Sharp začne v říjnu prodávat první 8K televizi na světě

vydáno 22. 9. 2015 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Televizory | 1 komentář

Tagy: 8K televize, Hi-Vision, Sharp, tv

Chcete si koupit televizi s šestnáctinásobným rozlišením oproti Full HD? Zaleťte si do Japonska (nebo poproste tamního kamaráda) a na Vánoce ji máte doma. S jedním drobným nedostatkem – zatím pro ni neseženete obsah.

Foto: IDG News Service
Foto: IDG News Service

Sharp začne s omezeným prodejem 8K televizí již v říjnu, což je pro společnost důležitý krok, neboť zkušební televizní přenosy v tomto formátu byly v zemi vycházejícího slunce naplánovány na příští rok.

Rozlišení 8K, nazývané také Super Hi-Vision, nabízí rozlišení 7 680×4 320 pixelů, tedy přes 33 megapixelů, respektive šestnáctinásobek dnešních Full HD displejů a čtyřnásobek 4K, standardu, který teprve přichází na trh. Rozdíl prý nejde popsat – to musíte vidět, abyste uvěřili. Bohužel ani my jsme zatím neměli tu čest, budeme si muset počkat pár let na představení technologie v našich podmínkách.

Výrobce nové televize nabídne nejdříve televizním společnostem a producentům video obsahu, zařízení se pak začne prodávat 30. října. Novinka má ovšem být opravdu drahá – cenovka za 85palcový model byla stanovena na 133 tisíc dolarů, tedy zhruba tři miliony korun.

Podle japonských novin Nikkei však Sharp již obdržel objednávky desítek kusů od japonské společnosti NHK. Ta chce přenosy v 8K rozlišení začít testovat v následujícím roce tak, aby byla služba obecně dostupná pro olympijské hry v Tokiu v roce 2020. Firma je hlavním tahounem vývoje 8K. Na tomto formátu začala pracovat již v roce 1995 (sic!), léta před počátkem pravidelného HD vysílání v Japonsku a dlouho předtím, než většina domácností disponovala HD televizními přijímači.

Sharp se novou televizí plánuje pochlubit na japonském veletrhu Ceatec, který se uskuteční v říjnu. Kromě Sharpu pracují na 8K technologiích také LG a Samsung. Obě jihokorejské společnosti se prototypy 8K displejů pochlubily již na lednovém CES v Las Vegas.

Zdroj: PCWorld.com

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Sharp začne v říjnu prodávat první 8K televizi na ...

Vložil Petr (bez ověření), 23. Září 2015 - 16:12

Obrázek uživatele Petr

Naprostá zbytečnost. To bych radši za ty peníze postavil barák, kdybych je však měl :D