Sin City - město hříchu (recenze Blu-ray)

vydáno 3. 8. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy | 2 komentáře

Tagy: 300, 300: Bitva u Thermopyl, Blu-ray, BonusView, DTS-HD Master Audio, film, Iron Man, Sin City, Sin City - Město hříchu, Spirit, Strážci - Watchmen, The Spirit, Watchmen, X-Men

Sin City - město hříchu (Sin City, 2005)

V době, kdy Steven Spielberg točí adaptaci Tin Tina, se dá bezpečně říct, že komiksový boom je v plném proudu a dotýká se celého Hollywoodu. Ty opravdu velké komiksové snímky jako Iron Man a další ze stáje Marvelu nebo DC, jsou za svou existenci vděčné Singerovým X-Menům, kteří boom rozpoutali. Existuje ale ještě jedna drobounká odnož komiksových adaptací, která si šlape „svou“ cestičku.

Svou v uvozovkách proto, že jsou tyto snímky od ostatních adaptací velmi odlišné, ale podstatně omezují režisérskou kreativitu – jsou totiž obrazově doslovným přepisem komiksových předloh. Patří mezi ně Snyderův opus 300: Bitva u Thermopyl nebo Watchmen a právě Sin City, které s touto opisovací metodou přišlo.

Když odmyslíme krom drobností přesný opis komiksových políček, jedná se o velmi originální film, který ve své době neměl obdoby. Jeho význam je dodnes trochu nedoceněný, protože Sin City nebylo divácky příliš úspěšné a kritika ho zpravidla odsuzovala jako nudný blábol.

Film přitom neoslňuje jen vizuální stránkou a produkční originalitou, nesmíme zapomínat také na hvězdné obsazení, které se ve svých rolích zjevně skvěle bavilo. Na tom nakonec film stojí víc, než na vizuální stránce. Většina scén je totiž točena právě kvůli inspiraci v komiksu staticky, většinou se během dialogů (nebo spíš monologů) kamera vůbec nehýbe a tak vše stojí na expresivnosti hereček a herců.

Ale hezky od začátku. Sin City – Město hříchu je rozdělené na několik kapitol, které jsou pojmenované podle konkrétních komiksových knih. Film tudíž má hned několik hlavních hrdinů – Marva v podání Mickeyho Rourkea, jehož příběh je mimochodem ten nejlepší, Dwighta v podání Clivea Owena a Hartigana, kterého ztvárnil Bruce Willis.

Kolem tohoto hvězdného tria se navíc pohybují další hollywoodské stálice (Rosario Dawson, Eljah Wood, Jessica Alba, Nick Stahl, Benicio Del Toro a další), díky čemuž je film hvězdnější, než prakticky jakákoliv konkurence. Když se objeví nová postava, nemůže se stát, že by to byl někdo, koho neznáte. A pokud ano, do minuty zemře nějakým neskutečně brutálním způsobem.

Důležité je, že se do jednoho nikdo nebere vážně. Ať už je to zmiňovaný Marv, Hartigan nebo kdokoliv jiný, ze všech postav je – stejně jako z filmu samotného – na sto honů cítit ohromná nadsázka. Jak byste také mohli brát vážně příběh o policistovi, který schytá plný zásobník do hrudníku a celkem v klidu přežije? O skopičinách Marva, který se vydává na odvetné tažení plné krve, ani nemluvě.

Sin City je hodně brutální, každý dialog a monolog je napsán tak, aby diváka oslnil nápaditostí a černým humorem. Ze Sin City, stejně jako z komiksové předlohy, jsou cítit film-noir kořeny, zároveň ale odkazuje na splatter horory a neváhá být otevřeně brutální (až úchylné) a sprosté. Ale nebojte, není to odpudivá kombinace – díky nadsázce to všechno drží pohromadě a působí humorně.

Přehnaná stylizace je samozřejmě nejznatelnější díky vizuální stránce. Robert Rodriguez vytvořil něco ve své době vskutku novátorského (ačkoliv se dá odkazovat na francouzské a japonské kolegy, kteří obdobné techniky použili před ním). Film staví na velmi kontrastním černobílém obrazu, ve kterém jsou občas ponechány jen některé barevné odstíny (takže na černobílé tváři můžete vidět červenou krev nebo na okamžik barevně probliknou něčí oči).

