Sanyo chce rychlejší vypalování a 100 GB Blu-ray

vydáno 13. 10. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média, Ze světa

Tagy: BD-R, BD-R DL, BDA, Blu-ray Disc Association, LASTECT, LED, Pioneer, Sanyo, vypalovačka

Sanyo - logo

Možná to není všeobecně známo, ale současné dvouvrstvé Blu-ray disky s kapacitou 50 GB jsou jenom začátek – technologie je připravená na mnohem více vrstev. Má to ovšem několik háčků.

V tuto chvíli dosahují nejlepší Blu-ray vypalovačky osminásobné rychlosti, což znamená zápis jednovrstvého (25 GB) BD-R za 15 minut a dvouvrstvého (50 GB) BD-R DL za půl hodiny. Například Pioneer se ale už delší dobu netají tím, že připravuje Blu-ray disk s kapacitou 500 GB, což při 25 GB na jednu vrstvu znamená rovných 20 vrstev. Zápis na takový disk by při současných rychlostech trval několik hodin – pokud by ovšem byl vůbec možný.

Problém s nutností zvýšení rychlosti zápisu totiž přímo souvisí s potřebou nových laserových diod, které by se dokázaly úspěšně prodrat přes více než dvě vrstvy a neztratit přitom energii, potřebnou k zápisu informace. Se zvyšující se rychlostí ale nastávají další problémy, například s ostřením a činitelem odrazu všeobecně.

Maximální rychlost je už navíc předem dána – není možné překročit mez 10800 otáček za minutu, protože větší odstředivou sílu nosný polykarbonát disku prostě nevydrží. Tyto otáčky odpovídají zhruba rychlosti 12× – 16×.

Modrolaserová komponenta Sanyo pro 12x zápis na 100 GB Blu-ray

Společnost Sanyo oznámila, že má lék na všechny tyto problémy. Měla by jím být nová modrolaserová dioda, dosahující maximálního pulsního výkonu 450 mW, což je téměř jednou tolik, než mají současné diody (250 mW).

Díky tomu by neměla mít problém se zápisem na čtyřvrstvý Blu-ray disk, jehož kapacita 100 GB by se díky tomu mohla stát novým standardem. Diody mají navíc zcela unikátní ochranný filtr, nazvaný LASTECT. Ten zlepšuje ovládání činitele odrazu a chrání před oxidací, přičemž mu vůbec nevadí dlouhotrvající vysoký výkon laseru, potřebný pro úspěšný zápis na mnohovrstvé disky.

Jakousi samozřejmostí je miniaturizace – tato nová modrolaserová komponenta má průměr jen 5,6 mm. Sanyo stále pokračuje ve výzkumu, velkovýroba nových diod by se měla rozjet až v roce 2010. Zatím v podstatě není kam spěchat, BDA (Blu-ray Disc Association) se totiž zatím nechystá schválit ani dvanáctirychlostní zápis, natož pak více než dvouvrstvé disky. Času na případná další vylepšení je tedy zatím dost.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře