Sherlock Holmes (recenze Blu-ray)

vydáno 7. 7. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Maximum Movie Experience, Maximum Movie Mode, MMM, RocknRolla, Sherlock Holmes, VC-1, Warner Bros.

Sherlock Holmes (2009) (Blu-ray)

Není to zase tak dlouho, co se zdálo, že je s Guyem Ritchiem definitivně konec. Manželství s Madonnou jakoby z kultovního režiséra drsných britských gangsterek vysálo všechen talent a chuť točit originálně, nápaditě a inteligentně.

Naštěstí přišel výrazný zlom v podobě rozvodu s popovou ikonou, jehož následkem bylo nejen přerušení Ritchieho hibernace, nýbrž i zjevný vzestup jeho schopností zpátky tam, kde si ho diváci chtějí pamatovat.

Kvality ke kořenům se vracející RocknRolly byly navíc natolik výrazné, že si britského milovníka slušivých obleků a kvalitního čaje vyhlédl Hollywood, aby si nechal na zakázku spíchnout novou verzi slavných případů Sherlocka Holmese. Tentokrát odlehčenější, akčnější a do jisté míry i popcornově nablblejší.

A ačkoli se dá proti Sherlocku Holmesovi namítat ledacos, je pravda, že tohle zadání režisér do puntíku splnil, aniž by se přitom zbavil svých tradičních trademarků, jimž suverénně vévodí neotřelá vizuální dravost.

Sherlock Holmes tím pádem moc nepřipomíná předchozí adaptace světoznámých knih Sira Arthura C. Doylea, z nichž se většině z nás vybaví zestárlý detektiv v lovecké hučce, s dýmkou v ústech a věčným poučováním natvrdlého kolegy Watsona, jenž není schopný nalézt ani upadnuvší knoflík od saka.

Naopak se vydává svou vlastní cestou, ač je z materiálu stále znát láska k původní látce, z níž se vyzobává citlivě a s ohledem na moderního diváka, který čas od času potřebuje vidět, jak detektivní génius praští grázla přes frňák a utrousí suchou hlášku.

Ritchieho film je oknem do výrazně stylizovaného (a digitálního) viktoriánského Londýna, v němž lidé neumírají pouze proto, že mají v hrudi zabodnutý nůž paní domácí, ale také kvůli rituálním obětem a magickým oplétačkám anglických lordů.

Jedním z nich je i Blackwood v ďábelském (leč bohužel trochu zastrčeném) podání Marka „nehraju nic jiného než zlosyny“ Stronga, jemuž v úvodu Sherlock s Watsonem zatnou tipec, aby vzápětí vstal z vlastního hrobu a pokusil se ovládnout Anglii a posléze i celý svět. Holmes do toho řeší pracovní i osobní vztahy, a v pozadí pomalu tahá za nitky jistý profesor Moriarty, jehož genialita se jako jediná vyrovná holobrádkovi z Baker Street.

Sherlock Holmes (2009) Sherlock Holmes (2009) Sherlock Holmes (2009) Sherlock Holmes (2009)

A označení „holobrádek“ je rozhodně na místě, neboť Holmes Roberta Downey Jr. oplývá mladistvou energií, že by mu nejeden z vás tipoval mentálně něco málo přes dvacet. Kolohnátům láme na potkání žebra, vyšňořeným dámám srdce, uvnitř je však podivínským samotářem, jemuž dělá nejlépe, může-li provádět pokusy na Watsonovu psu, anebo běhat po ulicích a vrhat se se svým parťákem do slovních přestřelek na libovolné téma.

Jude Law jako Watson je přitom Downeymu vyrovnaným protivníkem, jenž je svou škrobeností a mentální způsobilostí lícem k Holmesovu manýrismu, rozvernosti a rovněž jisté šílenosti. Dohromady jim to klape bezvadně, a to nejen během hláškovací fackované, ale i v četných bitkách, na nichž je nejvíc patrné, že za kamerou stojí člověk, který ví, co dělá.

Právě do pěstních soubojů, spektakulárních explozí a digitálních vylomenin otiskl Ritchie svůj rukopis nejjistěji, a zatímco v dialozích a samotném vyprávění několikrát zaškobrtne (s vydatnou pomocí na jistotu sázejícího a z diváka často blbce dělajícího scénáře), při akčním kašírování vytahuje z rukávu téměř všechny karty, jež mu dovolí ne-zas-tak-velký rozpočet.

Což se místy odráží na kvalitě trikových „kulis“, avšak Ritchie povětšinou umně šetří a spíš než na počítače spoléhá na staré dobré charisma hlavních představitelů a jejich velmi slušnou fyzičku, která bez problémů obstojí ve scénách stříhaných v delším než vteřinovém intervalu.

Sherlock Holmes je tak po akční stránce nejen dokonale přehledný, ale i „eye candy“, neboť jeho tvůrci vědí, který moment zvýraznit zpomalovačkou, kdy naopak vsadit na plynulost pohybů v plné rychlosti a zároveň do obrazů vkládat tučnou porci dynamiky.

Sherlock Holmes ke všemu startuje a odchází vstříc závěrečným titulkům přesně podle žánrových pravidel (druhou nejlepší scénu na začátek, nejlepší na konec), což mu dává velkou výhodu v tom smyslu, že i když mu v prostředku trochu dochází dech, nakonec si z něj budete pamatovat jen to, kolik zábavy vám během dvou hodin stihl nabídnout. A že jí nebylo málo.

Sherlock Holmes (2009) Sherlock Holmes (2009) Sherlock Holmes (2009) Sherlock Holmes (2009)

Technické provedení

U Warner Bros. jsou hrdí na své filmové hity a ty čerstvější málokdy posílají na trh v nevydařených přepisech. Tahle záruka kvality platí samozřejmě i pro Sherlocka, jenž patří k tomu nejúspěšnějšímu, co studio umístilo v loňském roce do kin.

Především zvuk je beze zbytku referenčním materiálem na jakékoliv aparatuře. Chcete agresivní mix využívající naplno všechny kanály? Chcete, aby subwoofer burácel jako na koncertě Led Zeppelin? A chcete slyšet i ten nejdrobnější zvuk naprosto čistě? Pak je Sherlock Holmes jasná volba, jelikož všechny požadavky náročných filmových fajnšmekrů splňuje.

DTS-HD Master Audio 5.1 je namixované podle nejvyšších standardů a dává vyniknout nejen briskním dialogům, ale především velkolepým akčním sekvencím, v nichž se potápí lodě, vybuchují muniční sklady a pěsti lámou žebra s důrazem na každé křupnutí. A to prosím hned od první scény, v níž se po londýnských kostkách prohání koňská spřežení s rachotem, který zaručeně roztancuje vaše okenní tabulky.

Je úžasné poslouchat po delší době vyváženou zvukovou stopu, jež se mazlí se všemi kanály a neupřednostňuje výrazně centrál a jeho boční bratříčky. Orgasmická je například scéna, kdy je lord Blackwood schovaný ve stínech a snaží se Holmese s Watsonem zmást svým šepotem.

V tu chvíli kolem vás audio krouží jako sup nad obědem, což trumfuje snad jen momentka, kdy se na Downeyho detektiva valí několikatunové lodní jištění, přičemž se podlaha tříští na miniaturní kousky. Z toho mohutného dunění budete mít (na rozdíl od snesitelného, avšak dokonale mdlého českého dabingu v Dolby Digital 5.1) zaručeně respekt.

Sherlock Holmes (2009) - Blu-ray video bitrate

A nebýt několika drobných vad, měli byste ho i z jinak úchvatného vizuálu. Ritchie svou verzi Sherlocka Holmese stylizuje do šedo-hnědé kompozice postrádající výraznější barvy a upřednostňující obličeje pohlcující stíny a temnější ráz. Pro podobný záměr je nutné, aby transfer (VC-1) podal co možná nejsytější čerň a zvládal precizně vykreslit jakýkoliv stín.

