Sledování filmů ve 3D vám nakopne mozek

vydáno 28. 5. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma 3D, Filmy, Ze světa | 7 komentářů

Tagy: 3D, film, kino

Alespoň to tvrdí britští vědci, kteří prováděli výzkum, jenž porovnával mozkovou aktivitu po sledování filmu ve 2D a ve 3D. Z výsledků je podle všeho patrné, že krátce po dokoukání filmu ve třetím rozměru je mozek natolik „nastartovaný“, že dojde k nárůstu rychlosti kognitivních funkcí o 23 procent, přičemž dochází především ke zrychlení reakční doby, jež má být až pětinásobná oproti sledování filmu pouze ve dvou rozměrech.

Vědci si od výsledků slibují nemalé věci. Přínos výzkumu vidí především v možnosti ovlivnit degeneraci mozkové aktivity u starších osob a zároveň i zlepšení výkonu u vrcholových sportovců – především boxerů a tenistů. Také úplně vidíte Tomáše Berdycha, jak si před zápasem pouští v šatně Avatar? Ne? Nejste sami. Ale představa je to jistě zábavná.

Výzkum zároveň potvrdil to, co se všeobecně tvrdí několik let, a to, že 3D výrazně přidává na imerzivitě filmového zážitku. Zároveň však není uvedeno, zda byl filmový zážitek s nasazenými brýlemi pro diváky kvalitnější, či nikoli.

Jak jste na tom se 3D vy? Sledujete po filmu, že by se vám hlavou honily myšlenky rychleji? Anebo vás jen bolí oči a hlava?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Sledování filmů ve 3D vám nakopne mozek

Vložil Anonym (bez ověření), 28. Květen 2015 - 12:45

Obrázek uživatele Anonym

Prvních 10 minut Avatara v IMAXu se mi motala hlava, že jsem si myslel, že to nedokoukám. Ale pak mě to vtáhlo do „děje“ a zážitek byl úžasný. Od té doby ale žádný z cca 10 3D filmů co jsem viděl nic. Víc než nic, spíš hnus. Teď už raději vybírám klasiku 2D.

Re: Sledování filmů ve 3D vám nakopne mozek

Vložil Anonym (bez ověření), 28. Květen 2015 - 15:11

Obrázek uživatele Anonym

Tak to já jedině 3D. Nedovedu si představit koukat na film ve 2d když ho mám i ve 3D na blu ray. Pro mě je sledování 3D filmu zážitek a 2D jen plochý, chudý příbuzný ochuzen o prostor a vtažení do děje. :-D .Dřív jsem na to měl 3D Plazmu, teď mám 3D projektor s úhlopříčkou 318 cm a to je úplně jiný level. Doporučuji všem.

Re: Sledování filmů ve 3D vám nakopne mozek

Vložil marko (bez ověření), 28. Květen 2015 - 16:42

Obrázek uživatele marko

do kina nechodim a filmy pozeram len v 2D verzii, to mi bohate postacujem, 3D je skor do kina na velkom platne

Re: Sledování filmů ve 3D vám nakopne mozek

Vložil th0ca (bez ověření), 28. Květen 2015 - 18:19

Obrázek uživatele th0ca

ja byl na 3D v kine 2×, na Avatarovi, kterej me potesil a na Alence v risi divu, ktera me odradila :D. A doma na 3D moc taky nemusim koukat, protoze se u toho neda ani pit kafe, ani jist aby si clovek ty bryle nezasvinil a stejne obraz je nejhezci ve 2D

Re: Sledování filmů ve 3D vám nakopne mozek

Vložil marko (bez ověření), 28. Květen 2015 - 18:24

Obrázek uživatele marko

to mas tiez pravdu s tym jedlom, ked pozeram doma film tak si k tomu nieco dam pod zub :-), ale kto chce nech pozera, mne je to jedno, aj tak si kvalitu zremastrovaneho filmu uzijem najlepsie v 2D verzii.

Re: Sledování filmů ve 3D vám nakopne mozek

Vložil maxmagor (bez ověření), 29. Květen 2015 - 18:17

Obrázek uživatele maxmagor

3d sleduji jen kratce, a nejvic se mi asi libil Tron legacy – kontrasty a kombinace animace s hranym dejem mi pripadala u nej nejvic „plasticka“, film si s hloubkou prostoru hral celou dobu a zbytecne to se stereoskopii neprehanel tam, kde by to bylo zbytecne.

Pekny mi prisel jeste „film“ IMAX Bugs – rainforest, tam je to ale hodne o atmosfere a 3d pripada tak trochu „samozrejme“ – clovek ale mel skoro od zacatku do konce pocit, jako by misto na platno koukal do obrovskeho okna otevreneho nekam pryc. Mrzi me ze ve 3d nebyl natoceny treba Microcosmos…

Od Avatara jsem hodne ocekaval, a rozhodne mi pripadal technicky zmaknuty, ale mozna kvuli tomu ocekavani me „nedostal“ tak jako treba ten Tron. Nektere sceny mi pripadaly na 3d nepatricne a rusive, naopak nektere jine a vyhlasene (poletovani na obludach) malo „hluboke“.. A to uz zni kacirsky takze toho necham :-)

Re: Sledování filmů ve 3D vám nakopne mozek

Vložil Lukáš Kuča (bez ověření), 1. Červen 2015 - 12:41

Obrázek uživatele Lukáš Kuča

Sledováno na projektoru JVC DLA X-55 – snímky ve 3D mi dávají smysl u IMAXových dokumentů, které jsou v tomto ohledu zpracovány velice pěkně a i jejich délka cca odpovídá době, po jakou jsem zpravidla ochoten sledovat 3D projekci (40–45 min). Z celovečerních filmů mi dávalo 3D smysl prakticky jen u Gravity, kde skutečně podtrhuje neskutečnou prostorovou hloubku vesmíru a také, trochu paradoxně u Alenky v říši divů, kde sice není technicky dobře zvládnuté, nicméně tím právě naopak podtrhuje jistou halucinatorní praštěnost vizuálu celého filmu. Zkoušel jsem sledovat ve 3D i Promethea nebo Huga, snad i několik dalších titulů, ale po pár minutách jsem přepnul na 2D, protože přínos mi přišel mizivý a navýšení diváckého dyskomfortu velké – jednak potřebou mít brýle, ale hlavně, narozdíl od 2D obrazu, kde s naprostou samozřejmostí toleruji, že mi rovinu ostrosti určuje kameraman, tak u 3D mi tatáž věc připadá velmi nepřirozená, neustále mám tendenci pokoušet se projíždět očima a pokoušet se proostřit celou scénu, což samozřejmě nejde a soustředěné sledování zaostřené roviny dle záměru kamery mě dost zaměstnává a unavuje. Navíc jsem většinou i dost vysazený na efekt ‚plátkování‘, kdy obraz připomíná spíš ploché kulisy v různé vzdálenosti nastvěné za sebou. 3D stopu u snímku Oblivion už jsem ani nezkoušel. Tudíž pro mne je 3D až na výjimky, kde to poslouží tvůrčímu záměru, pouze laciným zbytečným efektem, který bohužel nedokáže kompenzovat vypravěčskou nedostatečnost mnohých současných děl.