - logo

3.1 systém domácího kina

Výkon a podání interních reproduktorů většiny televizorů hodí maximálně k ozvučení běžného televizního vysílání – to je smutné pravidlo. Stále zanedbatelnější tloušťka moderních panelů, do kterých se „reprosestava“ musí vměstnat, navíc v tomto směru neslibuje žádné zlepšení.

Někteří výrobci elektroniky se proto snaží zákazníkům nabídnout řešení, jak jednoduše posílit zvukové možnosti bez nutnosti investice do plnohodnotné 5.1 sestavy. Díky své prostorové nenáročnosti se stále větší oblibě těší zejména takzvané „soundbary“, tedy sada reproduktorů v kompaktním horizontálním provedení.

Systém domácího kina Sony HT-CT500 je tvořen právě takovým soundbarem (černý matný plast), navíc doplněným o centrální jednotku (MDF). Ta v sobě kombinuje subwoofer s receiverem, dohromady je tedy celá sestava schopna zajistit nativní 3.1 ozvučení. Technologie S-Force PRO Front Surround se pak s uspokojivými výsledky stará o virtuální prostorový zvuk.

Vzhledem k absenci zadních satelitů je takové řešení ideální do prostor, kde by jejich instalace nebyla buďto vhodná, nebo vůbec možná. Společnost Sony doporučuje soundbar především ke svým televizorům řad Z5500 a W5500; s těmi ostatně koresponduje i designově a nabízí snadnou možnost zavěšení přímo na stojan televizoru pod jeho spodní okraj. Připevnit ho lze samozřejmě i na zeď, vzhledem k šířce se bude hodit ke všem panelům úhlopříčky 40" a výše.

3.1 systém domácího kina Sony HT-CT500

Faroudja a virtuální zvuk

Příjemně těžká centrální jednotka nabízí bohatou škálu audio a video vstupů včetně tří HDMI 1.3, se soundbarem je propojena pomocí proprietárních konektorů. Jediným výstupem je HDMI s maximálním rozlišením videa 1080p – v případě zdroje s nižším rozlišením se o jeho upscaling postará osvědčený procesor Faroudja DCDi, jehož výsledky jsou tradičně vynikající.

Receiver si poradí se zvukovými formáty Dolby Digital a DTS, jejich HD varianty Dolby TrueHD a DTS-HD bohužel chybí. Jako nejvhodnější se tedy jeví dodávat vstupní audio jako PCM, v takovém případě receiver dokáže zpracovat až osmikanálový zdroj (předpokládá se samozřejmě propojení přes HDMI).

I při nejkvalitnějším zdroji prostorového zvuku ale narazíme na konstrukční limity soundbaru. Dva přední reproduktory jsou spolu se středovým rozmístěny na 95 cm horizontálního prostoru, což je za standardních okolností poměrně málo. Ke slovu proto přichází už zmíněná technologie S-Force PRO Front Surround, která ovšem nevyužívá odrazu zvuku od stěn, oblíbeného u konkurenčních systémů.

K navození dojmu prostorového zvuku tedy sice dochází a rozdíl oproti klasické 3.1 sestavě je dobře patrný, přesto se jedná o jakousi z nouze ctnost. Zvukový přednes soundbaru je při výchozím nastavení mírně utopený, zcela jistě se vyplatí strávit nějaký čas vhodným nastavením parametrů – s tím dokáže pomoct několik přednastavených režimů pro sledování filmů, sportovních pořadů, poslech hudby nebo hraní her. Subwoofer pak dokáže výsledný zvuk podstatným způsobem zhutnit.

3.1 systém domácího kina Sony HT-CT500

Strojovna v podpalubí

Ačkoliv centrální jednotka obsahuje maticový displej, který poskytuje všechny potřebné informace, nastavování parametrů se provádí přes GUI přímo na obrazovce připojeného televizoru, což je běžné u receiverů vyšší cenové kategorie. Navigace přes grafické menu má sice trochu pomalejší odezvu, přesto je jednoznačně příjemnější, než odezírání hodnot z vestavěného displeje.

Ještě rychlejší, přímý přístup k téměř všem funkcím pak poskytuje skutečně bohatě vybavený dálkový ovladač. Kromě samotného receiveru je schopen ovládat i televizor a přehrávač, ideálně samozřejmě vše značky Sony. Nechybí ani tlačítko „Theatre“, na jehož pokyn dojde k zapnutí všech zařízení v HDMI řetězci a zahájení přehrávání filmu. To je možné díky technologii BRAVIA Sync alias HDMI-CEC.

Co slibuje?

Plochý zvuk plochého televizoru lze díky soundbaru HT-CT500 relativně snadno obohatit o elegantní plnohodnotnou 3.1 reprosestavu, která ze své konstrukce dokáže vytěžit maximum – včetně virtuálního prostorového zážitku. Jako nezanedbatelný „bonus“ získá nepříliš náročný uživatel kvalitní upscaler Faroudja, příjemné ovládání a celkově bohatou výbavu.

Předpokládaná cena v červenci 2009: 16990 Kč

3.1 systém domácího kina Sony HT-CT500

Technické informace

Zvukové formáty Dolby Digital, DTS, PCM (až 7.1)
Výstupní výkon 3× 100 W soundbar (4 Ohm, THD 10 %) + 1× 100 W subwoofer (4 Ohm, THD 10 %)
Reproduktory 4× 50 mm soundbar + 1× 130 mm subwoofer
Tuner AM/FM, 10 + 20 předvoleb, RDS
Vstupy 3× HDMI 1.3, 3× TOSLINK (digital audio), 2× kompozitní video, 2× komponenní video, 2× stereo analog audio, DMPORT, anténa AM, FM
Výstupy 1× HDMI 1.3
Technologie S-Force PRO Front Surround, Faroudja DCDi, BRAVIA Sync
Příkon / Standby 110 W / 0,3 W
Rozměry (Š x V x H) 957×90×51 mm soundbar, 212×374×364 mm centrální jednotka
Hmotnost 1,9 kg soundbar, 9,1 kg centrální jednotka

(Předpremiéra původně vyšla 30. června 2009 v čísle 7/2009 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře