Sněhurka a sedm trpaslíků (recenze Blu-ray)

vydáno 31. 3. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 6 komentářů

Tagy: Blu-ray, Buena Vista, Disney, DisneyView, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, film, Sněhurka a sedm trpaslíků, Snow White, Snow White and the Seven Dwarfs

Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) (Blu-ray)

Každý, kdo se pokusil doplňovat filmové vzdělání a nemá potřebu držet si seriózní tvář intelektuálního diváka, musí uznat, že ne každá věhlasná klasika si cejch zaručeného diváckého zážitku zaslouží.

Mnohá černobílá (ale i barevná) veledíla, jež byla zařazena do nejrůznějších zlatých fondů, jsou – i přes nepopiratelné technické, herecké a jiné kvality – pro dnešního filmového konzumenta nezajímavá, zastaralá a v mnoha případech z hlediska filmové zábavy smrtelně nudná. (Osobně například nemám sílu na italský neorealismus.)

Pak jsou zde ovšem snímky, z nichž šťáva života ani po více než sedmdesáti letech od vzniku nevyprchala, a které zaručeně zasáhnou každého, kdo s nimi přijde do styku. A právě takové jsou klasické animáky z dílny Walta Disneyho.

Obzvláště pak jeho první celovečerní projekt, jenž ukázal světu, že animovaný film neznamená jen krátkou grotesku s myšákem, co se honí za vlastním stínem.

Sněhurka a sedm trpaslíků je mistrovský kus, jenž nemá v historii obdoby, a zcela jistě si zaslouží své místo mezi nejlepšími filmy všech dob (společně s Kmotrem, Casablancou, Občanem Kanem… sami si doplňujte dle uvážení), neboť i přes svůj požehnaný babičkovský věk nezestárl ani o den.

Stále z něj prýští animátorská radost z práce na každé nové skice. Hravost, která začíná být v době nekonečného zásobování CGI animáky stále ojedinělejší (patent na ni má snad jen Pixar a sem tam produkt od DreamWorks). Odvaha dokázat, že animovaný film může obstát vedle hrané konkurence.

Má na to, aby zaujal děti i dospělé. A dokonce, aby vymanil společnost z Velké deprese, v níž byly Spojené státy ve 30. letech namočené až po uši.

Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937)

Odolnost vůči zubu času je v případě Sněhurky o to zajímavější, uvědomíme-li si, že z hlediska příběhu dnes již ani zdaleka nesplňuje požadavky, které na animované filmy klademe.

Příběh o mladé krásce, jež musí prchnout před svou zlou nevlastní matkou do lesa, kde nalezne přátelství v podobě sedmi roztomilých kopáčů a nakonec i lásku, je prolezlý archetypy (každá postava je jedním). V podstatě se v něm nic moc neděje a většina osmdesátiminutové stopáže je vyplněna sériemi písniček doprovázených vizuálními gagy.

A přesto Sněhurka i po sedmi dekádách dokonale funguje, protože nápaditost Disneyho animátorů nezná mezí a každé filmové políčko je prošpikováno tolika ideami, obrazovými perličkami a humornými eskapádami, že v jejím světle mohou dnešní animované kousky jen posedávat v koutě a uznale kývat hlavou nad prací opravdových mistrů řemesla.

Disneyho dělníci totiž i přes polní podmínky (většina postupů se vymýšlela za pochodu a technika se musela vyrábět, jelikož tehdy jednoduše nebyla k mání) dokázali dodat příběhu to nejdůležitější – duši. Tedy prvek, který nikdy nevyšumí a dělá z výborných filmů nadčasové klasiky.

Je až s podivem, jak se i přes nedostatek zkušeností hochům strýčka Walta povedlo vdechnout animovaným postavičkám pořádnou špetku osobnosti, přímočaré báchorce neodolatelný půvab, a ještě si najít čas, aby film po obrazové stránce dalece předčil vše, co si publikum do té doby pod spojením „animovaný film“ představovalo.

Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937)

Sněhurka nejenže zvládá bez problémů vyprávět příběh o pevném přátelství a lásce, které přemohou zlo v podobě žárlivosti a nenávisti. Rovněž jí nečiní obtíže ani četné proměny nálad (rozjuchaným seznamováním s trpaslíky počínaje a i v dnešních měřítkách hororovou sekvencí v začarovaném lese konče), dávkování přívalových vln roztomile milého (nikoliv tupě infantilního) humoru, anebo náročné zpracování hudebních scének, nad jejichž kvalitou zůstává při pohledu na rok vzniku rozum stát.

Sněhurka a sedm trpaslíků je zkrátka film, jenž by měl mít každý povinně doma nejen proto, že jde o kritiky uznávané dílo, nýbrž (a především) kvůli tomu, že jde i po tolika letech o prvotřídní kus zábavy, u níž je úplně jedno, jestli ji vidíte poprvé, nebo podesáté. V pěti, nebo padesáti letech. Sami, nebo s bandou přátel.

Pokaždé ve vás totiž lusknutím prstu probudí specifickou emoci, jež je privilegiem těch nejlepších. Dojetí nad dobře odvedenou prací, kvalitně stráveným časem a příběhem, jehož poselství by nezničila ani celoroční zásoba otrávených jablek. Teď mě, prosím, omluvte. Jdu si pro kapesník.

Technické provedení

Ti, kteří mají s remasterovanými edicemi disneyovek zkušenosti, nemohou od kompletně zrestaurovaného transferu Sněhurky a sedmi trpaslíků očekávat nic jiného než produkt hodný pochvaly do žákovské knížky.

A tato očekávání Disneyho klasika beze zbytku naplňuje a možná je i lehce překonává. Že bude černá inkoustově tmavá a nádherně sytá (v pozadí, ale i u linií postav), se dalo čekat. Že studio film vybaví úžasnými pastelovými barvami, jež mu vlijí při srovnání s DVD či VHS vodu do žil, rovněž. Ale že Blu-ray ukáže každičký detail (a občas i nedotažek tužky), to čekal asi málokdo.

A přece tomu tak je. Můžete tedy nejen zkoumat ruměnce na trpasličích tvářích a červenou stuhu uvázanou na Sněhurčině hlavě. Kochat se můžete prakticky každým okénkem, jež vám projede před očima, jelikož v něm můžete spatřit sebemenší záchvěv štětce vykreslujícího dřevěnou podlahu trpasličí chaloupky, kousky oblečení či ona hluboká černá očka lesní zvěře, jež se staly Waltovým trademarkem.

Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937)

Vynikající je rovněž i kontrast, a kromě něj i šikovná, na Blu-ray exkluzivní „fíčura“ pro sledování filmu – tzv. DisneyView. Ten vyplní černé pruhy po stranách obrazu (film je na disku v poměru stran 1.34:1) ke scéně ladící výplní (zdivo, závěsy, stromy), jež umožňuje vychutnání filmu v regulérním 16:9, které nejenže vypadá lépe, ale skutečně dovede zprostředkovat mnohem lepší zážitek.

Doprovodné výplně totiž umocňují pohlcení filmem a po čase je divák přestane téměř vnímat, což se o nevzhledných černých pruzích říci rozhodně nedá. Za takový servis patří studiu velký dík.

Ten si přitom zaslouží i za ukázkové DTS-HD Master Audio 7.1 (původní český dabing v Dolby Digital 5.1 se však rovněž nemusí stydět), které z původní mono stopy tahá pomyslné maximum.

Už vzhledem ke zdroji je jasné, že Sněhurka nemůže svým zvukovým mixem patřit k tomu nejlepšímu, co lze na Blu-ray trhu najít, avšak vzhledem k možnostem a filmu samotnému se jedná o jednoznačně kvalitní „track“.

Největší mírou jsou tu dle očekávání vytíženy přední reproduktory, které bez jediného zaváhání doručují krystalicky čisté dialogy a písně, přičemž dávají vyniknout i skvostnému soundtracku, jenž působí jako balzám na zraněné uši.

Zbytek kanálů má spíše podpůrnou funkci, která mu nedělá naprosto žádné potíže. Surroundy se společně se subwooferem celým filmem spokojeně a úlevně probublají, a když na ně přijde řada v divoké bouřkové sekvenci, ukáží vám, že si své místo v obývacím pokoji plně zaslouží.

Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937)

A tak to má přeci být. Kdo čeká od titulu z ranku Sněhurku permanentní bušení beatů a nejrůznější šveholení kolem pravého a levého ucha, měl by se rychle vzpamatovat, anebo sáhnout po jiném, značně výbušnějším kousku. (Například Social Network, na jehož zoubky se rovněž podíváme.)

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Sněhurka a sedm trpaslíků.

Bonusy

Ačkoliv Sněhurka vplula na trh ve zdánlivě totožné edici, jako ve zbytku světa, ve skutečnosti se jedná o další z mnoha zrůdností české distribuce, jež nechala kompletně odstranit druhý bonusový disk (s jeho absencí zmizely více než 2 hodiny materiálů o vzniku příběhu, postav, historii Disneyho studia apod.) a dokonce i většinu bonusů z disku, na kterém se nachází i samotný film.

Český divák tak přišel o všechny „interaktivní fíčury“, vystřižené scény a nečekaně i o hudební video, jehož přítomnost je nepochopitelně uvedena na zadní straně obalu (vážně jsem se snažil, ale nenašel jsem ho).

Kromě filmu tak zůstala na disku pouze sedm minut dlouhá upoutávka na veleprůměrnou disneyovku Princezna a žabák, devítiminutový dokument Show White Returns, v němž se dozvíte něco málo o nakonec nevzniknuvším krátkometrážním pokračování legendární „Sněhule“, a naštěstí i působivý audiokomentář (s českými titulky).

Ten je specifický především přítomností samotného Walta Disneyho, jehož archivní poznámky k filmu byly nejrůzněji poslepovány a které za doprovodného slova filmového historika Johna Canemakera tvoří informačně nabitý osmdesátiminutový blok informací.

Zatímco se Disney zaměřuje více na technickou stránku věci, popisuje obtíže spojené se svým revolučním celovečerákem a mnohé techniky, jež bylo třeba využít, vylepšit a mnohdy i vytvořit, Canemaker dodává širší info o dopadu filmu na filmový průmysl, budoucí tvůrce a diváky po celém světě.

Kéž by podobně sdílných audiokomentářů bylo víc. Ještě lepší by však bylo, kdybychom se dočkali kompletního Blu-ray vydání a ne jen téhle brutálně oškubané a tím pádem i lehce podprůměrné tuzemské edice, za níž si zodpovědný člověk zaslouží zarazit trpasličí krumpáč hodně hluboko do bolestivých partií.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Sněhurka a sedm trpaslíků (recenze Blu-ray)

Vložil ppp (bez ověření), 31. Březen 2011 - 21:37

Obrázek uživatele ppp

Připomněl bych, že Sněhurka vyšla u nás během dvou let na blůčku již podruhé, já mám verzi od Forum Home Entertainment, kde jsou 2× Blu-ray a 1× DVD a všechny super bonusy, které na 2. vydání od Magic-fucking-boxu brutálně očištěném o 2. blu-ray disk chybí.. doporučuji se poohlédnout po bazarech nebo aukcích, stojí to za to.

Re: Sněhurka a sedm trpaslíků (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 31. Březen 2011 - 22:54

Obrázek uživatele Psema

O dvou vydáních jsem během psaní popravdě netušil. Měl jsem zato, že tu vyšla rovnou tahle osekaná verze.

O to víc zamrzí, že jsem si první vydání nechal utéct. No nic, tak holt zase zahraničí. Z Magic Box verze mi je mizerně ještě teď.

Re: Sněhurka a sedm trpaslíků (recenze Blu-ray)

Vložil Me (bez ověření), 31. Březen 2011 - 21:50

Obrázek uživatele Me

Snad jen Pixar a možná DreamWorks? A Blue Sky Studios jako nic? Vždyť u doby ledové jsem smíchy umřel (ale přežil jsem to).

Re: Sněhurka a sedm trpaslíků (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 31. Březen 2011 - 23:01

Obrázek uživatele Psema

Já věděl, že se s Dobou ledovou někdo ozve. :) Osobně ale dávám maximálně jedničku… u zbytku jsem málem umřel (nudou).

A Blue Sky jako takový je vyloženě nezajímavý. Ostatně kdo si dneska vzpomene na Hortona. A brzký Rio vypadá jako směs pestrých barviček bez příběhu.

Re: Sněhurka a sedm trpaslíků (recenze Blu-ray)

Vložil Robert (bez ověření), 1. Duben 2011 - 15:47

Obrázek uživatele Robert

Moc pěkná recenze, ale prosím: Velká krize, nikoliv deprese :-)

Re: Sněhurka a sedm trpaslíků (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 1. Duben 2011 - 16:42

Obrázek uživatele Psema

Ehm… taky můžeme udělat kompromis a udělat z toho Velkou hospodářskou krizi. :) Ale mně se ve škole vždycky líp pamatovala ta deprese. ;)