Sin City - město hříchu (Sin City, 2005) Sin City - město hříchu (Sin City, 2005) Sin City - město hříchu (Sin City, 2005) Sin City - město hříchu (Sin City, 2005)

Ano, Rodriguez tuhle stylizaci „sebral“ Franku Millerovi (tento autor komiksové předlohy byl Rodriguezův spolurežisér, takže se vyloženě nedá mluvit o krádeži, později navíc natočil Spirit – nedávno v kinech), jenže použít ji ve filmu předtím nikoho nenapadlo. A jak sám dodává v bonusech, barevnou složku v některých místech podle vlastní iniciativy rozšířil.

Sin City je vizuálně vskutku působivé. Člověk, který nezná pozadí vzniku filmu, musí být minimálně po téhle stránce hodně překvapený. Jenže vedle vizuální atraktivnosti je tu ještě značná sterilita, za kterou můžeme poděkovat právě komiksové předloze. Aneb jelikož se nehýbou komiksová políčka, nebudou se hýbat ani ta filmová.

Jak zmiňuji na začátku, i přes nadstandardní množství přestřelek a různých zabití působí Sin City často staticky, díky všudypřítomným monologům až nechtěně poeticky, i když jen okrajově. Je to podivná kombinace mrtvolna a nekonečného toku zábavy. Je čistě na divákovi, jestli mu film sedne, nebo u něj bude usínat. Obojí se dá pochopit.

Za sebe můžu říct, že ačkoliv mě v kině nebavilo, napodruhé (a vzápětí díky druhému disku i napotřetí, viz níže) má Sin City něco do sebe. Je to tak trochu jiná zábava. Hlavní hrdinové se tu bezhlavě pouští do jasně prohraných bitev, řežou se hlava-nehlava, krev stříká na všechny strany a všichni při tom pronášejí děsně cool hlášky. U čeho jiného by se člověk, proboha, měl bavit?

Technické provedení

Film přišel na americký trh (tímto doufáme, že brzy navštíví i ten český v neořezané edici) v dvoudiskovém balení a díky tomu je to jedna z těch koupí, které nemůžete litovat, ani když se vám film líbit nebude. Stranou bonusových materiálů, ke kterým se dostaneme později, je na každém ze dvou disků film v jiné verzi. Na tom prvním najdete klasický kinosestřih, tedy to, co jste nedávno mohli vidět v kině nebo dokonce v televizi. Na tom druhém je tzv. Unrated Cut.

Co je na něm „unrated“ jsem sice nepochopil, protože se množství sprostých hlášek a krve zdá stále stejné, ale to nevadí (prý přibylo dvacet minut, já je ale opravdu nezpozoroval…). Film si totiž můžete pustit v odlišné chronologii – kapitoly, které se v klasickém sestřihu prolínají, si tu lze pustit samostatně jako jednotlivé komiksové sešity. Není to tak odlišné od klasické verze, protože v té se příběhy přerušují jen minimálně, ale má to něco do sebe. Navíc si můžete pustit jen svůj oblíbený sešit (třeba Velkou tučnou zabijačku). Nesmysl? Možná. Já ho ale ocenil.

Sin City - město hříchu (Sin City, 2005) Sin City - město hříchu (Sin City, 2005) Sin City - město hříchu (Sin City, 2005) Sin City - město hříchu (Sin City, 2005)

Obraz? Zvuk? Špička. Naprostá. Veškeré produkční workflow Sin City bylo digitální, obraz je díky tomu vždy naprosto ostrý, podává výrazné detaily a vypadá fantasticky. Textury v lidských tvářích tu vynikají na digitálně vytvořených pozadích, vysoce kontrastní scény oslňují svou „černobílostí“ (všimněte si – a Rodriguez o tom i mluví v bonusech – že Sin City je opravdu černobílé, tzv. černobílé filmy jsou přitom spíš šedivé).