Což se až na pár výjimek, kdy je šedá zbarvena lehce do modra a obraz vykazuje jistý šum, bez problémů daří jak v nočních, tak denních scénách (u obou jen s jemnou vrstvou zrna).

Ty denní jsou však přece jen o něco výraznější, neboť v nich naplno vynikají špinavé a bahnité silnice, oprýskané budovy a dobové kostýmy, na nichž je patrný každý šev a povytažená nit (jen se kochejte Sherlockovým županem).

Detaily jsou vynikající. Na Downeyho tváři se dá spočítat každý vous i vráska, Rachel McAdams může zase prodat svou oblíbenou značku pleťové kosmetiky, a i ve větších celcích lze snadno rozeznat kdejaký škrábanec na cihlovém domě, či dráhu vozů projíždějících několikacentimetrovou vrstvou pouličního bláta. Zkrátka obrazová laskomina.

Transfer má navíc úžasný kontrast, i přes potlačené barvy podává adekvátní pleťovky a mile šokuje tím, jak si umí poradit s mnohdy problematickým kouřem, který jsem se u mnoha titulů (především u Harryho Pottera) naučil nenávidět. Tady ho lze – ostatně jako prakticky celý disk – pouze obdivovat.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Sherlock Holmes.

Sherlock Holmes (2009) Sherlock Holmes (2009) Sherlock Holmes (2009) Sherlock Holmes (2009)

Bonusy

Na první pohled se může zdát, že je Sherlock Holmes na bonusové materiály (všechny jsou v HD) skoupý, avšak skutečnost je přesně opačná.

Pravda, Sherlock Holmes: Reinvented je zcela zbytečný film o filmu, v němž se kompletní štáb plácá po zádech a div že neprohlásí Guye Ritchieho za nejlepšího režiséra na světě, avšak ostatní „extras“ jsou perfektní ukázkou, jak má náplň Blu-ray disku vypadat.

Největší událostí je dle očekávání trumfové eso Warnerů Maximum Movie Mode (MMM). V něm se po vzoru ostatních disků (Watchmen – recenze, Terminator Salvation – recenze) objeví sám režisér, aby prostřednictvím mnoha vstupů (prakticky u každé významné/velké scény) osvětlil svou vizi, záludnosti natáčení a některé natáčecí postupy.

Oproti Zacku Snyderovi a McG mi Ritchie přišel trochu škrobený a méně uvolněný než jeho kolegové, avšak jeho profesionálnější přístup, zaměřující se spíše na technický aspekt vzniku filmu, mi přišel náramně působivý a zábavný.

Mezery mezi přechody od filmu do virtuálního studia jsou pak vyplněny tzv. Focus points, z nichž v průběhu MMM dostanete promítnutý drobný zlomek, který lze po stisknutí tlačítka na ovladači rozšířit na záznam v kompletní podobě, anebo si ho pustit samostatně přímo ze statického, avšak vcelku stylového menu.

Focus points je osm (o celkové délce 30 minut) a pojednávají o všem, co nestihne Ritchie zmínit ve svém výkladu. V praxi to znamená podrobnější náhled na výrobu kulis viktoriánského Londýna, Downeyho bojový a jazykový trénink, kostýmy, detaily filmu odkazující na knižní předlohu a ženský prvek v podobě postavy Irene Adler. Působivá je rovněž diskuse „holmesologů“ na téma Arthura C. Doylea a jeho postav.

Maximum Movie Mode rovněž nabízí časovou osu postav vycházející z Doyleových knih, hromadu storyboardů a fotek z placu.

Warner Bros. tak znovu připravili komplexní výbavu, která milovníkům zákulisních informací vykouzlí nejeden úsměv na tváři. Obrovskou ostudou je ovšem skutečnost, že tuzemská distribuce otitulkovala pouze v úvodu zmíněný film o filmu a zbylé dokumenty ponechala výhradně s anglickými titulky.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Sherlock Holmes (recenze Blu-ray)

Vložil speedy1 (bez ověření), 8. Červenec 2010 - 8:22

Obrázek uživatele speedy1

diky za recenzi.supr