Šifra mistra Leonarda (recenze Blu-ray)

vydáno 15. 6. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy | 6 komentářů

Tagy: Andělé a démoni, Angels & Demons, Blu-ray, BonusView, Cinechat, film, PIP, Šifra mistra Leonarda, The Da Vinci Code

Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006)

Natočit film podle románu se vyplácí, zvlášť když se jedná o bestseller, který vzbudil ohromnou kontroverzi. Šifra mistra Leonarda od Dana Browna tyhle podmínky splňuje a tak koupě práv na její adaptaci byla z poloviny výhra dřív, než se vůbec začalo točit.

Stejně jako kniha, i film trhal rekordy v tržbách, stejně jako kniha nedostal požehnání od křesťanské církve, jejíž základy podkopává a stejně jako o knize o něm svého času mluvil úplně každý. Samozřejmě s tím jde ruku v ruce ohromný komerční magnet jménem Tom Hanks, Šifra by si ale vystačila i bez něj.

Jak už jsem zmínil, film podkopává samotné základy křesťanské víry a tak má o kontroverzi vystaráno. Vypráví o člověku, který se specializuje na znaky a šifry a jednoho dne je osloven mrtvolou, aby rozluštil jedno z největších tajemství historie lidstva. Pro Roberta Langdona zřejmě běžný den v práci, pro křesťany tak trochu horor a pro církve, které nevěří v existenci Spasitele… spása.

Asi tak by se dala ve zkratce popsat Langdonova cesta za Svatým grálem, která je protkána historickými vsuvkami, hromadou šifer, lstí, kódů, čmáranic, historických staveb, malířských a sochařských veleděl a hlavně spoustou strašně inteligentních vědců, kteří by člověku na vyžádání vypracovali maturitní otázky z dějin do několika minut.

Za tyhle atributy můžeme poděkovat peru Dana Browna, který mimochodem vyučuje romanopisectví a tak má pod palcem způsob psaní, který člověku nedovolí přestat číst. Trik je v tom, že čtenáře pozlobí náznakem zvratu, ale chvíli před tím, než ho odhalí, přeskočí do další kapitoly, která se věnuje jiné příběhové linii.

V literatuře to funguje obdivuhodně, ačkoliv mi po několika knihách přišel tenhle styl trochu otravný a předvídatelný, ve filmu už to ale tak „snadné“ není. Působil by totiž příliš epizodně a jako celek by nemusel fungovat tak dobře. A jelikož je kniha velmi popisná a na tom, že je tu každý ukecaný, staví veškeré drama, je velmi důležité zpracovat dramatický scénář a obsadit skvělé herce.

To všechno se lidem pod Ronem Howardem podařilo a díky zkušenostem tohoto režisérského veterána z Šifry mistra Leonarda vznikl stravitelný film, což by se asi nepovedlo každému. Je s podivem, že tak složitý a vrstevnatý příběh udržel pohromadě.

A nejen to. Na několika místech dokonce najdete náznak napětí, což je obdivuhodné vzhledem k tomu, že tu nikomu nejde o život, skoro se tu nestřílí a odhaluje se většinou je to, kdo kde jak umřel, jak se kdo tváří na obrazu nebo kdo si jak interpretuje upalování čarodějnic. Ne, filmová adaptace není ani z poloviny tak napínavá jako její předloha. Ale rozhodně je zajímavá.

Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006) Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006) Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006) Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006)

Nově se k nám navíc dostává v rozšířeném sestřihu, což v krátkosti znamená víc mluvení. Šifra kupodivu utíká rychleji, než v původní verzi a vložené flashbacky nebo popisné dialogy mají šťávu. Dokonce si troufnu říct, že mě tentokrát film bavil víc, než při premiéře. Rozhodně se nemusíte bát toho, že by extended cut ublížil plynulosti, nebo že by film roztříštil. Kdepak, Šifra díky tomuhle přestříhání jako by dospěla.

Pokud jste ale netrpělivý divák, radši držte od Šifry ruce pryč. Stále je to jenom upovídaný thriller, který by vyžadoval hodně historických vědomostí a jelikož počítá s tím, že je jeho divák v oboru nevzdělaný, všechno hezky polopaticky vysvětluje.

Veškeré závěry jsou navíc – ačkoliv založené na historických faktech – obyčejnou fikcí, i když mnozí věří v pravý opak a navíc se jedná o obyčejnou demagogii. Stejně jako Brown, i adaptující scénáristé jenom zkrášlují dějiny a snaží se je přizpůsobit lákavému příběhu. Postavám jde odhalování těch největších tajemství naší historie obdivuhodně od ruky, až to působí mírně komicky.

Po několikerém shlédnutí je navíc jasné, že se díky délce (skoro tři hodiny) ani námětu nejedná o odpočinkový film, který by si člověk pouštěl během letních večerů. Bohužel ale ani o nějaký kinematografický skvost, nad kterým by filmovému fanouškovi tekly sliny.

Technické provedení

Z hlediska vysokodefiniční prezentace se připravte na mírné zklamání – tedy alespoň po obrazové stránce, ke zvuku nemám žádné výhrady. Nová edice, která samozřejmě vyšla tak, aby se její vydání křížilo s premiérou prequelu (z hlediska filmového potenciálu jsou Andělé a démoni mnohem lepší knihou), bohužel neznamená lepší transfer.

Jádro pudla je už v samotné kameře, která často buduje atmosféru velmi slabým měkkým osvětlením (což je vzhledem k tomu, že se děj mnohdy odehrává v katedrálách nebo různých sklepeních, příhodné). Obraz je díky tomu málo kontrastní, málo jasný a má pobledlé barvy.

Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006) Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006) Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006) Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006)

To samé pak logicky platí pro Blu-ray, na kterém navíc vyniknou další vady – kresba černé je naprosto mizerná, film často nepříjemně zrní a ostrost má daleko k dokonalosti. A když už jsme u těch stížností, nejen master je nepovedený – u transferu jsem zaznamenal několik kompresních artefaktů.

Obraz bohužel vypadá průměrně až podprůměrně. Ve flashbacích se navíc Ron Howard obrací na těžký postprocesing. Tady je obraz pro změnu kontrastní až moc a umělé zrno místy působí spíš jako videošum. S přesaturovanými barvami a jejich softwarovým vymezením na konkrétní barevná spektra to v kontrastu s jinak nevýrazným obrázkem působí velmi nepřirozeně.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: Šifra mistra Leonarda.

Bonusy

Bonusů je tu neskutečné množství, dokonce je jim věnován celý druhý disk. Na tom je rozprostřený jeden velký dokument, který byl rozkouskován – zřejmě aby to lépe vypadalo. Fanoušci filmu si ho každopádně užijí, kompletně totiž mapuje produkci, obsahuje velké množství rozhovorů a názorů (objeví se i Dan Brown) a je tu velké množství pohledů do zákulisí.

Na prvním disku je také požehnané množství materiálů. Funkce CineChat (možnost vytvořit chatovací místnosti s kamarády, kteří také sledují film, vyžaduje samozřejmě BD-Live player) zřejmě nebude příliš využívaná, ale pokud ano, je tu k ní i videomanuál – stejně tak k interaktivnímu PiP (BonusView, obraz v obraze).

To je opravdu povedené a bonusy nacpané až po uši – rozhovory, pohledy do zákulisí, fotografie, informační texty, storyboardy… Ty všechny se tu střídají a víceméně člověku nedají oddechnout. V tom ale vidím menší problém – PiP sekce je totiž interaktivní a vyžaduje od diváka, aby konstantně potvrzoval, že chce vidět to či ono. Takže tři hodiny sedíte s ovladačem v ruce a palcem na tlačítku a kontrolujete ikonky, které nahrazují černé pruhy kolem obrazu.

Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006) Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006) Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006) Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The, 2006)

Majitelé plazem z toho budou dvojnásob naštvaní – ikonky a „záclonka“ se samozřejmě vypalují do displeje, protože jsou velmi světlé a kontrastní. Kdyby se bonusy ukazovaly samy, možná by to nepůsobilo tak super-vyspěle, ale člověk by byl alespoň v klidu. Navíc nechápu, proč se mezi funkcemi musí přepínat – ukázat PiP a text nebo obrázek zároveň by přece nebyl žádný problém.

Na tom samém disku se ještě objevuje klasický audiokomentář Rona Howarda, který je trochu nepochopitelně rozkouskován mezi jednotlivé scény a zabírá jen něco přes půl hodiny. Howard tu ale stihne probrat hodně věcí – popsat některé extended scény a vztah k nim (třeba tu o Silasově historii), nebo třeba práci se svým kameramanem, o němž mluví pouze v superlativech. Komentář se dá pustit buď v kuse, kdy se přeskakuje mezi jednotlivými scénami filmu (trochu to škubne), nebo po částech.

K BD-Live se mi bohužel v čase recenzování nepodařilo připojit, zbývá tedy už jen zmínit sedmiminutové preview Andělů a démonů, kteří právě běží v kinech (a jsou lepší než Šifra).

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Šifra mistra Leonarda (recenze Blu-ray)

Vložil andrewz (bez ověření), 17. Červen 2009 - 10:41

Obrázek uživatele andrewz

„třeba tu o Silarově historii“ → Silasově historii?

„nejen master je nepovedený – u transferu jsem zaznamenal několik kompresních artefaktů.“ → Není to naopak?

Každopádně díky za recenzi.

Re: Šifra mistra Leonarda (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 17. Červen 2009 - 10:51

Obrázek uživatele d.f.h

Počkáme si na autora, co nám k tomu řekne :-)

Každopádně díky za pečlivé přečtení.

Re: Šifra mistra Leonarda (recenze Blu-ray)

Vložil st39.6 (bez ověření), 17. Červen 2009 - 12:57

Obrázek uživatele st39.6
  1. ano, pletu si Silase a Sylara, tak jsem to hezky smichal. sorry ;)

b)neni. master kompresnimi artefakty dneska trpet snad ani nemuze (rozhodne ne, kdyz se pocita s BD), to je az otazkou komprese pro transfer

Re: Šifra mistra Leonarda (recenze Blu-ray)

Vložil andrewz (bez ověření), 17. Červen 2009 - 14:24

Obrázek uživatele andrewz

Aha, já si myslel, že transferem se myslí naskenování filmového materiálu (celuloidu) a uložení na počítačovou paměť (binární data) v bezztrátové kompresi (někdy následuje i remaster), což se při masteringu DVD či BD mění na ztrátovou kompresi. Kde jsem na to přišel? :-)

Re: Šifra mistra Leonarda (recenze Blu-ray)

Vložil st39.6 (bez ověření), 17. Červen 2009 - 15:53

Obrázek uživatele st39.6

nevim :-). master je ono naskenovani v bezztratove kompresi (proto je uprava/oprava re-mastering) (treba ve 4k), ten pak slouzi jako zdroj pro transfer (polopaticky cesky presun) na BD, v jehoz ramci dochazi ke ztratove kompresi. mastering DVD/BD je neco trochu jineho, to je tvorba celeho disku a s pojmem „master filmu“ nema nic spolecneho

Re: Šifra mistra Leonarda (recenze Blu-ray)

Vložil andrewz (bez ověření), 17. Červen 2009 - 16:14

Obrázek uživatele andrewz

OK, diky, zmatl me ten „mastering DVD/BD“.