Naprosto minimální množství postprodukčně přidělaného zrna dává obrazu filmovou živost a dravost, prezentace je pak ve všech ohledech naprosto oslnivá. Ještě nejste přesvědčeni? Tak otočte volume doprava – DTS-HD Master Audio 5.1 stopa mě samotného zaskočila svými úchvatnými surroundy a hutným zvukem. Na Sin City je radost pohledět, zklamány ale nezůstanou ani vaše slechy. Paráda.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším katalogu Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: Sin City – město hříchu.

Bonusy

I přes to, že film zabírá oba disky, edice nestrádá ani na bonusové výbavě. Právě naopak – Sin City se řadí mezi nejvybavenější Blu-ray disky. Začíná to už audiokomentáři – pustit si můžete dva, v obou je Rodriguez a s ním buď Miller nebo Tarantino. S tím prvním bych ale počkal – je lepší pustit si ho jako Cinexplore, což je BonusView PiP (obraz v obraze), kdy se k audiokomentáři přidávají na obrazovce různé obrázky z komiksu, concept arty a podobné. Vzhledem k promakanosti komentáře celkem slušná zábava.

Série sedmi dokumentíků, které dohromady zaberou něco málo pod hodinu, vás provede kompletní produkcí – řeší se tu masky, design automobilů, způsob, jakým Rodriguez přiměl Millera k práci na filmovém Sin City, rekvizity, kostýmy. Všechno jsou to poctivé dokumenty, které stojí za ten čas, mnohem zajímavější mi ale přišla série bonusů, na které dohlížel sám Rodriguez.

Sin City - město hříchu (Sin City, 2005) Sin City - město hříchu (Sin City, 2005) Sin City - město hříchu (Sin City, 2005) Sin City - město hříchu (Sin City, 2005)

Dohromady zaberou také nějaké tři čtvrtě hodiny, díky režisérovu komentáři jsou ale mnohem zajímavější a hlavně poodhalují, jak jednoduché je vlastně takový film natočit. Sám Rodriguez tu po vysvětlení svých technik nabádá k tomu, abyste si něco takového zkusili doma.

Samozřejmě to není tak snadné, jak to vypadá – Rodriguez vysvětluje, jak co funguje a jak dospěl k takové vizuální prezentaci, výrobní proces ale dopodrobna nerozebere, takže nějaké zkušenosti k natočení podobného materiálu potřebovat budete i s jeho osobním návodem. Je ale příjemné, když popisuje tvůrčí proces a vlastně vám poodhaluje své tajné recepty. Jelikož si veškerou postprodukci dělá sám, má spousty zkušeností, které s námi může sdílet.

Zbytek „jeho“ dokumentů je trochu uvolněnější – můžete si opět pustit film, ale osmsetkrát zrychlený a bez jakýchkoliv postprodukčních úprav, nechat si prozradit recept na režisérovu oblíbenou mexickou pochoutku, pustit si jednu písničku z koncertu Bruce Willise (docela pekelně to tu rozjede na foukací harmoniku), trailery, nebo patnáctiminutový „long-take“, tedy záběr bez střihu, který spolurežíroval Quentin Tarantino (je celkem humorné sledovat Clivea Owena a Benicia Del Tora, jak sedí v autě a čekají na imaginární klapku).

Dohromady je to jedna velká hromada bonusů, díky které je Sin City na Blu-rayi skoro povinná koupě.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Sin City - město hříchu (recenze Blu-ray)

Vložil X-22 (bez ověření), 6. Srpen 2009 - 17:15

Obrázek uživatele X-22

Já to viděl doma na DVD a ohromně jsem se bavil a fakt mě to nadchlo. Tu statičnost jsem vnímal spíš podvědomě. Něco se mi zdálo zvláštní a vlastně mi to došlo až teď u recenze.

Re: Sin City - město hříchu (recenze Blu-ray)

Vložil Derek (bez ověření), 9. Prosinec 2010 - 23:18

Obrázek uživatele Derek

jj, naprostý souhlas, sin city je naprosto dokonalej film. Miluju ten humor, miluju to zpracování ( bez něj by to bylo jen béčko…ale takhle ? ), prostě bomba…