Samsung HT-X810: Když forma zvítězí nad obsahem (profil)

vydáno 4. 7. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Přehrávače, Hi-Fi audio | 4 komentáře

Tagy: 1080p, Anynet, Bluetooth, CD, DivX, domácí kino, DVD, DVD-Audio, HDMI, HDMI-CEC, HT-X810, MP3, přehrávač, RDS, Samsung, subwoofer, upscaling, USB, WMA, WMV, XviD

Samsung logo

Nové domácí kino značky Samsung vybočuje ze zaběhnutého schématu přehrávače se sadou samostatných satelitů. Místo toho nabízí řešení „vše v jednom“, což sice znamená pouze 2.1 zvuk, ale na druhou stranu také výrazný design a pár funkcí navíc.

Vzhled je to, čím zařízení zaujme na první pohled. Metr široká centrální jednotka v kombinaci průhledného a černého lesklého plastu v sobě kromě samotného přehrávače a všech vstupů i výstupů skrývá také dvojici širokopásmových reproduktorů. Slot štěrbinové mechaniky uprostřed horního okraje kryje záslepka, kterou lze odsunout pouze elektronicky pomocí dotykového tlačítka nebo dálkového ovladače. Dotyková jsou i všechna ostatní tlačítka na horním okraji přístroje. Stavový displej je umístěný poměrně hluboko pod průhledným plastem, jeho zelené světlo tedy příliš neruší.

Centrální jednotku lze připevnit na zeď pomocí konzole, která je v základním balení. Toto domácí kino je přímo určeno k novým televizím Samsung řady A4 a A5, při umístění na zeď pod panel doslova splyne zejména se 40" modely, s nimiž má shodnou šířku i design.

Zkuste to bez drátů…

Lesklý černý plast sluší i subwooferu, který doplňuje už zmíněnou dvojici reproduktorů. Jeho vnitřní konstrukce je ale naštěstí dřevěná, stejně jako celá zadní strana, do které ústí výfuk bassreflexu a kde nalezneme také kolébkový vypínač napájení. Žádný jiný ovládací prvek subwoofer nemá a nemusíme hledat ani vstupní svorky – s centrální jednotkou totiž komunikuje bezdrátově na frekvenci 5,8 GHz. Této volnosti lze bez obav využít a umístit ho kamkoliv, samozřejmě v dosahu elektrické sítě a okruhu asi deseti metrů od centrální jednotky.

Domácí kino Samsung HT-X810

Mechanika přehrávače si poradí s lisovanými i vypalovanými CD/DVD disky, kromě audio CD zvládne dokonce i DVD-Audio. Blu-ray disky ani formáty HD videa (např. MKV nebo DivX HD) přehrávat nelze, pouze standardní DVD-Video. Mezi podporované formáty na datových discích patří pouze MP3 s konstantním i variabilním bitrate 32 – 320 kpbs, WMA V8 bez DRM ochrany s bitrate 56 – 128 kbps, JPEG fotografie a také WMV a DivX/XviD video až do rozlišení 800×600 pixelů. Soubory všech těchto typů lze přehrávat nejen z CD nebo DVD, ale díky USB konektoru také z nejrůznějších MP3 přehrávačů, externích pevných disků nebo digitálních fotoaparátů. Pomocí Bluetooth lze domácí kino propojit také s mobilním telefonem a využít ho jako stereo headset.

Plastová konstrukce centrální jednotky sice nepůsobí příliš důvěryhodně, na výsledném zvuku se to naštěstí příliš neprojevuje – je plný a dynamický i při vyšších hladinách hlasitosti. Překvapivě kvalitního zážitku při sledování filmů lze dosáhnout zapnutím funkce V-Sound, která na stereo reproduktorech simuluje prostorový zvuk. Výkon subwooferu je ale zbytečně velký a i při nastavení na nejnižší hlasitost je jeho efekt občas rušivý. Přístroj nemá možnost vlastní ekvalizace zvuku, lze pouze zvolit dynamické zvýraznění basů.

Dálkový ovladač je možné snadno použít i k ovládání televizorů nejrůznějších značek. V případě propojení přes HDMI ale odpadá i tato starost, díky komunikačnímu standardu HDMI-CEC (zde pod názvem Anynet+) totiž domácí kino po zapnutí samo uvede televizor do příslušného stavu – zvolí příslušný HDMI vstup, vypne interní reproduktory a nastaví obrazový režim. Pouze při HDMI propojení lze také využít možnost upscalingu DVD až na rozlišení 1080p.

