Sharp otevírá cestu ke 100 GB na Blu-ray

vydáno 23. 9. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média | 9 komentářů

Tagy: BD-100, BD-75, BD-R, BDA, BDR-S05J-BK, Blu-ray, Blu-ray Disc Association, mechanika, Pioneer, Sanyo, Sharp, TDK, vypalovačka

SHARP - logo

Na nedávné výroční konferenci Japonské Společnosti pro aplikovanou fyziku představil Sharp něco, o čem jsme si před rokem mohli pouze přečíst. Právě v říjnu 2008 totiž jiný silný výrobce, Sanyo, oznámil zahájení výzkumu a vývoje modrolaserové diody, schopné zápisu na více než dvouvrstvá Blu-ray média (viz Sanyo chce rychlejší vypalování a 100 GB Blu-ray).

Něco málo na úvod: První metou Blu-ray vypalovaček, kterou se už podařilo pokořit, je rychlost – dvanáctirychlostní vypalovačky už jsou k dispozici, například Pioneer BDR-S05J). Další zlepšování není tímto směrem možné, nosný polykarbonát disku vyšší rychlost fyzicky nevydrží a rozpadl by se.

Teď tedy přišlo na řadu navyšování kapacity. Jednovrstvý Blu-ray disk pojme 25 GB dat, dvouvrstvý 50 GB – to je obecně známá věc. Počet vrstev lze ovšem dále zvyšovat, pokud se podaří odstranit určité „drobné“ nedostatky, například přeslechy mezi vrstvami.

Jedná se zřejmě o dost zásadní problém; například Pioneer sliboval 400 GB Blu-ray disk (16 vrstev) v polovině minulého roku a o pár měsíců později se dokonce chlubil možností 500 GB na Blu-ray disku (20 vrstev), taková média ale dodnes nejsou na trhu.

Hitachi - prototyp Blu-ray mechaniky pro práci se 100 GB vícevrstvými disky

I kdyby se ale takové BD-R disky daly běžně sehnat, nebylo by na ně čím zapisovat. Prototyp čtyřvrstvého Blu-ray disku s kapacitou 100 GB ostatně předváděla společnost TDK už v roce 2007! Dosud ale nebyly k dispozici tak výkonné modrolaserové diody, které by si dokázaly poradit s více než dvěma vrstvami.

Tím se konečně dostáváme k podstatě celého článku – co Sanyo v roce 2008 slibovalo, to Sharp do roka a do dne představil jako hotovou věc. Modrý laser s výkonem až 500 mW (dosud běžně 250–300 mW) se „propálí“ až čtyřmi vrstvami, a to při osminásobné rychlosti. Zápis na čtyřvrstvý 100 GB BD-R disk by tedy byl hotový přibližně za hodinu.

Bohužel se ale více než dvouvrstvá Blu-ray média ještě nějaký čas neobjeví. Blu-ray Disc Association totiž stále nepřijala BD-75 (tři vrstvy) a BD-100 (čtyři vrstvy) jako standard v rámci Blu-ray technologie, takže se zatím do výroby jen tak někdo nepustí. U lisovaných disků je samozřejmě situace trochu jiná, o těch teď ale není řeč.

Otázkou také zůstává, jestli se vůbec vypalování na Blu-ray dokáže masově rozšířit. Stále více lidí totiž svěřuje svá data i zálohy obyčejným pevným diskům, jejichž kapacita roste stejnou rychlostí, jakou klesá jejich cena. Čekat hodinu na vypálení 100 GB dat dokáže odradit, navíc stále panuje nedůvěra k „trvanlivosti“ záznamu na BD-R.

A co vy? Máte ve svém počítači Blu-ray vypalovačku, nebo aspoň čtecí mechaniku? Zůstáváte u DVD? Nebo jste už zápis na veškerá optická média prostě hodili za hlavu?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Sharp otevírá cestu ke 100 GB na Blu-ray

Vložil KARLOS (bez ověření), 23. Září 2009 - 20:17

Obrázek uživatele KARLOS

Tak čtečku v pc mám, jelikož hraju jenom na htpc, palírnu však nevlastním, nevidím (zatím důvod)… Vypalovat mě nebaví ani data na dvdčka, a data nechávám na disku… Vzhledem k tomu, že se blíží strop mojí kapacity, přemýšlím, jestli koupit další externí disk, nebo na dva dny sednout a pálit… Ale přikloním se raději k té první možnosti, protože sem hrozně líný…

Re: Sharp otevírá cestu ke 100 GB na Blu-ray

Vložil Karbous (bez ověření), 24. Září 2009 - 0:55

Obrázek uživatele Karbous

Já jsem nepálil ani nepamatuju. Jelikož neskladuju žádný objemný data, tak mi zatím bohatě stačí HDD počítače (160GB). Teď jsem si ovšem koupil HD kameru, takže nějaký úložiště asi budu dřív nebo později potřebovat. Ale Blu-ray vypalovačka to nejspíš nebude.

Re: Sharp otevírá cestu ke 100 GB na Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 24. Září 2009 - 9:29

Obrázek uživatele Anonym

Na Blu-ray mám PS3 a nějaký PC vypalovačky jsou mi u pr

Re: Sharp otevírá cestu ke 100 GB na Blu-ray

Vložil d.f.h, 24. Září 2009 - 10:24

Obrázek uživatele d.f.h

A co kdyby byla média o polovinu levnější? Znamenalo by to něco?

Re: Sharp otevírá cestu ke 100 GB na Blu-ray

Vložil Stíhačka (bez ověření), 24. Září 2009 - 10:39

Obrázek uživatele Stíhačka

Já bych taky nepálil. DVD jsou za pár korun a taky na ně nepálím. Zálohovat třeba fotky je pro mě utrpení, je jednodušší připojit něco do USB a zkopírovat. V PC mám RAID, pro jistotu ještě občas něco fláknu na externí disk.

Re: Sharp otevírá cestu ke 100 GB na Blu-ray

Vložil d.f.h, 24. Září 2009 - 11:05

Obrázek uživatele d.f.h

To je jasná věc, ale ono se na disky / disková pole obecně nedoporučuje zálohovat… V průmyslové sféře se pořád ještě drží pásky, ono na tom asi něco bude.

Re: Sharp otevírá cestu ke 100 GB na Blu-ray

Vložil Stíhačka (bez ověření), 24. Září 2009 - 13:09

Obrázek uživatele Stíhačka

No nepředpokládám, že by mi umřely tři HDD najednou. :)

Re: Sharp otevírá cestu ke 100 GB na Blu-ray

Vložil d.f.h, 24. Září 2009 - 14:29

Obrázek uživatele d.f.h

Jo, to jsem si až do minulého měsíce taky myslel :-D

Re: Sharp otevírá cestu ke 100 GB na Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 26. Září 2009 - 18:43

Obrázek uživatele Anonym

No to neříkej ani náhodou … a co pak mám teda dělat 2,5 TB HD filmu :)