Design není všechno

Přístroj má ale i své stinné stránky, které zbytečně kazí jinak celkem dobrý dojem. Rádio sice umožňuje příjem RDS, má ale jen 15 předvoleb. Rozhraní pro procházení datových souborů je velmi neintuitivní a ukazuje pouze prvních 10 – 12 znaků názvu souboru, což orientaci ještě více ztěžuje. Fotografie se vždy zobrazují pouze v PAL rozlišení. Titulky u DivX filmů mají velké problémy s českými znaky a nelze nastavovat jejich velikost, pozici ani barvu. Při přehrávání WMV nebo DivX videa nefunguje zoom a v případě HDMI výstupu je video vždy ve formátu 16:9, a to i když má původní materiál jiný poměr stran, dochází tedy k deformacím. Marně také budete hledat konektor pro připojení sluchátek.

Domácí kino Samsung HT-X810

Proč si ho pořídit

Pokud máte rádi kompaktní a designově zajímavá řešení, bude HT-X810 váš šálek kávy. Nekteré nedostatky ve výbavě a ovládání může kompenzovat například bezdrátový subwoofer nebo možnost připojení externích zařízení přes USB a Bluetooth.

Hodnocení: dobrý (6 z 10 bodů)
Cena v červnu 2008: 24990,– Kč

Technické parametry

Přehrává disky CD, CD-R/RW, DVD, DVD±R/RW, DVD-Audio
Přehrává formáty MP3, WMA, WMV, DivX/XviD, JPG
Dekodéry Dolby Digital, DTS
Výstupní výkon 150 W RMS (2× 75 W)
Kmitočtový rozsah 140 Hz – 20 KHz
Vstupy 2× cinch (analogové audio), 1× TOSLINK (digitální audio), 1× 3,5 mm jack, USB, Bluetooth
Výstupy HDMI (HDMI-CEC), 3× cinch (komponentní video), 1× cinch (kompozitní video)
Tuner FM, RDS, 15 předvoleb
Příkon 55 W
Rozměry (Š x V x H) 998×180×142 mm
Hmotnost 7,4 kg

Subwoofer

Propojení bezdrátové (5,8 GHz)
Výstupní výkon 150 W RMS
Kmitočtový rozsah 35 – 160 Hz
Příkon 50 W
Rozměry (Š x V x H) 255×322×412 mm
Hmotnost 8,9 kg

(Profil původně vyšel 29. května 2008 v čísle 6/2008 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Samsung HT-X810: Když forma zvítězí nad obsahem (profil)

Vložil Anonym (bez ověření), 8. Červenec 2008 - 10:25

Obrázek uživatele Anonym

mne se zda sony lepší

Re: Samsung HT-X810: Když forma zvítězí nad obsahem (profil)

Vložil d.f.h, 8. Červenec 2008 - 10:26

Obrázek uživatele d.f.h

Sony – jaký model? To já mohu také říct, že se mi zdá lepší Onkyo a bude to pravda skoro ve všech případech.

Re: Samsung HT-X810: Když forma zvítězí nad obsahem ...

Vložil antik (bez ověření), 11. Leden 2009 - 16:48

Obrázek uživatele antik

Ahoj, prosim o radu…

Zkousel uz nekdo propojit tento system s LCD TV? Kdyz ho totiz propojim se Samsungem 46A656 a zapnu DTV program (TV a sestavu mam propojenou i optickym kabelem), tak mi pres tuto sestavu stejne zvuk nejde :(

V tv jsem nastavil, ze zvuk ma posilat do sestavy, sestava pak i napise „D-IN“, jakoze to je propojeno, ale nic nevyluzuje :)

Nevite nekdo co s tim?

Diky za kazde info

Re: Samsung HT-X810: Když forma zvítězí nad obsahem ...

Vložil Anonym (bez ověření), 13. Duben 2009 - 12:28

Obrázek uživatele Anonym

Resil jsem podobny problem, nakonec se ukazalo, ze mam spatny opticky kabel (zrejmne uz z vyroby propoustel malo svetla) tak jsem prepl na 810ce na AUX2 a propojil zvuk docasne pres „cince“. Opticky kabely totiz momentalne nemaji :\